Srbija: Rekordna posećenost u Banji Vrdnik

Turistička organizacija Opštine Irig u protekloj godini ostvarila je većinu zacrtanih ciljeva, u onoj meri koliko je to dozvolila epidemiološka situacija. Ambiciozni planovi su usporeni zbog svia poznatih razloga, te se Turistička organizacija nije mogla predstaviti na sajmovima kako je to bilo planirano, kao što je i usporena realizacija velikog prekograničnog projekta Srbija-Hrvatska, koji u Vrdniku podrazumeva izgradnju kulinarske akademije. Građevinski radovi nisu popustatli, ali sve konferencije zajednosa partnerima iz Vinkovaca su izostale. Ipak, kao i sve domaće destinacije, odmah po popuštanju mera i otvaranja turističkih objekata, a zbog nemogućnosti putivanja u inostranstvo, banja Vrdnik je takođe bila mesto gde se tražio krevet više. Nije bilo lako uskladiti poštovanje svih epidemioloških mera i potražnju turista.

– Početak 2020. godine je svakako bio težak u smislu ostavrenih rezultata u oblasti turizma što se odrazilo na promet turista u našoj opštini u određenim mesecima. Primera radi, u aprilu 2020. godine ne beleže se ostvarena noćenja u opštini Irig, ali se tokom letnjih meseci epidemiološka situacija značajno popravila te je i uslovila mogućnost kretanja turista što se i beleži porastom ostvarenih noćenja.

Dragan Dragičević preds. Turističke organizacije Opštine Irig

Opštinu Irig je tokom 2020. godine posetilo oko 32.000 turista koji su ostvarili preko 93.000 noćenja, što je svakako dobar rezultat uzimajući u obzir situaciju izazvanu pandemijom virusa Kovid 19. Od zabeleženog broja turista, domaći turisti su činili 90%. Tokom 2020. godine broj noćenja turista koji su boravili u opštini Irig putem vaučera dostigao je rekord, iznosio je oko 20.000. Popunjenost hotelskog i privatnog smeštaja u banji Vrdnik tokom letnjih meseci bila je maksimalna. Što se tiče 2021. godine, u periodu od januara do maja ostvareno je ukupno 27.749 noćenja, a nezvanični statistički podaci govore da je u maju ove godine ostvareno oko 20.000 noćenja što je svakako izuzetan rezultat i čini rekord ostvarenih noćenja u maju od kada se beleže ovakvi podaci u našoj opštini, navodi Dragan Dragičević, direktor Turističke organizacije Opštine Irg sa sedištem u Vrdniku, kao najznačajnojoj turističkoj lokaciji u opštini, ali i na čitavoj Fruškoj gori.

Republički zavod za statistiku još uvek nije objavio zvanične podatke o broju ostvarenih noćenja za maj 2021. godine, naveli su u TOOR Irig. U 2021. godini na Listi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija broj ugostitelja koji primaju goste putem vaučera RS u opštini Irig je 59, od čega su 10 ugostitelja pravna lica, a 49 su fizička lica.  Do sredine juna je izdato preko 3000 potvrda o rezervaciji smeštaja za turistie koji su zainteresovani da iskoriste svoje vaučere u objektima domaće radinosti, podaci su iz Turističke organizacije Opštine Irig.

photo: www.balkan-turizam.net

 

Tokom protekle godine  nije izostala realizacija projekata koji su poboljšali  turističku ponudu, pa je tako u 2020.godini otvorena pešačko-biciklistička staza u Vrdniku. To je projekat koji je sufinansiralo resorno ministarvo, ukupne vrednosti 40 miliona dinara. U prošloj godini realizovana je trećina tog većeg projekta koji podrazumeva uređenje šireg centra Vrdnika.

photo: www.balkan-turizam.net

-Drugi veliki projekat koji se realizuje u Vrdniku je izgradnja kulinarske akademije, u okviru programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska, vrednog 1,4 miliona evra, rekao je Dragan Dragičević, direktor Turističke organizacije Opštine Irig.

photo: www.balkan-turizam.net

Kako je domaći turizam prošle godine doživeo bum, zbog poznate epidemiološke situacije, kada nije bilo moguće putovati u inostranstvo, i u Opštini Irig je izdato skoro 5.000 turističkih vaučera, od kojih se određen procenat slio i u budžet iriške turističke organizacije.

photo: www.balkan-turizam.net

-U ovoj godini veoma je teško bilo šta planirati. Ipak  mi smo planirali naše redovne aktivnosti, uključujući i  sve manifestacije koje smo ranije održavali, radimo izdavanje potvrda za vaučere, i do sada imao oko 3.000 izdatih potvrda. Planiramo i izgradnju u okviru Info centra, za šta čekamo rezultate konkursa.  Naš plan je da radimo na promociji turističke  ponude Opštine Irig, a kako situacija bude nalagala tako ćemo se i ponašati, rekao je Dragičević.

photo: www.balkan-turizam.net

Poznato je da je Banja Vrdnik sa svim svojim hotelskim i banjskim potencijalima jedna od top turističkih destinacija. Ipak, beleži se rekordna zakupljenost smeštaja u svim delovima opštine i konstatnan rast broja smeštajnih jedinica privatnih lica. Banjski, verski i vinski turizam su ono što ovu malu sremsku ošptinu svrstava u red najatraktivnijih u zemlji. Tome treba dodati i skoriji početak izgradnje šumskog selfnes centra u selu Šatrinci u istočnom delu opštine, u okviru prekogranične saradnje sa Mađarskom, koji će turistima ponudu nešto drugačiji vid odmora na otvorenom, na šumskim stazama, prirodnijim ambijentom i nešto drugačijim „prirodnjačkim“ vidom komfora, a koji bi trebalo da donese razvoj i ističnom delu Opštine Irig.

photo: www.balkan-turizam.net

 

Verski turizam i osam fruškogorskih manastira su takođe značajan adut, kao i manifestacije poput Dana vina u Rivici, Pudarskih dana u Irigu, Vidvdanskog sabora u Vrdniku.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama