Banja Vrujci: Skriveni dragulj šumadijskog turizma

 

Okolina Banje Vrujci je veoma živopisna i interesantna, sa selima šumadijskog tipa, razbacanim po okolnim brežuljcima. Ovaj region nudi bogatstvo različitih turističkih iskustava, od banjskog i seoskog turizma, preko etno sela i domaćinstava, do lovnog turizma i ribolova. U neposrednoj blizini Banje Vrujci nalaze se sledeće turističke destinacije koje svakako vredi posetiti:

Ribnička pećina
Ribnička pećina ima ulaz u obliku trougla i nalazi se u nivou rečne vode. U pećini živi oko petnaest vrsta slepih miševa, veoma retkih u Evropi, zbog čega je zaštićena kao prirodni spomenik. U Ribnici se takođe nalazi crkva Svetog Petra i Pavla.

 

Struganik – Rodna kuća Vojvode Živojina Mišića
Kuća vojvode Živojina Mišića u Struganiku danas je memorijalni kompleks. U kući su hronološki prikazani njegovo poreklo, detinjstvo, školovanje i istorijat porodice Mišić. Takođe, prikazana je njegova vojna karijera u balkanskim ratovima za nezavisnost i Prvom svetskom ratu, sa posebnim osvrtom na Kolubarsku bitku, kao i njegovi poslednji dani i doprinos vojnoj nauci.

 

Manastir Bogovađa
Manastir sa crkvom Svetog Đorđa osnovan je 1545. godine i predstavlja značajan duhovni i kulturni centar ovog kraja.

Manastir Bogovađa

 

Manastir Ćelije
Manastir se nalazi na levoj obali reke Gradac i prema narodnom predanju, njegovo ktitorstvo pripisuje se kralju Dragutinu (1276-1282).

U neposrednoj blizini Banje Vrujci nalaze se i vazdušne banje Divčibare i Rajac, poznate po čistom vazduhu i prelepim pejzažima, idealne za rekreaciju i odmor.

Banja Vrujci sa svojom okolinom pruža savršen spoj prirodnih lepota, kulturno-istorijskog nasleđa i bogate turističke ponude. Posetite ovaj kraj i otkrijte sve njegove čari!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama