Retrospektiva projekta „PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19“

 

 

Projekat „PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19“ koji je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije je sa  različitih aspekata razmotrio kako je kovid 19 uticao na turističku ponudu i razvoj turizma u toku 2020 i 2021 godine i kako su se svi koji su lancu turizma, od ponuđača do korisnika turističkih usluga snašli sa novonastalom, veoma nepovoljnom situacijom.

Pandemija korona virusa je uslovila otkazivanje mnogobrojnih aranžmana što je imalo uticaja na poslovanje turističkih agencija i u velikoj meri doprinelo javljanju straha od gubitka posla. Razmotrili smo kao posebnu temu Strah od gubitka posla i kako je došlo do prilagođavanja trenutnoj situaciji.

Tako na primerima dobre prakse, kao što je banjski turizam u Banji Vrdnik smo prikazali kako su ostvareni zacrtani planovi s obzirom na epidemiološku situaciju u toku 2020 i 2021. godine i koje su novine uvedene kako bi se unapredio banjski turizam.

Pozabavili smo se i tematikom zastupljenosti dijaspore u turističkoj ponudi Srbije u toku pandemijekovida 19, ističući koji su to momenti bitni za turističku vezu dijaspore i matice i šta je sve učinjeno u proteklom periodu za što kvalitetniju ponudu, kao i na pojačan rast priliva turista iz dijaspore u maticu.

Obradili smo  i tematiku kako je korona virus uticao na turistički sektor u vezi otkazivanja aranžmana i njihovog prolongiranja za period koji sledi. U razgovoru sa Ljiljanom Radovanović, vlasnicom turističke organizacije Aniturs i etno kuće Amanet saznali smo kako je iskorišćen podsticaj države u oblasti turizma i kako se poslovalo u doba pandemije korone i kako su prolongirani vaučeri turističkih aranžmana.

Veoma bitna tema o tome šta je bitnije biznis ili zdravlje  i šta je sve bitno da se preduzmekako bi se očuvalo zdravlje u doba pandemije korone je predstvljena kroz intervju sa Zinaidom Sretenović,lekarom specijalistom higijene i subspecijalistom za ishranu Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici.

Kao posebna tema obrađena je tema zaštite životne sredine, i koliko se vodi računa o bacanju smeća. U sklopu projekta podeljeno je 40 majica sa natpisom Problemi u turizmu u doba Covida 19.

Takođe prikazali smo atraktivna i nedovoljno prezentovana mesta i turističke destinacije kao što su Bešenovački Prnjavor, Manastir Petkovica, Keltsko selo, Sremsku Mitrovicu, Sićevačku klisuru, Trstenik, Kraljevo, Banju Koviljaču (Drinska laguna), Salaš Isailovi i kampove u Srbiji. Svako od navedenih mesta predstavljeno je na originalan način, ističući ono što ih izdvaja, što je atraktivno i naravno akcenat na turizam i poslovanje u periodu pandemije korone. Mnogobrojne fotografije i snimci koji su sačinjeni prilikom razgovora i intervjua sa zanimljivim ljudima koji se bave turizmom i predstavljaju svoj grad i svoje mesto su dali i temeljniji prikaz svih onih mesta koja su na prvi pogled nevidljiva ili skrivena, a pružaju turistima poseban doživljaj. Takođe zaronili smo i u problematiku poslovanja u doba pandemije korone i saznali koliko je to sve imalo uticaja na planove i ostvarenje ideja i ciljeva u pogledu razvoja turizma. Navodeći primere dobre prakse trudili smo se da predstavimo sve ono što je novina i atrakcija u oblasti turizma, a takođe i da podstaknemo na nove ideje i predloge u cilju unapređenja turističke ponude. Takođe cilj nam je bio i da predstavimo lepote  atraktivnih mesta o kojima nije dovoljno rečeno i može još mnogo toga da se kaže i prikaže u cilju popularizacije turizma u Srbiji i na Balkanu.

Ne samo da smo kroz projekat imali priliku da obiđemo sva ta mesta, imali smo i sreću i zadovoljstvo da upoznamo sve te divne ljude koji su pregaoci u svom poslu i daju značajan doprinos razvoju turizma u Srbiji. Iako su imali teškoće u radu u proteklom periodu zbog pandemije korone, oni su uspeli da opstanu zahvaljujući vlastitom zalaganju, novim kreativnim poduhvatima i podsticajima od strane države.

Zahvaljujući njima naš projekat  „Problemi u turizmu u doba kovida 19“ je uspešno realizovan.

 

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama