@pixabay

HRVATSKA: Plitvička jezera, mesto iz bajke

Plitvička jezera godišnje poseti preko milion turista. Ovaj svetski poznat biser Hrvatske još 1949. godine proglašen je nacionalnim parkom i svrstan u UNESCO. Najveći je u Hrvatskoj, smešten između Korduna i Like, na izvoru reke Korane i na prosečnoj nadmorskoj visini od 600 metara. Ukupno broji 16 jezera koja se stepenasto prelivaju jedno u drugo. Nepregledne šume i vodopadi su bogatsvo koje stvarno ostavlja bez daha.

@ Pixabay

 

Cenovnik

Što se tiče same posete, orjentacije radi, 140 km je od Zagreba, 530 km od Beograda i tridesetak od Bihaća. Ulaznice variraju u odnosu na godišnja doba. Cene su po osobi i pokušaćemo da budemo što jasniji:

1. januar –  1. april  –  50 kuna ili 7 evra.

1. april – 30. jun – 1. septembar – 31. oktobar  – 100 kuna ili 14 evra

1. jul –  1. avgust –  180 kuna ili oko 24 evra

U cenu ulaznice, uz osiguranje dobijate pravo na vožnju brodićem, a u zavisnosti od vremenskih uslova tu je i  panoramski voz. Parking za automobile je evro po satu, a radno vreme nacionalnog parka je  od 08-16 časova.

Smeštaj i hrana

Što se tiče smeštaja izdvojićemo hotel „Jezero” koji se nalazi u centralnom delu, pored jezera Kozjak i auto kamp „Korana”. Naravno da ima na „Plitvicama” nešto i da se pojede! Tu su restorani „Lička kuća” i „Poljana”.

@ Pixabay

Kupanje i ribolov, na ovom bogom danom mestu… ipak nije dozvoljeno.

 

balkan-turizam.net

@ Pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama