@balkan-turizam.net

SRBIJA: Vrnjačka Banja, najbogatije i najzanimljivije turističko područje

Vrnjačka Banja je izrasla u centar sabiranja svih koji traže mir, odmor i mogućnost efikasnog zdravstvenog oporavka. Pored bogate istorije dokumentovane i arheološkim iskopavanjima 1924, godine (kada su upravo u Banji između ostalog pronađeni ostaci isklesane stene sa otvorom za isticanje vode, tragovi drvenog bazena i bunara uklesanog u steni i mnogo rimskog novca i drugog materijala koji ukazuje da su još Rimljani poznavali prednosti onoga što će kasnije postati Vrnjačka Banja), razlog za prezentovanje kapciteta Vrnjačke Banje  leži i u činjenici da ima odličan geografski položaj: blizina Kopaonika, Željina, Jastrebca, Solova i pre svega planine Goč koja se sa punimpravom smatra nepresušnim izvorom crvenih krvnih zrnaca, kao i neugasivim izvorom obilnih termomineralnih i izvorišta običnih voda. Goč je bogat i četinarskim šumama, velikim brojem izvorišta, jezera i proplancima koji daju mogućnost za čitav niz različitih rekreativnih aktivnosti neophodnih za zdravstveni oporavak.

Šira oblast Vrnjačke Banje predstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko područje Srbije. To je područje gde se na svakom koraku srednji vek susreće sa modernim tokovima. Vrnjačka Banja je regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresko slikarstvom, od kojih je neke, kao svetsku kulturnu baštinu, zaštitio UNESKO.

U ovom kraju stvorena je prva srpska država Raška. Iz tog perioda ostali su i najznačajniji spomenici kulture, stari gradovi, manastiri i crkve sačuvani i do današnjih dana.

Na jugu, u vrlo živopisnoj klisuri Ibra, nalaze se najpoštovaniji manastiri raške baštine. Pre svih, ovde se ističu grobna crkva Stefana Nemanje, manastir Studenica, manastir Žiča, manastir Gradac kraljice Jelene Anžujske, manastir Đurđevi stupovi, manastir Sopoćani i mnogi drugi. Pored manastira i crkava, na okolnim mestima i danas stražare nekada jake tvrđave: Ras, Maglič, Brvenik i Koznik. Na severu, u plodnoj moravskoj dolini nalaze se brojni spomenici moravskog arhitektonskog izraza, a to su manastiri Ljubostinja, Kalenić, Lazarica, Veluće i mnogi drugi.

Vrnjačka Banja, centar kulturnih događaja

Vrnjačka Banja može da se pohvali izuzetno aktivnim Kulturnim centrom, poseduje bioskopsko – pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom i Amfiteatar sa 1500 sedišta. Ova kulturna ustanova je organizator jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji pod nazivom „Vrnjačke kulturne svečanosti“, koja traje 100 letnjih dana, a čine je vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije, i to: Festival filmskog scenarija, Međunarodni festival klasične muzike, Književno leto, Pozorišni dani srpskog teatra, Festival likovnog stvaralaštva.

Svakako najatraktivnija manifestacija je „Vrnjački Karneval“. Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima koje se vezuje za 1868. godinu vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima, kermesima… Ovaj duh se zadržao i do današnjih dana. Datum osnivanja (14. jul) prve turističke organizacije na Balkanu (Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima) uzet je kao povod da se danas ustanovi manifestacija pod nazivom „Vrnjački Karneval“. Karnevalska dešavanja su raspoređena u nedelji koja je vezana za ovaj datum. Vrnjački karneval je zvanično proglašen za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji od strane Turističke organizacije Srbije i svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone. Priznanje „Turistički cvet” sigurno je garancija dobre zabave. Tokom nedelju dana u julu mesecu ova manifestacija okupi preko 200 hiljada posetilaca.

U bogatoj kulturnoj ponudi, vredi istaći i Festival filmskog scenarija, koji se održava svake godine sredinom ili krajem avgusta i to od 1977. godine. Takođe, Banja ima i svoj Zamak Belimarković u koji je smešten Zavičajni muzej Vrnjačke Banje i poseduje stalni izložbeni prostor koji je od ovog dela arhitekte Vintera storio zamak kulture.

Most Ljubavi

Ono što čini posebnu draž Vrnjačke Banje jesu istinite priče i legende vezane za ovaj kraj, među kojima je najpoznatija ona o tragičnoj ljubavi učiteljice Nade i oficira Relje, koja je inspirisala Desanku Maksimović da napiše „Molitvu za ljubav“, a mlade devojke i parove da katancima učvršćenim za „Most ljubavi“ čuvaju svoje srodne duše.

Vrnjačka Banja raspolaže i značajnim smeštajnim kapacitetima koji svakom zainteresovanom turisti nude mogućnost kvalitetnog izbora. Najznačajnija srpska banja raspolaže smeštajnim kapacitetima od preko 15.000 ležaja, od kojih se oko 4.500 nalazi u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima, 850 ležaja je u zdravstvenim centrima i oko 10.000 u domaćoj radinosti. Tu su: HTP „Fontana“ sa kapacitetom od oko 800 ležaja u svojih pet hotela: „Fontana“, „Zvezda“, „Sloboda“, „Vila San“ i „Beli izvor“; Hotel „Breza“, Hotel „Slavija“, Apartmansko naselje „Jezero“, Hotel „Vila Aleksandar“.

Veliki deo smeštaja nalazi se u neposrednoj blizini centra, u blizini banjskih izvora, dok je zanemarljivi deo udaljen od glavnih turističkih atrakcija Vrnjačke Banje. U privatnom smeštaju mahom preovlađuju sobe i apartmani sa tri zvezdice.

Lekovite vode Vrnjačke Banje

Međutim, najveću prednost Vrnjačke Banje čine njene lekovite vode, zemljište izuzetnog kvaliteta i klima koja pogoduje lečenju različitih vrsta obolenja. U Vrnjačkoj Banji primenjuje se čitav niz različitih metoda lečenja kao što su balneoterapija (kupanjem), pijenje hladne i tople mineralne vode koja pokazuje odlične rezultate pri lečenju hroničnog gastritisa; ulkusne bolesti primarno nebakterijskog porekla; stanja rehabilitacije posle hepatitisa; stanja koja se karakterišu poremećajem u motorici i pražnjenju žučne kese i žučnih puteva; stanja rehabilitacije posle hirurških intervencija na želucu i bilijarno pankreasnom sistemu koje nisu uzrokovane malignom bolešću; ubrzane motorike i evakuacije sadržaja debelog creva, a odlična je i za prevenciju nastanka navedenih poremećaja. Mineralne vode Vrnjačke Banje dobre su i za lečenje sledećih poremećaja: usporena evakuacija žučnih i pankreasnih sokova; usporena evakuacija sadržaja debelog creva; dispeptične manifestacije; diabetes melitus kao nastavak hospitalnog tretmana nevezano za tip, životnu dob i prateće manifestacije (posebno gojaznost); giht; gastro intestivna oboljenja; oboljenja bilijarnog trakta; urinarna oboljenja; anemije; konjuktivitisa i drugih.

Takođe, ne treba zaboraviti ni lekovita svojstva peloida (lekovito blato), mogućnosti hiperbarične medicine po kojoj je Vrnjačka Banja takođe poznata, kao ni izuzetne mogućnosti Specijalne bolnice „Merkur“ koja svoj rad bazira na primeni lekovitih mineralnih voda, koje već dugi niz godina ljudima olakšavaju različite probleme i utiču na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. „Merkur“ predstavlja najsavremeniju medicinsku službu za prevenciju, dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti.

Uz pomoć savremene medicinske opreme, novih metodologija i stručnog medicinskog osoblja, kao najbitnijih kriterijuma pri ocenjivanju kvaliteta medicinske usluge, „Merkur“ je svojim gostima obezbedio kompletnu i kvalitetnu uslugu u prevenciji i lečenju. Kreno-balneo terapijske mere i procedure primenjuju se kao značajno, jedinstveno i specifično dopunsko lečenje. Indikaciono područje je široko i obuhvata: šećernu bolest (dijabetes tip 1, tip 2 i komplikacije); čir želuca i dvanaestopalačnog creva; neinfektivna oboljenja tankog i debelog creva; stanja posle preležane žutice: bolesti žučne kese i žučnih puteva i stanja posle operacije žučne kese: oboljenja pankreasa; stanja posle resekcije jednjaka, želuca i creva: hronična ginekološka oboljenja i sterilitet; infekcije bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva; kalkuloza mokraćnih puteva i funkcionalna oboljenja: reumatske bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama