Srbija: Kako je korona virus uticao i dalje utiče na turistički sektor

Godina 2020. i ova tekuća 2021. su nažalost godine u znaku korone. Ova pošast i katastrofa globalnih razmera je u velikoj meri paralizovala turistički sektor i umesto da u mesecima koji su atraktivni za turističke sezone dođe do porasta, dogodio se pad, kako internacionalnog tako i lokalnog turizma. To je bio šok ne samo za davaoce već i za korisnike turističkih usluga, kao i za sve one koji su u lancu turizma. Mnoge nedoumice, nepoznanice i strahovi su bili sveprisutni u prvim danima uvođenja vanrednog stanja tokom 2020. godine. Otkazivanja dogovorenih i uplaćenih aranžmana, masovni pad u turističkim brojkama,  čekanje zvaničnih odluka i uputstava, sve je to bilo stresno za jednu i drugu stranu. Turističke agencije su nastojale da zadrže svoje klijente i korisnike  turističkih usluga i prevaziđu novonastalu situaciju i da održe svoj rejting . Nije bilo ni malo lako garantovati šta sledi kad se pandemija stiša i mere popuste. Svakako i za zaposlene u oblasti turizma je bio jedan od ključnih problema kako obezbediti ekonomsku stabilnost u momentu kad se sve zakočilo. Podsticajne mere države su samo u određenom procentu ublažile novonastalu krizu, a na turističkim organizacijama je bilo da svaka na svoj svojstvene način se izbori za ponovni rast turizma. Brojni su primeri autentičnih nastojanja da se povrati nekadašnja stabilnost i rast turizma.

foto: balkan-turizam.net

Navodimo primer kako se Ljiljana Radovanović vlasnica Turističke agencije „Aniturs“  iz Sremske Mitrovice izborila za kredibilitet svoje turističke agencije u prvim danima pandemije korona virusa.

Problem otkazivanja  ugovorenih aranžmana Turistička agencija „Aniturs  je razrešila dodeljivanjem zamenskih vaučera po Uredbi Vlade Republike Srbije. Korisnici turističkih ponuda su korektno reagovali jer su bili svesni novonastale situacije i to je bio jedini način da svoja uplaćena sredstva za nerealizovana putovanja iskoriste tokom 2021.godine ili da im se vrati novac do 15. januara 2022.godine. Ljiljana Radovanović napominje da su podsticajni paketi države njenoj Turističkoj agenciji „Aniturs“ u kojoj je jedina zaposlena olakšali poslovanje, ali da je imala zaposlenih radnika situacija bi bila otežana jer bi bez obzira na obim posla morala zadržati radnike.

foto: balkan-turizam.net

Poredeći prošlu  i ovu tekuću godinu Ljiljana ističe da prošla 2020.godina s obzirom na novonastalu situaciju koja je omogućila prinudni odmor sa brigom, ova 2021. godina je nešto za mali procenat bolja, ali u odnosu na prethodne godine kada se radilo punim kapacitetom sada se radi kapacitetom oko 50 %.

 

foto: balkan-turizam.net
foto: balkan-turizam.net

Ljiljana Radovanović se orjentisala i na seoski turizam koji razvija u okviru etno kuće„Amanet“ koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji nedaleko od prirodnog rezervata bare Zasavice.Etno kuća „Amanet“ je u početnoj fazi funkcionisanja jer zbog pandemije korone nije ni stigla da ostvari zamišljene ideje i ciljeve tako da je sve još u fazi izgradnje i razvoja u punom turističkom smislu. Ljiljana senada da će se situacija promeniti kada se poboljša sveukupna situacija vezana za pandemiju korone. Sama lokacija etno kuće „Amanet“, blizina bare Zasavice, Sremske Mitrovice – lokaliteta Sirmijuma, termalnih bazena, nudi raznovrsne sadržaje sa aktivnim boravkom gosta u okviru jednodnevnih ili višednevnih aranžmana. U planu je izgradnja većeg broja smeštajnih kapaciteta i bungalova

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija www.balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama