foto: http://www.etno-selo.com

BOSNA I HERCEGOVINA: Etno selo Stanišići – Odmor za oči i dušu

Na mapi balkanskih turističkih destinacija svakako bi trebalo posetiti Etno selo Stanišiće u Bosni i Hercegovini, tačnije u Republici Srpskoj, koje se nalazi na izlazu iz Bijeljine, na tri kilometra od Pavlovića ćuprije i na oko 135 kilometara od Beograda.
Godišnje Stanišiće poseti oko million ljudi iz raznih krajeva sveta, za ovo turističko mesto kažu da ih vraća precima i prirodi, da se u planinskom selu usled ravne Semberije odmaraju i oči i duša, kao i da čovek postaje mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

foto: http://www.etno-selo.com

Nostalgija za zavičajem

Etno selo Stanišići nastalo je 2003. godine iz inspiracije Borisa Stanišića i njegove nostalgije za zavičajem. Naime, Stanišić je deo zavičaja, iz kojeg je morao da ode zbog nemilih događaja devedesetih godina prošlog veka, preneo u Semberiju i tako planinsko selo smestio usred ravnice.
Prvo je izgrađen restoran „Konoba Stanišić“, da bi se, s obzirom na dobar odziv turista, kompleks širio. Danas Etno selo Stanišići ima i hotele „Pirg“ i „Ras“, etno kuće za odmor, restoran „Ellas“, svečane salone „Moskva“, „Volga“ i „Sankt Peterburg“, krčmu „Vasojević“, turistički vozić, fudbalske i teniske terene, velnes i spa centar i brojne druge sadržaje.

Ulaz besplatan, hrana odlična

Zanimljivo je da je ulaz u Etno selo Stanišići besplatan, gostima je na raspolaganju takođe besplatan parking, dok gurmani po veoma povoljnim cenama mogu da uživaju u jagnjetini ispod sača i drugim specijalitetima od mesa. Naravno,na meniju su i razni drugi internacionalni specijaliteti. Gosti mogu plaćati u konvertibilnim markama, evrima ili dinarima, a cene su pristupačne.
U proleće, leto i ranu jesen, nakon obilaska Etno sela, najlepše je predahnuti na terasi konobe Stanišić, gde uz zvuk vode i u društvu labudova, možete uživati u piću i hrani.
Gosti koji posećuju Stanišiće dolaze sa raznih strana, a ovo čarobno mesto često je odrednica mladencima za fotografisanje. I zaista fotke sa ovakvom prirodom u pozadini su božanstvene.
Čini se da u prirodi i zanimljivim sadržajima možda najviše uživaju najmlađi. Te tako električni vozić predstavlja posebnu atrakciju za decu i njihove pratioce. Turiste on vozi oko jezera, kroz tunel i preko mostova do Nojeve barke.
Etno selo Stanišići su idealni za jednodnevne izlete sa porodicom ili društvom, a ukoliko se odlučite na put od nekoliko dana, uvek možete obići i druge zanimljive destinacije u okolini, poput samog grada Bijeljine ili Banje Dvorovi.

foto: http://www.etno-selo.com

Drvene kućice i kamene staze

U selu se izdvajaju dve celine. Jedna prikazuje svetovni život i čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.
U Etno selu Stanišić se nalazi mlin potočar, napravljen 1937. godine, kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu.
Druga celina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevekovnom arhitekturom građenom u kamenu. Sa svetovnim delom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do Krstionice koja je rađena po uzoru na malu crkvu koja postoji na Aljasci. U srcu ove celine je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak), a u blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

foto: http://www.etno-selo.com

balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama