Sremska avgustovska rapsodija

 Sremska Mitrovica grad multikulturalnosti privlači mnoge turiste svojom atraktivnom destinacijom, istorijskim i arheološkim blagom i kulturnim programima koje u toku leta nudi. U vrelim avgustovskim danima posebnu pažnju pleni „Srem Folk Fest“ koji je ove 2022. godine 18. put po redu okupio oko 700 izvođača predstavljenih u 20 folklornih sastava iz osam zemalja sveta. „Srem folk fest” se od 2015. godine održava pod pokroviteljstvom CIOFF-a, Međunarodne federacije folklornih festivala koja deluje u 110 zemalja sveta i obuhvata oko 390 festivala.

Srem folk fest 2022
Srem folk fest 2022

Žitni trg (gde se nalazi arheološki lokalitet slavnog Sirmijuma) bio je mali da primi mnogobrojne posetioce festivala. Plejada šarenolikih nošnji i poletni tonovi folklorne muzike iz raznih zemalja sveta svečanim defileom oslikali su grad srećom. Jer sreća i jeste spajanje igre, muzike, prijateljstva u nezaboravni spomenar sećanja. A ovogodišnji slogan Festivala „Ponovo zajedno“ je potvrda da su prijateljstva neraskidiva i trajna. A sve te folklorne grupe neguju kulturu i tradiciju svog naroda. Narodi su ti koji opstaju kroz sve vremenske prilike i neprilike i njihova kultura pronalazi put do onih koji znaju šta je to što se čuva ko zenica oka, ko grumen zemlje, ko ono što nam preci ostaviše u amanet.

foto: @balkanturizam
foto: @balkanturizam

A Sremska Mitrovica koja je i grad muzej može mnogo toga da ponudi oku posmatrača i da zadivi ostacima prošlosti koji se čuvaju u Muzeju Srema, Carskoj palati i iskopinama na Žitnom trgu. Vekovi su provejavali mnoge narode ovim prostorima tako da je sve to ostavilo traga i zahvaljujući nekim ljudima ostavljeno je u nasleđu mnogo toga što i dan danas daje posebnu draž priči o gradu. Prošetajte do Gradskog parka i videćete u njegovom centralnom delu Kameni cvet koji je projektovala arhitekta Ruskinja Irina Nepokojčickaja. A o kamenom cvetu i dan danas se ispreda priča koja glasi ovako:

Nekada davno u doba Rimljana u gradu Sirmijumu je živela jedna princeza. Kada su Avari hteli da osvoje Sirmijum, princezin otac car Tiberije je rekao da će radije dati svoju ćerku nego grad Sirmijum. Princeza kada je to čula je umrla od tuge. Irina Nepokojčickaja koja je živela u Sremskoj Mitrovici je tugovala za Rusijom i kada se razbolela sanjala je princezu Tiberijevu i princeza joj je u snu rekla da ako napravi kameni cvet njena tuga će nestati. I tako je nastao kameni cvet.

Kameni cvet – foto: @balkanturizam

A Kameni cvet beleži vreme, godišnja doba, praznuje dane zimskih čarolija, raspevanih proleća, vina, muzike, beseda i reči koje slave grad. I jedna od manifestacija koja se odigrava baš tu u njegovoj blizini u Gradskom parku je posvećena vinu.

Nekada davno u doba Rimljana na prostor Fruške gore koja se tada zvala Alma Mons (Rodna gora) zahvaljujući caru Probu posađen je prvi čokot vinove loze. I još od tada na prostorima Srema gaji se vinova loza i spravljaju najkvalitetnija vina čije kapljice gase žeđ u vrelim letima i šapuću istinu. A vina crna i bela, penušava, opora i slatka razne istine zbore na mestima gde se ona praznuju. Jedno takvo mesto je i Gradski park u Sremskoj Mitrovici gde u toku avgustovskih dana posebnu pažnju privlači i manifestacija „Vinski park“. „Vinski park“ je Festival vina i hrane. Tokom festivala možete degustirati najkvalitetnija vina kako vinarija iz naše zemlje, tako i vina iz drugih država. Ove godine biće predstavljena vina iz Gruzije.

Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i Udruženje građana „Sinergija dobra energija“ su organizatori ovogodišnje manifestacije „Vinski park“, a pokrovitelj je Grad Sremska Mitrovica. Dušan Drča, direktor Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica nam je sa posebnom emocijom govorio o manifestaciji ističući da će ovo biti najbrojnija manifestacija, peta po redu do sada, kako po broju vinarija tako i po broju značajnih vinarija. Ove godine Gruzija će predstaviti svoja vina.

Dušan Drča –  direktor TO Grada Sremska Mitrovica

Na prošlogodišnjoj manifestaciji predstavnici Ambasade Gruzije su bili oduševljeni „Vinskim parkom“ i izrazili su želju da ove godine u Sremskoj Mitrovici predstave vina Gruzije. Prateći program je i predstavljanje hrane, ali u prvom planu je vino i njemu se daje primat. Na drugom mestu je hrana i kulturno umetnički program. U toku trajanja manifestacije nastupiće i Duo “Imperial Strings”,Nevas Quinte i Jazzysad. Ove godine biće predstavljena rakija destilerije „Savčić“, pivo pivare „Kraft“ i kafa kafeterije KFTRJ. Kreativni bar će promovisati koktele na bazi vina.

I kako posle svih ovih divnih reči direktora Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica da ne dođete na manifestaciju „Vinski park“.

Sremska Mitrovica – foto: @balkanturizam

Zato ako želite da uživate u sremskoj avgustovskoj rapsodiji posetite Sremsku Mitrovicu jer ona je grad koji vas željno očekuje.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta  “Turistička ruta kroz Srbiju” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija: www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama