@Pixabay-495756

HRVATSKA: ILOK- za ljubitelje dobrog vina

 

Gradić Ilok na krajnjem istoku Hrvatske, na obroncima Fruške gore, pravi je zalogaj za turiste koji vole dobro vino. Ovom pričom na turističkoj mapi Balkana vodimo vas na putovanje u iločke vinograde, vinske podrume, dvorce, letnjikovce, na moćni Dunav i vidikovce. Ako putujete u severnije delove Hrvatske, nemojte zaobići ovo lepo mesto i propustiti lepu vinsku, a od skoro i biciklističku priču.

@balkan-turizam.net

Vinski podrumi

Kada dođete u Ilok, na sever gledate na Dunav i Bačku Palanku, a istočno i južno u nepregledna polja vinove loze na frukogorskim obroncima, čija vina ćete probati u brojnim vinarijama i podrumima. Ka zapadu se prostire slavonija, a Iločani za sebe kažu da su Srijemci. Malo mesto koje me nije ostavilo ravnodušno i u koje idem kad god mi se ukaže prilika. Ilok je preoznatljiv po vinu, najviše iločkom tramincu, ali i ostalim sortama vina, koje se proizvode u mnogobrojnim podrumima, manjim i većim vinarijama, od kojih je najpozatiji iločki Stari podrum. Stari podrum i dominira kada je proizvodnja vina u Iloku u pitanju. Kao turistička destinacija najprepoznatljivija je iločka tvrđava s mnogobrojnim znamenitostima, poput samostana Ivana Kapistrana, Muzej grada Iloka, spomenici iz turskog perioda, izuzetno retko drvo ginsko biloba, Stari podrum i još mnogo toga.

@balkan-turizam.net

Iločka vinska cesta je skoro u potpunosti smeštena u samom naselju, jer u skoro svakoj ulici možete naići na neki vinski podrum. Naravno. Dominira Stari podrum, veliko imanje, privatizovani vinski gigant koji sam po sebi nudi dovoljno sadržaja za ljubitelje vina. U starom delu grada, na pomenutoj tvrđavi, smešten je glavni objekat Starog podruma, gde možete degustirati i kupiti vina, podrum izgrađen 1490.godine, koji je i danas zadržao prvobitni izgled, gde će vas domaćini provesti kroz izuzetno bogatu vinsku arhivu. Zanimljiva je činjenica da je iločki traminac iz ovog podruma iz 1947.godine deo vinoteke engleskog dvora, a jedna boca iz ove arhive košta čak nekoliko hiljada evra. To je naravno kuriozitet Starog podruma, a vi možete isprobati i kupiti brojna vina po cenama za svačiji džep. Koje god da odaberete, nećete pogrešiti. Ambijent je, malo je reći savršen. Veliko zdanje sadrži kušaonicu vina, prodajni prostor, salu za ručavanje, prelepu baštu, vinski podrum iz XV veka koji je i danas funkcionalan, a zadržao je prvobitni izgled, zatim smeštajne kapacitete za kompletan ugođaj. Inače, Stari podrum pre nekoliko vekova pripadao je italijanskoj vlastelinskoj porodici Odescalchi, i od tada vinarstvo u ovom kraju dobija novi zamah(iako se vinova loza ovde gaji još iz perioda antičkog Rima). Osim podruma na tvrđavi, isti vlasnici imaju još jedan savršen objekat na imanju Principovac prema granici sa Srbijom i gradom Šid, odakle se pruža nepregledan pogled na vojvođansku ravnicu. Ovaj letnjikovac takođe je mesto sa svim ugostitljskim uslugama-restoranom, smeštajnim kapacitetima, kao i propratnim aktivnostima poput golfa, biciklizma i slično, a okruženo je beskrajnim zasadima vinove loze.

@balkan-turizam.net

Tvrđava

Nego da se vratim na tvrđavu kralja Bosne- Nikole iločkog i stari deo Iloka. Za dobrodošlicu se na kratko smestite u Stari podrum, a odatle krećete u obilazak tvrđave. U donjem delu se nalazi predivan park, sa pogledom na Frušku goru. Par je uređen tematski u engleskom i francuskom stilu, a poseban je po tome šte ovde možete videti drvo ginko biloba, koje se retko sreće, a u pitanju je živi fosil , jer su svi njegovi srodnici izumrli pre dve stotine miliona godina(poređenja radi, dinosaurusi pre oko šezdeset miliona). Ovde se nalazi i grb izuzetno moćne porodice Odescalchi koja je vladala ne samo Ilokom, nego i većim delom Srijema(HR) i Srema(SRB). Penjanjem na gornji deo tvrđave nailazite na franjevački samostan Svetog Ivana Kapistrana koji je imao želju da bude sahranjen na ovom mestu, a svojevremeno je igrao veliku ulogu u oslobađanju ovog dela od Turaka. Obavezno zavirite i u dvorište samostana, tu vas čekaju dve ljuljaške odakle imate fantastičan pogled na Dunav i Bačku i Zapadni Srijem. Dalje u gornjem delu tvrđave nailazite na turski spomenik turbe i tursko kupatilo koji svedoče o kratkotrajnom boravku Turaka na ovom području. Dalje kada se vraćate prema Starom podrumu nailazite i na Muzej Grada Iloka, nekadašnji dvorac vladara Iloka.

@balkan-turizam.net

Naravno da to nije sve, mesto jeste malo, ali živopisno i vredno da mu se posvetite na koji dan. Kao što rekoh, vinarije su brojne, a mnogi hvale i vinariju Dragun. Nadam se da ostali neće biti zanemareni, dovoljno je da prošetate ovim gradićem i birate gde ćete isprobavati fruškogorska vina. Odličnu hranu i izbor pića naćićete i u okolnim restoranima, a poseban doživljaj je i restoran-hotel Dunav, na samoj obali moćne reke, sa pogledom na bačkopalanačku Tikvaru. Poznato je da je Ilok od Bačke Palanke (SRB) udaljen svega par kilometara i sa ovim gradom povezan je mostom koji se vidi sa tvrđave i iz hotela Dunav. Cene su pristojne, a kako je Hrvatska u Evropskoj uniji, poštuju se sva pravila, koja se često zanemaruju u Srbiji i Bosni i Hercegovini- plaćanje je isključivo u domaćoj zvaničnoj valuti kunama, a pušenje nije dozvoljeno u zatvorenom prostoru, stoga ćete morati da izlazite iz restorna i kafića, osim ako sedite u otvorenoj bašti.

@balkan-turizam.net

Biciklistička ruta

Inače, Ilok je mesto kroz koje prolazi međunarodna dunavska biciklistička ruta Euro velo 6, koja se Dunavom, na njegovoj bačkoj strani nastavlja kroz Srbiju i ide dalje prema Beogradu. Od skoro je uspostavljena i Biciklistička ruta Srem, pa ako volite izazov, upravo u Iloku možete da se prebacite na rutu Srem i preko Fruške gore nastavite prema Beogradu i da se opet pripojite Euro-velu. To znači da i u Iloku imate svu potrebnu biciklističku infrastrukturu-obeležene staze, odmorišta, servise, kao i smeštaj, a na prvom mestu mogućnost da se vozite kroz vinograde i uživate u predelu.

@balkan-turizam.net

Ja vam preporučujem svako doba godine, naravno proleće i jesen su najlepši, ali duh mesta treba osetiti i krajem sječnja-januara kada se održava vinska manifestacija „Vinkovo“, zatim u rujnu-septembru tokom „Iločke berbe grođa“ ili u listopadu-oktobru tokom „Kapistranova“- dana Ivana Kapistrana.

Moja preporuka je da se u svakom momentu obratite Turističkoj zajednici Grada Iloka, gde ćete dobiti sve informacije o gradu i okolini i gde ćete dobiti najbolje isnstrukcije kako da provedete sadržajne trenutke u ovom prelopom gradiću.

@Pixabay -StockSnap

Živeli!

balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama