BiH: Jahorina – zima je lav!

Lavovski provod za ljubitelje zime donosi planina Jahorina, na udaljenosti od aerodroma Sarajeva od svega 28 km. Što bi se reklo, pristupačna balkanska ruta i za naše i za strance. Ovaj skijaški centar, kažu, treba posetititi, ali ne treba ostati ,,površan“ i shvatiti samo zimske čari ove planine, već i one druge – letnje! Kuvano vino i jahorinski čaj možda više prijaju zimi, ali leti bi se svako snašao sa baklavom, tulumbom i hurmašicama. Pa sad vi vidite šta i kako vam odgovara na ,,Javorini“ – što je originalan naziv ove planine, potekao od naziva za grčki javor, koji tu uspeva (acer heldreichi).

 

Photo: Jahorina – balkan-turizam.net

Hotela ima zaista mnogo, a u aparthotelu “Vučko” odsela je ekipa sa medicinskog stručnog skupa iz Srema, od koje saznajemo detalje putovanja…

Olimpijske igre

Istorija je jako važna za svakog turistu, a Sarajevo i Jahorina tu su u velikoj prednosti. Jugoslavija je od 8-19 februara 1984.godine bila domaćin Četrnaestih zimskih olimpijskih igara, prevashodno na Jahorini, zatim Bjelašnici, Igmanu i širem sarajevskom području. Jahorina je bila centar takmičenja u veleslalomu, slalomu i spustu za žene.

Photo: Jahorina – balkan-turizam.net

Ova sportska manifestacija dragoceno je nasleđe iz bivše Jugoslavije, a Vučko simbol razvoja i ugleda u svetu. On je bio maskota oko koje su se složili čitaoci jugoslovenskih novina među 6 finalista. Taj mali vuk značio je želju ljudi da se sprijatelje sa životinjama i da veruju da vuk nije tako krvoločna zver, kao što je često predstavljana. Stvorio ga je slovenački dizajner i crtač Jože Trobec. On je i sada najverovatniji izbor suvenira koji ćete nekom doneti, ili će ga vama neko doneti sa Jahorine. Mi smo svog dobili.

Prirodne lepote

Što se tiče kulta istorije dodaćemo da je za potrebe pomenutih igara realizovano oko 170 ključnih i oko 400 pomoćnih projekata. Velika je to stvar i baština nekog prošlog života, ali su vrednosti i dalje žive. Sve što možete zamisliti od snežnih radosti, sportova, čarolija – tu je!

Photo: Jahorina – balkan-turizam.net
Photo: Jahorina – balkan-turizam.net

Pre svega, zna se da je Jahorina infuzija zdravlja. Kada stignete kao da vam sam vazduh ubrizgava snagu, čist kiseonik i terapiju za smogom ,,ugušene“ i stresom zahvaćene ljude. Neka slike same kažu. Ukupan smeštajni kapacitet na Jahorini iznosi 5 000 kreveta, a ako ova informacija i nije 100 % tačna, jasno je da je turistička ponuda ozbiljna i da pokriva sve džepove!

Photo: Jahorina – balkan-turizam.net

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama