Poziv dijaspori – Letujte u Srbiji

Procentualno gledano srpska dijaspora je jedna od većih u svetu. Srbija broji oko 7 miliona stanovnika, a dijasporu čini oko 2 do 3 miliona ljudi. Dijaspora je u relativno dobrim vezama sa maticom što potvrđuje i činjenica da Srbi koji žive van Srbije, čak i na najudaljenijim destinacijama jednom ili dva puta godišnje dođu u Srbiju na odmor. U periodu pandemije corone situacija je bila nešto izmenjena, tako da je na relaciji dijaspora -matica došlo do zastoja putovanja ali sa popuštanjem mera situacija se promenila. Zanimljivo da u okviru svog boravka u Srbiji ljudi iz dijaspore u pogledu turizma i turističkih agencija i letovanja u Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj i na drugim destinacijama organizuju i uplaćuju u Srbiji.

foto: balkan-turizam.net

 

Nekoliko dobrih razloga podstiče tu njihovu naviku, a to su:

1.Cena turističkih aranžmana je povoljnija nego u zemljama iz kojih dolaze.

2.Prisniji odnos sa agentima iz Srbije, jer važimo za „topliji“ narod u odnosu na zapadnoevropske i druge narode.

3.Kategorija kupca- kupci iz dijaspore sesmatraju visokom kategorijom kupca zbog platežne moći, te samim tim dobijaju visok nivo usluge.

foto: balkan-turizam.net
foto: balkan-turizam.net

Zahvaljujući internetu naše turističke agencije mogu da ostvaruju veze sa našim putnicima iz  dijaspore i da im ponude različite turističke aranžmane sa boljim uslovima putovanja.

foto: balkan-turizam.net

Društvene mreže (Facebook , instagram, Twitter)  su sjajan poligon za promociju turističkih ponuda dijaspori, putem raznih postova, videa sa info tura, targetiranih reklama, kampanja i dr. Putem Googla takođe može da se targetira dijaspora i privuče atraktivnim turističkim ponudama. Takođe dobar obrazac za informisanje putnika iz dijaspore je i mailing lista putem koje se povremeno puštaju mailing kampanje i na taj način utiču na to da primaoc mejla stvori naviku da mu prilikom javljanja potrebe da rezerviše određeni arnžman prvo padne napamet baš ta agencija koja ga obaveštava o svojim paketima turističkih ponuda.

foto: balkan-turizam.net

 

Komunikaciju putnika iz dijaspore sa turističkim agencijama olakšava i upotreba Vibera, FB messengera, WhatsApp-a, Skype, i umanjuje troškove.

Omogućavanje  plaćanja preko interneta –karticama takođe predstavlja povoljnost za bolju uslugu i efikasniju online prodaju turstičkih aranžmana.

Srpske agencije imaju potencijal da povećaju broj kupaca iz dijaspore  zahvaljujući znanju, tehnologiji, konkurentnim cenama i internet marketingu.

foto: balkan-turizam.net

A Srbija dijaspori nudi atraktivne i prelepe  predele, značajne lokalitete njene istorije i kulture, zaštićene prirodne rezervate, nacionalne parkove, planinske oaze zdravog življena i sportskih aranžmana, pregršt raznovrsnih kulturnih manifestacija i festivala  koje su i međunarodnog karaktera kao i gastronomske i vinske ponude.

Spoj tradicije i novina koje diktira tempo modernog življenja uklopljen u dobro osmišljenu turističku ponudu pod sloganom „Letujte u  Srbiji“ otvara širom vrata dijaspori da pohrli u Srbiju kad god može i kad želi da oseti taj užitak koji joj matica Srbija pruža.

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

www.balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama