Mermerna plaža - Tasos photo: www.balkan-turizam.net

Grčka: Mermerna plaža na Tasosu

Možda je nekada i bilo mermera na ovoj plaži, ali sada sigurno nema. To nikako ne umanjuje broj turista tokom letnje sezone na jednoj od najlepših na Egejskom moru. Po izlasku iz gradića Limenas koji je i glavni grad Tasosa, na putu ka naseljenim mestima Panagia i Skala Potamia, (nije bilo table za skretanje) skreće se ulevo kroz šumu i onda sledi onaj odvratan  osećaj, “ajmo nazad u aprtman šta je ovo?”.

Put očajnika(Makadam)

Kakvi mermeri i kakvi bakrači. Više od 4 km vožnje(45 minuta) neasfaltiranim putem takozvanim Makadamom, rupa do rupe, a pošto je u blizini kamenolom nailazila je često i grdosija koja nosi šljunak ili ogromne kamene kocke nama u susret, a nema mesta gde da se skloniš itd.

 

 

Verovatno tu ima mermera –  na plaži nema sigurno. Ali kada smo odlučili da idemo, guramo sada do kraja. Da ne zaboravim, ablenduje mi čovek, baš u tom ludilu, vidim naše tablice. Pomislio sam reko negde sam odvalio nešto na automobilu, stanem i izađem iz kola, tek će ti on “ej zemo ne radi ti svetlo desno”. Ma daj čoveče mani me svetla, hvala ti u svakom slučaju, koga interesuje svetlo danju (u Grčkoj nije obavezno da se pale svetla po danu), valjda je i on sav preplašen pa kao da pomogne… Uz mnogo stresa dođosmo mi do te “Mermerne plaže”, Saliara kako je Grci nazivaju.

 

Mermerna plaža – Tasos      photo: www.balkan-turizam.net

Odmah zaboraviš put, rupe i sve psovke!

Mermerna plaža – Tasos                  photo: www.balkan-turizam.net

Adrenalin skače, došli smo na malo parče raja izgleda. Čim je tako daleko u “vukojebini” mora biti dobro. Odmah zaboraviš i put i rupe i sve psovke usput. Kao što možete da vidte na fotografijama, ležaljke i suncobrane su turisti doneli sami. Napominjem da smo ovde bili 2016. godine i da se možda nešto i promenilo. Čitajući neke blogove dobio sam informaciju da se naplaćuje kao i celoj Grčkoj, uz piće, dva dobije se dve ležaljke i suncobran, opet neko piše da to izađe 15 e. Ono što sigurno znam da su velike gužve tokom sezone, a da sama plaža nije baš preterano velika, nešto manja od 100 m.

Mermerna plaža – Tasos                      photo: www.balkan-turizam.net
Mermerna plaža – Tasos                                photo: www.balkan-turizam.net
Mermerna plaža – Tasos                         photo: www.balkan-turizam.net

Voda je baš čista, tirkizna i stvarno bi bio veliki propust doći na Tasos, a ne obići “Marble beach”. Mada neki koji su bili razočarali su se, ukusi su različiti. Verovatno prevelika očekivanja. Da se ja pitam, ponovo bih išao, ali ipak procenite sami.

Mermerna plaža – Tasos photo: www.balkan-turizam.net

Na sledećem video LINKU  možete tačno videti kako sve izgleda.

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama