SRBIJA- Skriveni dragulji Fruške gore

Fruška gora odavno je postala nezaobilazna turistička destinacija na Balkanu, u poslednje vreme naročito zbog banje Vrdnik, ali i drugih turističkih atrakcija koje privlače sve veći broj turista. Verujemo da su vam turističke atrakcije dobro poznate, no pisaćemo i dalje o njima, za one koji ne znaju baš sve. Nego, mi iz Balkan turizma volimo i da paninarimo i pešačimo po prirodi, pa tako svakodnevno nailazimo na neotkrivene i slabije poznate dragulje ove vojvođanske lepotice. Jedna vikend šetnja koju organizuje Ranč Dobro prase iz Starih Ledinaca podsetilo me je na pećinu u selu Rakovac, poznatiju kao Beli majdan. Nije to obična pećina, kao one nastale stotinama miliona godina ranije. Rakovačka je nastala pre par stotina godina, jer ju je napravio čovek. Ustvari, Beli majdan je kamenolom, ali mi Fruškogorci-domoroci volimo da je zovemo pećinom, jer zaista na nju i podseća.

Najlepši pogled na Dunav i ceo Novi Sad

Ova pećina- kamenolom nalazi se u neposrednoj blizini manastira Rakovac, do nje stižete za 10-ak minuta pešice, odnosno od manastira krenete južno prema Fruškoj gori i posle stotinak metara imate lepo obeleženo skretanje na levo, odakle vas puti lepa staza dovode pravo pred pećinu. Moraćete da savladate malo uspona, ali ako možete da se pešice popnete na peti sprat, možete i do Belog majdana. Inače, brda iznad Rakovca su krečnjačka, oni koji se daleko bolje razumeju kažu da su se tu taložili peščari, tufiti i tufovi(?)pre 14-15 miliona godina, što znači da je tada ovo bilo vulkansko područje. Pretpostavlja se da je ovaj deo bio eksploatisan za vađenje kamena još u 18.veku, pa kad su rudari završili svoje, nama su ostavili jednu turističku zanimljivost, dvorane visine oko 4 metra, sa stubovima koji drže svod pećine. Inače radnički kop je zatvoren u prvoj polovini prošlog veka, prenose naše kolege sa sajta Fruškać. Pored pećine se nalazi i jedan otvor u zemlji iz koga izbija topao vazduh koji je posebno osetan tokom hladnijih dan, isto govore Fruškaći. Krečnjački kamen je verovatno korišćen za izgradnju nadgrobnih spomenika i kapela u okolini, možda i samog manastira i jedne delova benediktanske opatije na Dumbovu.

@balkan-turizam

 

Ovde nemate mnogo zadržavanja, ali svakako treba obići mesto, koje je na svega 15 minuta vožnje udaljeno od Novog Sada. Prizor je zaista impozantan i vredi ga videti, a šetnju potom nastaviti i napraviti krug dužine oko 7 kilometara, iznad pećine, pa prema vidikovcu Keste, odakle ćete imati možda i najlepši pogled na Dunav i ceo Novi Sad. Vrlo brzo ćete se spustiti pored izvor apijaće vode Neven, nazad do manastira Rakovac. Na ovu kratku pešačku turu, kao što rekoh možete doći iz Novog Sada, a i od Vrdnika vam je potrebno oko 10 minuta vožnje preko Grebenskog(Partizanskog puta) na Fruškoj gori.

@balkan-turizam

Besni Sremac Baća iz pećine Beli Majdan

Mene je pećina čak podsetila i na čuveni film „Juda Ben Hur“ i na onu pećinu u kojoj su se skrivali oboleli od lepre. Pu pu, daleko bilo. U Belom majdanu možete samo naleteti na Besnog Sremca Baću, tako kaže legenda. Ali kako smo i uvoj šetnji, a i u mnogim pre, prisutne uglavnom još bešnje Sremice, Baća, čak i da zaista postoji, ne bi smeo izaći napolje. Ako nekad naletite na njega, pošaljite nam fotografiju, ako ne, onda bar podelite utisak sa nama o ovom lepom mestu.

@balkan-turizam

Ali kada smo već pomenuli na početku ove priče i ekipu koja nas je povela u ovu šetnju, preporučujem da isti dan iskoristite da posetite i Ranč Dobro prase u obližnjim Starim Ledincima. Selo je toliko blizu da verujem da se možete dovikivati. Šalu na stranu, ranč Dobro prase se nalazi u Starim Ledincima, ušuškano i zavučeno na severnim obroncima Fruške gore. Ovde možete poslati svoje dete na časove jahanja, terensko jahanje u prirodi( poseduju nekoliko konja za jahanje), na odlično organizovano kampovanje u prirodi i isključivo vegetrijansku ishranu. Naravno, mesto nije rezervisano samo za decu, ali ne mogu da se oduprem utisku koji je na mene ostavila grupica dece iz cele Srbije i glavnokomadujuća Sanja Rauš, vlasnik ranča, koji su nekoliko dana uživali u pravoj prirodi, spavali u šatorima, družili se sa životinjama i podećali na one prave vrednosti. Ovde i sami možete da organizujete svoj odmor ili jednodnevni izlet, a bez obzira na to da li ste gosti ranča, svake nedelje Sanja i njena ekipa organizuju zanimljive i ne mnogo naporne šetnje po Fruškoj gori. Upravo zbog jedne takve šetnje sam se i podsetila ovog lepog mesta, koje svakako može da se ubroji u jednu od balkanskih turističkih atrakcija.

 

 

www.balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama