Početna / Reke / SRBIJA: Drinski raj na Sunčanoj reci

SRBIJA: Drinski raj na Sunčanoj reci

Reka Drina uvek je fascinantna tokom čitavog svog toka i po skromnom mišljenju treba da bude obavezna turistička destinacija ako odlučite da putujete na Balkanu. Nema mesta koje mogu posebno da izdvojim, pa će sigurno biti više tekstova, ali od negde se mora početi. Neka to bude Etno selo „Sunčana reka“ u blizini Loznice i Banje Koviljače. Savršeno uklopljen ambijent u okolinu uz reku Drinu, između Srbije i Republike Srpske(Bosna i Hercegovina) zadovoljiće ukuse turista koji vole prirodu, odmor, dobar zalogaj i reku Drinu.

@balkan-turizam.net

Mesto za predah

Ova reka deli Balkan na dve pole, pa ne čudi što je toliko moćna i što je kroz celu istoriju bila meta brojnih naroda, vojski, a danas, hvala bogu, turista i zaljubljenika u prirodu. A pametni ljudi pokrenuli su svoj biznis na njenim oblalama i turistima pružili savršena mesta za odmor. E jedno od tih savršenstava je Etno selo „Sunčana reka“. Od Loznice i Banje Koviljače udaljena je svega nekoliko kilometara, i obično je pogodna za pauziranje na putu ka graničnom prelazu Šepak-Karajkaj, ili na relaciji ka i od Bajine Bašte i Višegrada. Ja bih Sunčanu reku preporučila kao mesto za predah tokom nekog dužeg putoanja, ali i za produženi vikend, jer ima dovoljno sadržaja na samom lokalitetu i u okolini koji će vam zaokupiti pažnju i na par dana.

@balkan-turizam.net

Veliko prostranstvo na obali Drine osmišljeno je da dobro ručate, uživate uz tamburaše, da se rekreirate, obilazite okolinu, čak i da se(oprezno) kupate u hladnoj Drini, a na prvom mestu da se u potpunosti opustite. Na samom ulazu čeka vas veliki parking i više sportskih terena za košarku, odbojku i ostale sportove, zatim zabavni park za decu i one koji se osećaju kao deca. Restoran je uređen u etno stilu, poseduje veliku salu za ručavanje i još veću i lepšu baštu u hladovini odakle dalje možete da birate kojim aktivnostima ćete da se bavite. Tu je i suvenirnica sa domaćim hand made proizvodima. Dalje prema reci nailazite na Čotrinu plažu, simbolično nazvanoj po srpskom reditelju Zdravku Čotri, koji je upravo na ovom mestu snimao neke od najpopularnijih tv serija.

@balkan-turizam.net

Šotrina plaža

Na mene je poseban utisak ostavila bašta kafića uz samu Šotrinu plažu, koja se nalazi tačno iznad reke. Ne moram da pominjem efekat hlađenja koji dolazi od hladne Drine dok vi ispijate kafu ili neki od domaćih sokova koji se ovde služe. Ako se ovde zadesite tokom leta, posle te kafe, ili šta već volite da pijuckate, spustite se do plaže i bar malo se rashladite u Drini. Ovde napominjem da morate biti izuzetno oprezni, Drina je brza i hladna i mislim da samo iskusni „domoroci“ koji su odrasli na ovom terenu i dobro znaju ćudljivost reke mogu da izađu na kraj sa njom. Zato ni ne pomišljajte da idete dalje od plićaka, ali verujte mi, i to će vam biti sasvim dovoljno. Ja sam se prvi put ovde zadesila tokom jednog najvrelijih letnjih dana, pa je samo kvašenje u plićaku bilo blagoslov. Nivo vode varira od rada hidrocentrala, te se nekad desi da se  padom nivoa vode formiraju sprudovi i reka je tada malo pitomija. Moj utisak je bio veoma opuštajući, ležanje u plićaku, gledam u preko vode u drugu državu, voda nosi sva opterećenja. Prelepo.

@balkan-turizam.net

Nego da se vratim na još neke zanimljivosti. Ovde možete da se bavite sportom, košarkom,odbojkom, golfom, strličarstvom, postoji i ogromna livada na kojoj je moguće jahati konje, ponije, igrati se sa magarcima(kad sam ja bila tamo svi magarci su polegali od vrućine). Možete iznajmiti kvadove za vožnju, zanimati se u zabavnom parku i vežbalištu u prirodi. Čitav kompleks ima i edukativni karakter jer  su ovde postavljene i kućice, replika nekadašnjeg srpskog sela, koje nosi naziv „Seoce k’o nekad“.

Smeštaj

Smeštajni kapaciteti nisu zanemarljivi. Kućice za spavanje izgrađene su u etno stilu i izdeljene po uličicama i kvartovima. Zanimljivo je da jedno naselje nosi naziv „Robert de Niro“. Manje-više je poznata i činjenica da je veliki glumac svojevremeno boravio u staroj Jugi, i da je upravo u okolini Banje Koviljače delio isto oduševljenje rekom Drinom i Andrićevim romanom „Na Drini ćuprija“ i po reci dao ime svojoj ćerki.

@balkan-turizam.net

Ako rešite da na Sunčanoj reci provedete par dana, tražite od domaćina da vas upute na okolinu. Preporučujemo obilazak Loznice, Banje Koviljače, brda Gučevo(gde možete da se oprobate i u paraglajdingu kod tamošnjeg profesionalca Kobre), da obiđete neke od okolnih planinarskih staza, u blizini vam je i planina Bobija i Povlen, a svakako iskoristite vreme da se provozate uzvodno prema Bajinoj Bašti. Predeli su vredni vaše pažnje.

Ovde možete da uživate kao svaki pravi turista, ali i da se venčate, organizujete poslovne susrete, proslave, rekreacije, kampove, ili jednostavno da „pustite mozak na pašu“.

 

balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *