Mačvanske blagodeti

 Mačva je bogata obiljem plodova što njena polja krase. Još u davna vremena ona je plenila svojom lepotom devojke što štafir za svatovsku jesen sprema. Ona je i tuđinka koja se ne da svakome poznati po rečima Janka Veselinovića koji joj je darovao najlepši đerdan reči koje ljubavlju grle svaki njen predeo mačvanske ravnice. I baš u toj ravnici je Bogatić, varoš koja svojom turističkom ponudom privlači sve one koji žele da uživaju u čarima Mačve.

foto:@balkan-turizam.net

A Mačva je bogata i geotermalnim vodama koje pored lekovitog svojstva mogu da se koriste i u druge svrhe, kao i za zagrevanje domaćinstva, zatim u poljoprivredi, industriji, turizmu i drugim oblastima. Jedno od veoma primamljivih mesta je i Termalna rivijera čiji je vlasnik Ljubiša Dragović. U sunčanom septembarskom danu sa njim smo razgovarali o blagodetima koje Termalna rivijera nudi i uživali u stihozborju poezije čiji je autor i koju nam je s posebnom emocijom gospodin Dragović zborio.

Ljubiša Dragović

Slučajnost je bila da me je jedan prijatelj general pozvao na lovački ručak u ovaj kraj. Pokazao mi je izvore koji cure po kanalima. Ganulo me je to što se takvo prirodno bogatstvo rasipa, i to mesto me je posebno zainteresovalo. Bavim se umetničkim predmetima i pronašao sam da je ovde bilo rimsko lečilište. Godine 2008. sam kupio ovo imanje. Prvo sam imao nameru da napravim staklenike, međutim kada sam uradio analize vode onda su me ubedili sa Medicinskog fakulteta da je to lekovita voda i da se preorjentišem na izgradnju bazena i tako je nastala Termalna rivijera koja je otvorena 2014.godine. Termalna rivijera je jedinstven bazen jer protočan i voda je izuzetna svojim lekovitim delovanjem. Zanimljivo je i njeno delovanje na kožu, jer vrši prirodan piling kože.

Termalna rivijera ima nekoliko bazena, dečiji bazen sa toboganima, pored njega je dublji bazen za roditelje i malo dalje je  terapeutski bazen. Pored bazena su restoran brze hrane koji radi samo leti i veći restoran koji radi tokom cele godine.

Gosti Termalne rivijere su domaći gosti, Rusi, Kinezi, kamperi koji gostuju na bari Zasavici i koji su uglavnom stranci i gosti iz dijaspore.

Planovi su da se sagradi akva park sa otvorenim i zatvorenim sadržajem na površini od 10 hektara, zatim apartmansko naselje na površini od 5 hektara. Predviđen je i mali tržni centar na kojem će meštani iz okolnih mesta da prodaju organsko voće i povrće, zatim da se sagradi mala pošta, kafe, novinarnica, prodavnica i da se izgradi parking plac na površini od 3 hektara za 1200 automobila. Nadam se da će to jednog dana biti ostvareno. 

foto:@balkan-turizam.net

Inače sve sam sagradio vlastitim sredstvima, bez bilo čije podrške“

Odlazimo sa Termalne rivijere dok lagano noć grli mačvansku ravnicu sa željom da je ponovo posetimo i uživamo u lekovitim kapima geotermalne vode.  

Ako razmišljate kako da sebi darujete zdravlje putujte u Mačvu i iskoristite blagodeti Termalne rivijere!

foto:@balkan-turizam.net

 

Tekst je realizovan u okviru projekta  “Turistička ruta kroz Srbiju” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija: www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama