photo: Jerusalim @pixabay/Walkerssk

Planeta: Jerusalim za dušu i srce

Ima ljudi koji kažu da bi se žrtvovali i odrekli nekih stvari u životu zarad jednog putovanja. Čak smo sigurni da znamo neke od njih. Pitali smo se, koje su to destinacije od suštinskog značaja za nečiju egzistenciju na zemlji? Dobili smo odgovor – Jerusalim, odnosno Izrael. Jerusalim, hodočasnički put je misterija, ali kada se jednom doživi, nešto se promeni u ljudskom duhu. Sajt Balkanturizam je rado komunicirao sa predstavnicima grupe iz Srbije, koja je boravila u Izraelu.

Photo:@pixabay- 12019
Zid plača

Jerusalim je religijska rasrksnica, važna za tri vere.  Za Jevreje – tačnije za judaizam je važna jer se tu nalazi jevrejski hram, a to je Zapadni zid plača, odnosno Solomonov hram, od kojeg su danas vidljivi samo ostaci. Hrišćanima je važan jer je u njemu Hrist umro i vaskrsao. Muslimanima je bitan zbog ,,najdalje dzamije” Al Akse, sa koje je Muhamed otišao u raj, odnosno na Noćno putovanje. Neretko se ovde dešavaju i sukobi, dok s druge strane treba priznati da je vera često kroz istoriju i bila uzrok nemira. To se nije ni do danas promenilo, a treba reći da koliko god bilo komplikovano putovanje u Jerusalim, toliko je i primamljivo. Bilo bi teško izbrojati turističke ture koje na godišnjem nivou kreću iz celog sveta baš prema Jerusalimu. Jedna od najčešćih odrednica je Nazaret. Ekipa iz Srbije, vođena jednom od agencija boravila je tokom decembra 2018.na ovoj destinaciji. Hrist je u ovom gradu odrastao, a za Vitlejem se veruje da je Hristovo rodno mesto. i taj grad je na mapi turističkih obilazaka.

 

Jerusalim Photo: @oixabay-krystianwin

 

Izazova je mnogo da se na ovu lokaciju ode. Nije važno kojoj veri pripadate, važno je samo da imate širinu duha i želju da bolje razumete svet oko sebe. Jerusalim vas zove, a potencijalne ture su svuda oko vas. Jedno je jako važno reći, ako pođete na ovu stranu sveta, dobro pratite i slušajte instrukcije vaših vodiča, jer neretko se dešava da tvrdoglavima ,,presedne” putovanje. Pravila ponašanja u ovoj zemlji se moraju poštovati, počev od dres koda, prilagođavanja svetinjama do doslednog primenjivanja bezbednosnih instrukcija.

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama