photo: S.Belotić

Srbija: DIVČIBARE- Zimovanje na dohvat ruke

Još ima dovoljno vremena za uživanje u snežnim radostima, a ako niste voljni za duge vožnje, predlažemo sve popularniju turističku destinaciju na Balkanu, zimski centar Divčibare, na sat vremena vožnje od Valjeva. Ovo mesto nije apsolutni skijaški hit, poput Zlatibora, Kopaonika, Jahorine, i baš ga to čini autentičnim i mirnijim u odnosu na ove navedene. Za početak, lako se stiže, od Beograda će vam do tamo biti potrebno oko sat i po do dva vožnje. Smeštajnih kapaciteta ima na pretek, od standardnih hotela, Maljen i Divčibare, koji i dalje imaju šmek onih starh vremena, preko onih manjih i modernijih, poput hotela Heba(u kom smo boravili tokom novogodišnjih praznika), do brojnih vila i apartmana. Ima za svakog po nešto i za svačiji džep. Oni prekaljeni skijaši kažu da ovde staze nisu poput onih na većim centrima, ali svakako dovoljno izazovne za sve koji staju na skije. Ja ću pomenuti da postoje dve, jedna sa ozbiljnijom izazovom za spretnije, i jedna blaža i kraća za početnike, decu i one koji vole laganiji spust. Sve informacije u vezi sa tom ponudom možete naći na stranici Divčibare ski resort. Ta ozbiljnija staza nosi naziv Crni vrh, spada u crvenu kategorije, dugačka je preko 800 metara, žičara sa dva sedišta ima kapacitet 1.200 skijaša na sat. Treba napomenuti da se staza veštački osnežava. Dnevna karta ski pasa za decu je 1.100, a za odrasle 1.400 dinara. Generalno, ovaj ski centar finansijski je povoljniji od onih poznatijih. Manja staza duga je oko 400 metara, a do vrha vas nazad vozi žičara-tanjirača. Naravno, u neposrednoj blizini postoji i jedan prostor za sankanje i spuštanje na gumama i ostalim rekvizitima(nekad je bio dovoljan džak napunjen slamom), gde ne mogu samo da se vide deca. I mi odrasli rado podetinjimo i dobro se zabavimo na ovoj stazici.

photo: S.Belotić

 

photo: S.Belotić

Ako niste vešti skijaši, iskoristite vreme ovde da se šetate. Najviši vrh Maljena, Crni vrh se nalazi na 1.091 mnv, i rekla bih da je to jedan zaita zanimljiv vidikovac sa kod se pruža neopisiv pogled ka jugu. Još jedan koji me je ostavio bez daha je vidikovac Paljba. U svakom slučaju, pešačke i biciklističke staze su uredno obeležene, te ne čudi i što je planina Maljen mesto gde možete sresti brojne planinare i ciklo-turiste iz Srbije i regiona.

photo: S.Belotić

Smeštaj i ugostiteljska ponuda

Da se vratim na smeštaj i ugostiteljsku ponudu. Standardni i najveći hoteli su Maljen i Divčibare, nasleđeni iz onih starih vremena i danas imaju isti prizvuk. To ne znači da su zaostali i da će vam u njima bilo šta faliti. Naprotiv, s tim da je meni lično zaista puno srce kad vidim salu za ručavanje u kojima se hrana služi u onim belim debelim hotelskim tanjirima sa plavom crtom na obodu. Naravno, tu je i narastajući broj manjih modernijih hotela. Naša preporuka je hotel Heba, hrana je odlična, ambijent takođe, i služe Illy kafu, što je po mom skromnom mišljenu veliki plus. Tu su i mnogobrojni apartmani i privatne vile, standardizovani, uređeni, pa možete spram džepa i htenja da birate šta vam je volja. Uz put zaista imate mnogoborjne kafane, pre nego kafiće, prodavnice, tu je i ambulanta, apoteke i sve ono neophodno za boravak turista.

photo: S.Belotić

Možda bih rekla da ovde nedostaje nekih propratnih sadržaja koji bi popunili međusezonu, možda neki sportski tereni, otvoren bazen(jer ovde se rado dolazi i tokom leta), možda neko uređeno šetalište, mada to je samo moj utisak i ne mora biti merodavan. Možda su baš zato Divčibare manje popularne, ali samim tim i sačuvane od opšte gungule i bezobrazno visokih cena koje imate na popularnijim mestima. Po meni to ih čini odličnom turističkom destinacijom za instant vikend zimovanje, skijanje ili sankanje, a opet sasvim korektnom da se tu provede i duži period. Zato ne čudi velik broj posetilaca iz Beograda ili Novog Sada, kojima je ovo najbliže mesto za zimovanje.

photo: S.Belotić

Moram priznati da su Divčibare prelepe u svako doba godine. O zimskom periodu i snegu neću ni da govorim, proleće je posebno zbog vazduha i šetnji, leti se ovde dobro rashladite, a jesenje boje su posebna priča.

 

www.balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama