photo: http://www.banjaluka-tourism.com

BIH: Krupa na Vrbasu…gde se nervoza leči uz žubor reke i šapat mlina

Krupa na Vrbasu kraj Banjaluke, to je tačka na Balkanu na kojoj ne uspeva efekat bensedina i bromazepama, jer nije ni potreban. Zato lepo doputujte i gledajte u bogate slapove, to je već prvi korak ka oslobađanju od stresa.
Krupa na Vrbasu – photo: balkan-turizam.net
Krupa na Vrbasu – photo: balkan-turizam.net
Đorđe Stanojčić, mlinar iz Krupe na Vrbasu nekada je bio poštar, a zatim je postao nešto što bismo mogli nazvati turističkim radnikom. Kada smo stigli na Krupu, bile su nam pune oči, ali smo ubrzo, kao i svi nezasiti turisti krenuli da potražimo još neke sadržaje. Tada je na scenu stupio on, zajedno sa svojom suprugom. Đorđe poziva na uštipke od heljde, a mi kao hipnotisani naručujemo porcije, servirane uz malo kajmaka, pritom posmatramo kako ih domaćica sprema i manično fotografišemo, kao da će nam slike ove lepote pobeći.
Đorđe Stanojčić, mlinar iz Krupe na Vrbasu
 – Ja sam se ovde rodio i oduševljeno živim tu. Dolaze mi turisti iz celog sveta. Nema države odakle nisu bili turisti. Mesto se nalazi nadomak Banjaluke, na 25 kilometara. Reka se zove Krupa, ponire u Čađavici, gde se zove Ponor, a ovde Krupa i kratkog je toka. Odavde do ušća imate kilometar i po, a od slapova do izvora dva i po kilometra, znači četiri kilometra fine šetnje, govori Đorđe za Balkan turizam. Čime se ovde bavite? Bavim se poljoprivredom. Pre toga sam bio poštar punih 25 godina, a onda sam dobio otkaz, bilo je to 2007.godine i sada se bavim mlinarstvom. To je tradicija od pranđeda, đeda i oca. Imam suprugu, dvoje dece i četvoro unučadi.
Krupa na Vrbasu – photo: balkan-turizam.net
  Kako se ovde leči nervoza? – Uz žubor rijeke, šapat mlina, odmara se duša…turisti traže još i heljdu, raž, ječam. Osam uštipaka od heljde i čaša kajmaka koštaju tri marke, a ja bih svima preporučio ove naše, zdrave proizvode, koje turisti konzumiraju dok su kod nas, na mlinu u prirodnom abijentu.
Krupa na Vrbasu – photo: balkan-turizam.net
Krupa na Vrbasu – photo: balkan-turizam.net
  Šta poručujete Vojvođanima iz ravnice? Dođite da probate naše uštipke sa heljdom i naš kajmak. Heljda je veoma zdrava biljka, bez glutena. Znam da je i tamo žitnica, ali neka dođu da probaju naše. Dobro su nam došli svi iz celog sveta, završava priču Đorđe Stanojčić.
Uštipci od Heljdinog brašna – Krupa na Vrbasu – photo: balkan-turizam.net
Krupa na Vrbasu – photo: balkan-turizam.net
Katarina Filipović  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama