Srbija: Vojvođanski trip na Paliću

Hoćete vojvođansko? Volite luksuz? Zanima vas istorija? U tom slučaju dođite na Palić i prepustite se čarima arhitekture secesije. U maniru starih vila 2000.godine je izgrađen moderan hotel Prezident, a zatim je adaptirano nekoliko starih palićkih vila, koje su postale mali luksuzni hoteli. Ulica Splitska aleja skriva likovnu galeriju Marije Karlović Gabrić, priznate umetnice sa Palića, članice ULUS-a i ULUV-a. Ima i onih koji rado ,,pređu“ načas u susednu Mađarsku, do mirnog i stilizovanog Segedina. Neki se već pre ulaska u Segedin zadrže u banjskom kompleksu Morahaloma. Zavisi šta volite, a da li ćete to i naći? Da, hoćete! Nekoliko graničnih prelaza u drugu zemlju, a Palić, smešten na 8 kilometara od Subotice preti da vas ipak zadrži.

www.balkan-turizam.net – Palić
www.balkan-turizam.net – Palić

Staro mesto, nove ideje – jezero Palić kod Subotice

Šta Palić čini ,,starim“ mestom? Iako ovaj opis daje neku patinu suviše energičnim i radoznalim turistima, možda ih odbijajući od Palića, upravo je ona (baš ta patina) i najveća vrednost ovog poznatog izletničkog kompleksa kod Subotice, na severu Vojvodine. Čak je i kupanje zabranjeno, rekli bi mnogi, s pravom doduše. Ipak, naša saznanja iz izvora bliskih vlastima kažu da se uveliko radi na rešavanju višedecenijskog kanalizacionog problema, kao i na izlovljavanju namnoženih grabljivica. Sve ovo, uskoro će dovesti do drugog lica izletišta, kažu nadležni.

www.balkan-turizam.net – Palićko jezero

Prvi dokumenti koji spominju jezero potiču iz sredine 15. veka, a prve mape, crteži krajem 17. veka. Već krajem 18. veka ljudi su poznavali lekovita svojstva vode i mulja Palićkog jezera i upravo zbog toga su se u 19. veku pojavila izgrađena kupališta.
Najveći razvoj Palić je dostigao 1880-ih godina, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun 1883. godine i tramvajske linije do Subotice 1897.

www.balkan-turizam.net – Palić

Za smeštaj bez brige

1978.godine iskopana je prva bušotina termomineralne vode na Paliću, a 1984.godine otvoren je termalni bazen. Sve ovo lagano uvodi u priču turističkog razvoja, koja nudi sve od hotelskog smeštaja sa 4 zvezdice, preko standardno dobrih pansiona sa cenom od 1100 dinara za jedan ležaj za noć, do salašarskog smeštaja u netaknutoj prirodi. Ako dođete onda kada su manifestacije, kao npr. Berbanski dani polovinom septembra, očekujte bogatu ponudu organskih proizvoda sa sopstvenih imanja, bilo da se radi o medu, vinu, voću, povrću, ili siru.

www.balkan-turizam.net – Palić
www.balkan-turizam.net – Palić
www.balkan-turizam.net –
www.balkan-turizam.net – Majkin salaš, Palić

To nije sve što ova manifestacija predviđa, ali ostavićemo nešto i bez odgovora, kako biste sami, putem turističkog informatora Palića i Subotice saznali, u skladu sa ličnim afinitetima. Naše je još i da vas upozorimo na gastronomske ,,opasnosti“ u vidu nedeljnog ručka i drugih, ne manje dobrih opcija sa salašarskih jelovnika.

 

Ne tražite đavola, već budite umereni. Putovanje treba da vas učini psihički zdravijim i duševno bogatijim, a ne bolesnog stomaka. Što se nas tiče, evo jedne pozivnice na Majkin salaš, sa crvenom šerpicom, na bele tufne. Prijatno!

 

www.balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama