photo: ruma.rs

Srbija: Svi putevi vode kroz Rumu

 

Ovaj naslov je slogan Turističke organizacije Opštine Ruma, s punim pravom, jer iako možda ovaj sremski grad nije toliko pozicioniran i poznat kao turistička destinacija na Balkanu, gde god da krenete, morate proći kroz Rumu. Mi vam je preporučujemo kao odlično polazište za sve obilaske Srema, Fruške gore, Vojvodine ili prestonice, čak i Mačve i okoline. Zašto, odgovor je jednostavan. Ruma se nalazi na raskrsnici svih puteva, na auto-putu Beograd-Zagreb, na 50 kilometara od Beograda, na pola puta između Novog Sada i Šapca, na raskrsnici svih važnih regionalnih, magistralnih i želežničkih puteva u Srbiji. Iz godine u godinu raste broj kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, pa tako danas u Rumi imate nekoliko ozbiljnih hotela- Hotel Park, Hotel Borkovac, Avenija, Garnet hotel and event Centar, Vila Hit, gde za pristojan novac dobijate fantastičnu uslugu, a nadomak ste svega lepog što na severu Srbije treba obići.

hotel Borkovac
Borkovačko jezero

Grad ima oko 35.000 stanovnika, potiče iz perioda austrougarske carice Marije Terezije, veoma je lep i jednostavan, sa svim potrebnim sadržajima za jednog turistu, prilaznika ili putnika namernika. Danas je više zastupljen vid poslovnog turizma, jer se fabrike u radnim zonama Rume niču kao pečurke, pa je stoga sve više predstavnika stranih firmi koji borave ovde. U Rumu svratite i ako ste“za putem“, jer je ne možete zaobići, a imate i mnogo toga da vidite u samom gradiću ali i u okolini. Svi hoteli su smešteni u strogom centru grada. Hotel Borkovac, nama poseban je izmešten u istoimenom izletištu na samo 3 kilometra u centru grada, okružen borovom šumom, pored jezera Borkovac i novog gradskog bazena Borkovac, izgrađenog po najsavremenijim standardima.

photo: ruma.rs

Ono što bismo mi u Rumi izdvojili, a znamo je veoma dobro je strogi centar grada, pravoslavnu crkvu ( ikonostas oslikao Uroš Predić) po mnogo čemu posebnu u odnosu na ostale, katoličku crkvu, novoizgrađeni Konjički centar HORIS, gde možete da uživate u čarima konjičkog turizma, izletište Borkovac, često će vam se desiti da kada dođete u ovaj grad da možete da pogledate i neku od najboljih predstava velikih beogradskih pozorišta, zatim tu su i etno kuće u okolnim selima, Zavičajni muzej, restorane, kafiće, kafane…

Borkovac – Ruma

Kao što rekoh na početku, ako dođete na leto, pravac Borkovac, pošumljeno izletište koje nudi mnogo toga za turiste. Čim izađete iz zone grada, počinje šuma, sa dobro uređenim stazama, trim stazom, vežbalištem, mestima za roštilj i predah. Onda dolazite do hotela Borkovac, fantastičnog mesta za koje je svaki ozbiljan turista već sigurno čuo. U tom hotelu, pored odlične usluge, soba, hrane, možete uživati i u prelepom spa centru(ako ne verujete pitajte Beograđane koji su redovni gosti), a možete organizovati i razne sastnake i konferencije, I sve to u hladu i mirisu borova. Odmah pored samog hotela pre par godina otvoren je i gradski olimpijski bazen. Nov, moderan, čist, savršeno čiste vode bez hlora( farbane plavuše, ne brinite za boju kose, provereno je). A onda iza bazena i na kraju šume prema fruškoj gori nastavlja se veštačko jezero Borkovac, ako ste ljubitelj čiste prirode. I ovde možete da se smestite u nakoj od kamp kućica, da pecate, da se kupate(opet provereno čista voda) ili da uživate na nekom od sportova na vodi.

Otvoreni bazen – Ruma

 

Ako ste Rumu izabrali kao svoju turističku destinaciju, onda iskoristite svoj boravak ovde da obiđete i okolinu, jer je ovaj grad na savršenoj geografskoj poziciji. Na samo 15 minuta vožnje prema zapadu je Sremska Mitrovica i carski grad Sirmijum. Za deset minuta kolima stižete u Banju Vrdnik. A kako tamo uglavnom nećete naći slobodno mesto za prenoćište, to učinite u Rumi. Iz Rume možete obići svih 17 fruškogorskih manastira. Iz Rume ćete za pola sata automobilom, busom ili taksijem stići u Novi Sad, a za manje od sat vremena auto-putem do Beograda.

Pa što biste boravili u velikoj gužvi, kada za manje novca i mnogo mirnije možete noćiti u Rumi…Do Šapca i šabačkog vašara stižete takođe za pola sata automobilom. Ili da još malo pojednostavimo, smestite se u Rumu i odatle jedan dan možete provesti u Novom Sadu, jedan u Beogradu, jedan u Šapcu, a ako više volite prirodu ( kao mi), onda pravac na Frušku goru,Banju Vrdnik, Vrdničku kulu, Sremske Karlovce, brojne vinarije i manastire na Fruškoj gori…

Rumski maraton

U Rumi će vas prijatno iznenaditi pristojne cene boravka u hotelima i apartmanima, kao i u kafićima i restoranima, domaća kuhinja, jednostavan i prijatan narod, uređena infrastruktura, kao i sve što vam je neophodno da provedete nekoliko lepih dana u Sremu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama