foto: balkan-turizam.net

Salaš Isailovi u srcu sremske ravnice

U Sremu nadomak naseljenih mesta nalaze se brojni salaši koji su građeni tokom prošlog veka. Svaki od njih je po jedna priča o porodici koja je imala svoja imanja, oranice, voćnjake i vinograde. Salaši su živeli svoj život daleko od gradske vreve, lagano i neumitno beležeći težačke dane obojene bojama godišnjih doba i pružajući lepotu svakog trena koji je zabeležen u porodičnim albumima fotografija i dnevnicima. Sačuvani predmeti i starine, kao i zidovi molovani starinskim metodama koji su imali autentičan izgled pružaju poseban osećaj zadovoljstva i evociranje prohujalih vremena kada se živelo bez mnogo toga što je moderno doba iznedrilo.

Jedan od takvih salaša koji se nalazi u srcu sremske ravnice nedaleko od Sremske Mitrovice, na putu prema Rumi i Novom Sadu, je Salaš Isailovi. Razgovaramo sa Anom Jovanović, petom generacijom porodice Jovanović, poznatih po porodičnom imenu Isailovi  koji su godinama unazad  vlasnici salaša.

Ana Jovanovic

Kako ste došli na ideju da započnete pružanje turističkih usluga na Vašem salašu?

  Ideja je krenula od jednog zajedničkog porodičnog ručka po ugledu na neka mesta u Vojvodini koja su već tada primali goste. Za nas je to tada bilo veoma jednostavno, jer sve što smo tada radili na salašu za nas samo smo nastavili u većem kapacitetu  i za druge ljude koji su voleli da dođu na Salaš Isailovi. Značajna nam je bila i pomoć Pokrajinskog sekretarijata, zahvaljujući odobrenoj subvenciji 2014.godine uradili smo adaptaciju salaša.

Kakav je kapacitet i šta sve Salaš Isailovi nudi?

   Kapacitet salaša u ugostiteljskom delu tokom lepih letnjih dan kada koristimo kompletno dvorište je do 70 mesta. Ali neki optimalan broj koji možemo da primimo tokom cele godine je oko 50 mesta. Sto se tiče smeštajnog kapaciteta imamo 3 dvokrevetne sobe sa mogućnošću dodavanja pomoćnih ležajeva ili kreveta za bebe. 

Kakva je prednost što je porodica uključena u rad salaša?

 Porodica je u našem društvu, a i našoj kući temelj svega, tako da sve radimo zajedno. Otac Miloš ima bogato iskustvo u ugostiteljstvu, peče rakiju, pravi suhomesnate proizvode. Obilazio je manifestacije kao što su kulenijada i druge i napravio je svoju recepturu. Naš kulen je specifičnog ukusa i gosti su veoma zadovoljni. Majstor je i za rakiju šljivovicu i bavi se lovom, tako da se ponekad može probati i srneći paprikaš. Baka nam je zadužena za organsku baštu. Brat za uređenje sajta i marketing. Mama pravi sjajne kolače po starim oprobanim receptima. Snaja vodi sobe, a suprug je takođe uključen u rad salaša i sa njegove farme dobavljamo isto hranu.

Odakle sve dolaze gosti i korisnici usluga Salaša Isailovi?

Pre pandemije korone pored naših domaćih turista i lokalnih gostiju koji vole da dođu na naš salaš dolazili su gosti iz regiona, Slovenije, Hrvatske, Italije, Republike Srpske, Bosne. Za vreme pandemije došlo je do zastoja i tada su dolazili gosti iz lokala i domaći turisti iz Srbije.

Kako ste poslovali u periodu pandemije korone?

  Verujem da je pandemija sve uzdrmala, ali smatram da je turizam u Srbiji posebno iz razloga što je u tom trenutku ovaj oblik turizma bio jedna mlada grana koja je tek krenula da pokazuje svoju snagu i lepotu. Trenutno je to sve pauzirano ali se iskreno nadam da kad prođe sve da ćemo se vratiti na to vreme. 

Šta korisnici usluga salaša mogu da vide mimo uobičajenog programa koji salaš nudi? 

 Ljudi koji dođu da posete salaš i da provedu neko vreme mogu da uživaju pre svega u jednoj dinamičnoj, radnoj, veseloj atmosferi, da maze životinje, skupljaju jaja, učestvuju u svim našim svakodnevnim poslovima ili pripremanju hrane, i naravno da odmaraju i uživaju u jednom ruralnom okruženju, šetaju sremskim atarima, naravno probaju i uživaju u našoj domaćoj hrani i drugim proizvodima koje proizvodimo. Pored toga mogu da obiđu naš prelep grad muzeje, galerije i sve lepote koje on pruža, Manastire Fruške gore, Vinarije u okruženju, i druge prirodne lepote. 

Koji su turistički sadržaji, manifestacije i kulturni događaji koji s organizuju na salašu?

Kako se nalazimo u blizini Sremske Mitrovice jako smo lepo povezani sa manifestacijama koje održava grad, kao što su „Vinski Park“ ili „Srem Folk Fest“. Tada su svi naši kapaciteti popunjeni. Ostale manifestacije koje se kod nas dešavaj i gde se zainteresovani mogu javiti da učestvuju su: „Sremski svinjokolj“, „Druženje sa Veselom mašinom“, „Pečenje rakije“, „Dolazak Deda Mraza“ za najmlađe, „Novogodišnje Slikanje“, i druge.

Koji su Vam planovi?

  Planova je još puno, ali se trudimo da svi porodično rastemo sa našim planovima željama i mogućnostima i prosto ne želimo da žurimo, već da se postepeno razvijamo. Tako da u narednom periodu želimo da se posvetimo uređenju kuhinje i parternom uređenju dvorišta kao i dečijeg igrališta. A na daljem planu bi bila izgradnja bungalova kao dodatni smeštajni kapacitet. Želja nam je da Srem zauzme svoje mesto u turističkoj ponudi Srbije! Jer svi zajedno smatramo da ima mnogo toga da ponudimo.

Ako želite ove zimske dane da bar na tren odlutate u daleke predele sećanja na salaše i život na njima posetite „Salaš Isailov“ u srcu sremske ravnice i uronite u čaroliju magičnog trena.

« 1 od 2 »

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama