Srbija: ČARI DRINSKE LAGUNE

Reka Drina, ta zelena lepotica kojoj su po boji vode nadenuli i ime Zelenika mnoge pritoke u svoje naručje privija, povezuje ljude i epohe. Bila je i biva inspiracija mnogim piscima,  umetnicima koji u njenoj lepoti, dubinama, virovima, nepredvidivosti su beležili i beleže momente za pamćenje, kao što je to učinio i Ivo Andrić. I tu uz reku, na njenim obalama ljudi stvaraju svoja utočišta koja im nude ostvarenje snova i želja, utočišta u kojima spoj sa rekom  nudi odmor od svakodnevice i povratak čoveka prirodi.

„Drinska Laguna“

U Banji Koviljači uz obalu Drine, nalazi se „Drinska Laguna“ –turistički objekat porodice Kurteš (Milke, Milana i njihovih sinova Đorđa i Ivana) koji vam nudi zanimljive sadržaje i uživanje u prirodi. Smeštena tik uz Drinsku lagunu, koja je poput jezerceta u kojem u letnjim danima možete da plivate, vozite se čamcem, bavite se ribolovom i učite da pecate.

Đorđe koji je po profesiji master ekonomista u turizmu, sa bratom Ivanom, majkom Milkom i ocem Milanom je došao na ideju da iskoriste već postojeći prostor koji su posedovali i u njemu uživali, da ga preurede u turistički objekat.  Ivan se bavi umetničkim zanatima (slikanje, keramika, uređenje enterijera i eksterijera), poseduje i kulinarske veštine, a bogato iskustvo je stekao radom u okolini Moskve u najluksuznijim vilama.  Majka Milka je nutricionista, ona i njen suprug Milan  su  uključeni u sve poslove koji su vezani za rad turističkog objekta. 

Turistički objekat čine sojenice, prve dve su sagrađene u toku 2015/16, a treća je završena 2021. godine.  Za  idejno rešenje izgleda, prostora i mesta  je zaslužan Ivan. U izgradnju sojenica uložen je porodični trud i vlastita sredstva. Od maja 2020. godine počelo je pružanje turističkih usluga,  smeštajа.

„Drinska Laguna“ po želji gostiju na smeštaju nudi bogatu lepezu ponuda. Gosti mogu da probaju tradicionalna jela srpske kuhinje i svežu ribu upecanu u Drini, a poseban specijalitet je drinska riba škobalj- skobalj, mrena i plotica,  Zahvaljujući domaćinima Ivanu i Đorđu, možete naučiti da pecate i da se provozate čamcem po Drini. Dvorišni prostor poseduje i pregršt raznih biljaka i voća, jabuka, borovnica, breskvi, smokvi, višnji, grožđa i ukrasnog bilja. Voda za piće je iz sopstvenog bunara, zdrava i ispitana. Po zahtevu gosta u „Drinsku Lagunu“ dolazi fizioterapeut koji pruža usluge masaže na otvorenom.

Gosti mogu koristiti sem turističkih usluga i usluge zdravstvenog banjskog turizma Banje Koviljače. Nedaleko je planina Gučevo koja omogućava pored šetnji i uživanja u čistom planinskom vazduhu i bavljenje sportskim disciplinama, a atraktivan je i paraglajding. 

U blizini je i Tršić, tako da gosti mogu da vide rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, a ujedno da posete i naše kulturno i duhovno blago, Manastir Tronošu. Tu je i grad Loznica koji omogućava gostima da posete i obiđu sva ona mesta koja su reprezentativna i svedoče o istoriji i kulturi grada.

S druge strane reke Drine je Republika Srpska, te gosti mogu posetiti i okolna mesta u susednoj državi. 

 Posećenost u doba pandemije covida19?

U doba pandemije covida 19 bila je dobra posećenost, s obzirom da je prostor veliki, a udaljenost sojenica sasvim dovoljna za svačiju privatnost. Gosti dolaze iz raznih gradova Srbije, ali i iz Italije, Švajcarske, Bugarske, Makedonije. Neki gosti dolaze već više puta, jer im prija da posle radne nedelje uživaju u oazi mira, odmora i lepog ambijenta.

 

Planovi za dalji rad „Drinske Lagune“?

 Planovi su da se popuni dvorišni prostor dečijim mobilijarom i izgradi bazen. Zatim da se sagradi pomoćni objekat sa kaminom, u kom će gosti moći da uživaju u doručku, ručku i večeri uz pucketanje vatre iz kamina u hladnom periodu i kad je napolju kiša i sneg. U planu su i manifestacije kulturnog karaktera, umetničke i književne kolonije, jer sama priroda i ambijent „Drinske Lagune“ deluju inspirativno za umetničko stvaralaštvo.

Ako poželite da osetite čari koje reka Drina i njena okolina nude  posetite „Drinsku Lagunu“  i imaćete doživljaj za pamćenje!

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama