Srbija: Tiha Tisa u Čurugu – Mesto za potpuno opuštanje

Današnja balkanska turistička pričica koju bismo podelili sa vama vodi nas u Bačku. Čurug možda nije smešten na turističkoj mapi Balkana, ali je u pitanju interesantno mesto koje kao iskusan turista treba da obiđete. Ako vas put nanese negde u blizinu Novog Sad, pa ako još imate dan ili dva slobodnog vremena, iskoristite slobodno vreme da skoknete do Čuruga. Čurug je selo koje više podseća na gradić, sa oko 8.000 stanovnika, koje pripada Opštini Žabalj.

foto: www.balkan-turizam.net

Mrtva Tisa

Ono što je nas faciniralo u mirnom vojvođanskom mestu je takozvana Mrtva Tisa. Kako je ova pitoma panonska reka menjala svoj tok, Čurug je dobio dragulj prirode. Tisa je otišla na drugu stranu, ali je za sobom ostavila jezero dužine od oko 12 kilometara( nemojte nas držati za reč, ali 10 ili 12, ne menja stvari u našoj priči). E to je mesto za potpuno mirno vreme koje možete provesti u Čurugu, nauživati se, pojesti ukusnu domaću vojvođansku hranu, pa se vratiti nazad ka svojim svakodnevnim obavezama. Da bude jasnije, do Čuruga se iz Novog Sada stigne za pola sata, iz Beograda za sat, i to veoma jednostavno, dobrim putevima, odnosno bez mnogo mučenja. Nas je u ovom mestu najviše fascinirala Mrtva Tisa i čarda na kraju sela, Tiha Tisa, kao i pravoslavna crkva u centru sela.

foto: www.balkan-turizam.net

Da se prezalogaji

Tiha Tisa je restoran-čarda na kraju sela u čijem dvorištu možete da uživate u blagodetima prirode. Na ovom mestu možete jesti tradicionalnu vojvođansku hranu, možete i prenoćiti, u dnu dvorišta se nalazi i bar Kod Tike, sa čije terase možete da ohladite noge u jezeru, ili čak da uskočite da se malo okupate. Cene su pristojne, kafa među boljima koje smo do sad probali, a o domaćoj kuhinji ne bih više govorila. Dvorište ove čarde je pravi prirodni ambijent, sa raznim zanimacijama za decu, vaše je samo da ih pripazite kod ulaska u vodu, za ostalo slobodno ih izujte i pustite da uživaju, a i vi zajedno sa njima.

foto: www.balkan-turizam.net

Zoološki vrt

Tu je i mini zoološki vrt, mace, kuce, zeke, poni konji, patke i po neki paun. Odavde možete i da se čamcem uputite u vožjnu po Mrtvoj Tisi, ali vodite računa, nisu dozvoljeni čamci na motorni pogon, već samo električni ili oni sa jednom ili više ljudske(da ne kažemo konjske) snage.

U samoj blizini nalazi se i lepo uređena seoska plaža, posuta peskom, sa dovoljno prirodnih suncobrana od trske i jednim ugostiteljskim objektom, dovoljnim za popodnevno kupanje na jezeru. U okolini možete videti prelepe vikendice koje izlaze na vodu, a ako ste ribolovac, sigurno ćete uživati u čarima pecanja. Važno je samo da napomenemo da su ribočuvari veoma ozbiljni, red se mora poštovati, plaćati dozvole i nikako ne sedati u motorne čamce na pentu, koji remete sklad ovog zaštićenog prirodnog područja.

foto: www.balkan-turizam.net

Crkva Vaznesenja gospodnjeg

Drugi, meni zanimljiv detalj u Čurugu je seoska crkva, kojom bi se ponosio i svaki veći grad. Crkva Vaznesenja gospodnjeg u cetnru sela izgrađena je oko 1860.godine, a mnogo bolji poznavaoci tamošnjih prilika kažu da se tu nalazi najveći zvonik na Balkanu. Čuružani, koji se njime javno hvale zovu ga “Veliko contra Ge” i kažu da je teško preko 4 tone. Ikonostas je uradio čuveni Đorđe Krstić, crkva ima tri zvonika. Tu priču, kao i ostale zanimljivosti ispričaće vam tamošnji sveštenik, a vaše je samo da odete. Bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, bili religiozni ili ne, vredi videti ovaj građevinski poduhvat, skladnu celinu sa okolinom, uređenu okolinu zdanja kao i fascinantnu unutrašnjost koja deluje daleko impresivnije nego na našim fotografijama koje vam prilažemo.

foto: www.balkan-turizam.net

Ovo je mesto koje neće pružiti mnogo uzbuđenja, ali preko neophodan mir i tišinu i dobar zalogaj hoće. Mesto je relativno malo, pa će vas i sami meštani rado primiti i prihvatiti, reći po nešto o svom mestu i povesti do onih lokacija koje kao slučajni prolaznici nikad ne bismo videli. Nikad se ne zna, deo toga ostavljamo vama, pa da kasnije delimo utiske.

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama