@pixabay-mkoziol

Makedonija, država u središtu Balkana

Poseta Makedoniji, tačnije Skoplju i Dojranu navela nas je da se zapitamo zašto češće ne konzumiramo tako raskošna i ukusna, a pre svega jednostavna jela? Ako hoćemo da govorimo o balkanskoj kuhinji, onda je to makedonska kuhinja. Pa hajde, krenimo prvo na gastronomsko putovanje.

Nema ništa bez pite

Dočekala nas je pita, zavijena u puno malih rolni, takozvani samsi, a zatim i standardna makedonska pita sa sirom i zeljem čije su kore,

-foto:@balkan-turizam.net

koje razvija domaćica nešto deblje od onih na koje smo možda navikli. U sastavu predjela uvek mora biti i sir, a na koje sve načine se priprema i servira, o tome bi se tek moglo pričati. Ova varijanta, izneta pred nas je bila sa grila, a sir slan, toliko da podseća na čips. Međutim, svako bi se pre odlučio za ovaj makedonski čips od sira, verujte na reč, nego za onaj iz kesice. Nas su upozorili da je previše slan, ali uz čašicu lozovače, koja se tamo konzumira postaje upravo onoliko slan koliko treba.

foto:@balkan-turizam.net

Ako ste gastronomad…

Makedonska kuhinja , tačnije kujna, kako bi oni rekli sastoji se od turske, grčke i bliskoistočne kuhinje. Nešto manje ima italijanske, mediteranske i mađarske. Zbog tople klime ima dosta voća, povrća i začina. Ne zaboravite i nemojte da vas to iznenadi, ali Makedonci često konzumiraju iznutrice, goveđa džigerica prethodno razmekšana u mleku pravi je delikates na trpezama širom ove balkanske zemlje. Kada tražite salatu, slobodno recite: dajte mi makedonsku salatu i dobićete miks paradajza, krastavca, luka i pečene ljute paprike odgore. Moglo bi se sve završiti na predjelu, ali đavo traži svoje pa se ne da stati onome ko u hrani malo više vidi užitak, a manje potrebu. Onda bi moglo krenuti meso sa roštilja, varijante sa mekom, prelivenom piletinom, prilozima od pečuraka, tikvica, sireva, krompira i mesa u saftu, a sve to pomalo, da se proba. E od toga – da se proba prestajete da budete obazrivi, kreće se sa izborom dobrog piva – moglo bi se izabrati i skopsko, ali ko šta voli – nek izvoli. Tada se odlažu ostale turističke ,,obaveze“ i pravi se optimalna pauza, jer znate kako turisti to vole da kažu: to se ovde jede, a ja sam sad ovde i to ću da probam! Ostalo nek čeka.
Ako ste taj tip ,,gastronomada“ kod kojeg putovanja i upoznavanja moraju početi kroz nepca, onda sigurno uz dobar zalogaj možete zamišljati kakva su se jela spremala za Aleksandra Velikog, prvog vladara koji se može nazvati svetskim. Carstvo mu se protezalo preko Grčke, Persije i Indije do Egipta. Da li je on bio privržen baš takvoj kuhinji? Ma biće da jeste. Ko bi joj odoleo?
Kroz takva razmišljanja postaje sve veća i veća Makedonija u oku posetioca. Ova zemlja kao svoj turistički dragulj ima Ohridsko jezero, jedno od najstarijih i najdubljih jezera u Evropi, a procenjuje se da je staro oko 4 miliona godina.

Ohridsko jezero @balkan-turizam.net

Jedna od najpoznatijih humanitarki i dobitnica Nobelove nagrade, Majka Tereza, rođena je u Skoplju. Njoj u čast izgrađen je memorijalni centar.
Reka Vardar teče skoro kroz 90 odsto teritorija Makedonije i protiče kroz gotovo sve veće gradove, pa tako i Skoplje. Vardar se spominje čak i u Homerovoj Ilijadi, a grčki naziv joj je Axios.

Skoplje – foto: pixabay@mailmilosh

Najbolja jagnjetina na Balkanu

A sada dobro razmislite, ne o tome vredi li posetiti Makedoniju, već o tome kako ćete najbolje organizovati svoje putovanje. Što se tiče onih koji dolaze iz pravca Srbije, već se zna, noćenje na Dojranu, pa sutradan još vrlo malo do Grčke. To je najbolji način da se proputovanje isparča na ravne časti, da svima bude lakše, ukoliko vožnja automobilom dosadi, ali i lepše. Kupaći kostimi nek su na vrhu kofera. A kad se budete vraćali iz Grčke, baš pre nego što ponovo uđete u Skoplje zastanite u poznatom selu Mrzenci, jer ako ne probate njihovu jagnjetinu, mnogo propuštate! Ne kaže se slučajno da se tamo jede najbolja jagnjetina na Balkanu.

foto: @Youtube

 

balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama