Srbija: Jedan bogougodan dan

Fascinacije nekim kultnim mestima naše lepe zemlje Srbije zasenjuju dragulje kako neotkrivenih tako i skrivenih mesta koja su baš tu nedaleko od nas. Jedno od takvih mesta je Manastir Ćelije Кolubarske Svetog velikomučenika Georgija. Manastir se nalazi nedaleko od puta prema Lajkovcu, skriven u zagrljaju doline i drveća koje odoleva vremenu i pričama naših heroja koji sniju večni san. Mnoge lične priče nisu u knjigama zabeležene. Istorija ta naša draga prijateljica ponekad poklekne pred impresijom pogrešnih utisaka. No mnogo toga ne sme da se zaboravi, jer svaki pedalj zemlje oko manastira je natopljen krvlju srpskih vojnika koji su stradali u Prvom svetskom ratu. Pamti Srbija, ali i zaboravlja, jer se novim idolima vrlo često klanja. Ali zato neki ljudi poput oca Dositeja Hilandarca ostvaruju misionarsko delo, da obnove i otrgnu od zaborava. Otac Dositej s ljubavlju zbori o Srbiji kojoj se raduje i nada, kao i njenim pastirima koji na put ozdravljenja duše treba da se vrate.

Vreme užurbanog tempa življenja nas vodi u jednu drugu dimenziju gde vrlo često zaboravljamo da je dovoljno samo malo zaustaviti taj točak i vratiti se sebi i prirodi. Otac Dositej ispreda priču o ljudima koji su deo naše bogate istorije i koji su dali svoj život za slobodu Srbije. Priča o Кolubarskoj bici i o tome kako su u kripti manastira pohranjeni posmrtni ostaci oko 7000 srpskih i austrougarskih vojnika koji su izginuli u toj bici. Pominje i predanje po kome je u manastiru sahranjen Grgur Branković iako je zvanično prihvaćeno da je on sahranjen u Hilandaru.
Inače Dositej Hilandarac je bio monah manastira Hilandar i posle dvadeset godina monaštva na Svetoj gori odlučio je da se vrati u Srbiju i poverena mu je obnova manastira Ćelije baš kao što je u Atosu obnovio hilandarsku keliju Preobraženja –Patericu, mesto gde je živeo i molio se Sveti Sava. Dositej pominje kako je Ministarstvo odbrane Češke 2013. godine novčanim darom pomoglo da se izradi zvono u čast palim pripadnicima Moravskog puka 9. Praške divizije , čiji ostaci se nalaze u kosturnici manastira. Zvono je napravila renomirana češka radionica Tomaškova-Ditrihova iz Brodeka kod Pšerova.

U vremenu kad smo iscrpljeni od pandemije korone i kad želimo da svratimo u oazu mira i želimo da čujemo po koju reč o prošlosti naše Srbije Manastir Ćelije Кolubarske Svetog velikomučenika Georgija nas s radošću očekuje.

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama