Srbija: INĐIJA- KELTSKO SELO

Istorija u službi turizma

Keltsko selo u Inđiji pravi je primer kako se, u ovom slučaju dalja prošlost, može iskoristiti u turističke svrhe i dati nova dimenzija postojećim sadržajima na izlasku ka Novom Sadu. Nekadašnje prisustvo Kelta na ovim prostorima bilo je inspitacija da se napravi nov turističko, zabavni i istorijski kompleks koji bi, između ostalog trebalo da privuče nove turiste u ovaj sremski grad, kao što je to bila i naša ekipa. Svečano otvaranje kompleska upriličeno je početkom jula uz prisustvo predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je i sufinansiralo je projekat izgradnje Keltskog sela sa 8,9 miliona dinara, dok je učešće Opštine Inđija skoro 15 miliona dinara. Tematski park na otvorenom je prvenstveno namnjen deci, ali i odraslima koji su zaljubljenici u istoriju, arheologiju, koji su radoznali i koji umeju da uživaju kao što je to svojstveno najmlađima.

foto: balkan-turizam.net

Ideja o podizanju Keltskog sela rodila se pre više godina, ali uz česte obustave, konačno je realizovana, pa se na ovom mestu može videti prikaz kako su Kelti nekada živeli. Zato su tu podignute replike nekadašnje kuće, pekare, svetilišta, izvora, formiran je amfiteatar na otvorenom, muzej sa arheološkim artefaktima, suvenirnica, različiti poligoni i tereni za tematski rad sa najmlađima, restoran i mesto za osveženje, sve od prirodnih materijala. Kompleks je opasan visokom drvenom ogradom, a u unutrašnjosti se nalaze svi sadržaji inspirisani životom Kelta na ovim prostorima. Keltsim selom upravlja Turistička organizacija Opštine Inđija, a smešteno je uz mini zoološki vrt „Koki“, Gradski bazen i sportsko-rekreativni kompleks Leje. Inače u Keltskom selu za potpuni doživljaj su zaduežni kostimirani vodiči, domaćini i animatori, a za decu se redovno organizuju temaske radionice.

foto: balkan-turizam.net

Radno vreme ovok kompleksa je vikendom od 9 do 21 čas, dok su uz prethodnu najavu moguće i grupne posete radnim danima. Cene ulaznica su simbolične, 100 dinara za decu starosti od 7 do 14 godina i 200 dinara za odrasle.

foto: balkan-turizam.net
foto: balkan-turizam.net

Migracije Kelta počele su krajem petog veka pre nove ere, odvijale su se u pet velikih talasa, a završile su se do 279.godine pre nove ere. Na Balkanu, pa i na prostorima Srema Kelti su se pojavili u četvrtom talasu, i to nakon smrti Aleksandra Makedonskog. Ostaci života starih Kelta na nađeni su na više od 60 lokaliteta na teritoriji Opštine Inđija. Mnogobošci, u našoj svesti najpoznatiji su možda bili po sveštenicima druidima, koji su rituale sprovodili u prirodi, a imali su značajan društveni status. Da su Kelti ostavili značajan trag na ovim prostorima govore i neki podaci da su i na teritoriji Srbije i lokaliteta u inđijskoj opštini kovali novac.

foto: balkan-turizam.net
foto: balkan-turizam.net

Stoga, ovaj lokalitet nadomak Beograda i Novog Sada, povezan odličnim saobraćajnim vezama, može biti dobar podstrek razvoju inđijskog turizma, u opštini koja je uglavnom poznata po jakoj privredi.

foto: balkan-turizam.net

Osim toga, kako je teritorija Opštine Inđija naslonjena na Dunav, brojni su sadržaji koji mogu uputiti turiste na ovu stranu. A to su Beška, Krčedin sa čuvenom Krčedinskom adom, Čortanovci sa vilom Stanković i nadaleko poznatom plažom na kojoj je sniman film „Varljivo leto“ i Stari Slankamen.

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama