SRBIJA: FRUŠKA GORA-MALA REMETA – SKRIVENA LEPOTA SA NAJLEPŠIM POGLEDOM NA SREM

Jedan od najlepših pogleda na Srem, ako se odlučite da vaša sledeća turistička destinacija na Balkanu bude Fruška gora, pruža se iznad iriškog sela Mala Remeta i restorana i prenoćišta Lugarnica. Ako više volite mir, šumu, tišinu, a opet dobro jelo, prihvatljive cene, odličan smeštaj, mi vam preporučujemo Lugarnicu u Maloj Remeti na južnim obroncima Fruške gore. Mala Remeta je jedno od najmanjih sela u Sremu, pripada Opštini irig, a do nje ćete najlakše doći kad se sa autoputa Beograd –Šid isključite ili kod Rume ili kod Sremske Mitrovice, u zavisnosti od toga odakle stižete. Sa oba mesta krenite na put za Velike Radince, hvatajte isključenje za selo Jazak, zatim znake za Malu Remetu i Lugarnicu. Sve je dobro obeleženo. U oba slučaja, ovo seoce i njegovi biseri su od Rume i Sremske Mitrovice udaljeni svega 20 minuta vožnje. Od Novog Sada najlakše je na Beočin, pa preko Fruške gore do skretanja levo koje je jasno obeleženo.

Mala Remeta, Lugarnica – www.balkan-turizam.net

Mala Remeta ima oko 100 stanovnika, selo koje je donedavno bilo u zamiranju, ali od kako je ovde podignuta ozbiljna plantaža jabuka i loze Atos Fruktum i Restoran Lugarnica, stvari su se promenile. Gostiju je sve više, ali mir nije narušen.

Mala Remeta, Lugarnica – www.balkan-turizam.net

Lugarnica

Nego, da se vratimo na Lugarnicu. U pitanju je porodični biznis jedne rumske porodice. Ovde možete jesti dobru divljač, naravno i standardan meni, prenoćiti jer poseduju oko 40 ležajeva u prelepim sobicama i apartmanima koji se iz godine u godinu modernizuju i proširuju, ali ipak zadržavaju onaj prirodan šmek. Cene su više nego pristojne, usluga na nivou, priroda veličanstvena, a od seljaka uvek možete kupiti i po neki domaći proizvod, rakiju, domaće sokove, slatko, džemove, posebno od šipka jer ga ovde ima u izobilju, odličan sir(provereno).

Mala Remeta, Lugarnica – www.balkan-turizam.net

Lugarnica je objekat koji ima zatvoren restoran na spratu, ali daleko je veći užitak iskoristiti lepo vreme i boraviti u jednoj od mnogih terasa na otvorenom. Dvorište im je malo je reći fenomenalno, odlično za porodična okupljanja, ima tu i mnogo životinja, poni konja, mostića, jezerce, sunca i hlada. Obavezno povedite decu, imaju gde da se igraju, a vi ćete za to vreme imati par sati mira, jer je sve bezbedno i prilagođeno za svakog. Malo iznad sela i ovog objekta pruža se jedan od najlepših pogleda na Srem, a kada je vedro vreme vidite Cer, obrenovačku elektranu, Avalu, valjevske planine i Majevicu u susednoj Republici Srpskoj.

Mala Remeta, Lugarnica – www.balkan-turizam.net

Imanje se naslanja na srednjovekovni manastir Mala Remeta, te iskoristite i tu priliku da vidite i ovaj spomenik kulture. Iz manastira pešice produžite kilometar na sever lepim asfaltiranim putem i stižete do poznatog izletišta i vikend naselja Široke ledine i bogate fruškogorske šume sa brojnim izvorima. Ako se odlučite da ovde provedete koji dan više, iskoristite vreme da odete i u susedno selo Jazak, na čuveni izvor vode(vlasnici parcele nisu hteli da prodaju zemlju sa vodom jednoj kompaniji i rešili su da svoj posed otvore svim putnicima namernicima da uzimaju zdravu fruškogorsku vodu koliko im volja). Tu je još jedan od 17 fruškogorskih manastira Jazak. Na par minuta vožnje je i Vrdnik, sve popularnija turistička atrakcija regiona, sa svojim turističim potencijalima i manastirom Ravanica(ovde se čuva deo moštiju kneza Lazara Hrebeljanovića). Na drugu stranu, od gore pomenutih Širokih ledina možete se spustiti par kilometara niže prema Sremu do sela Bešenovački Prnjavor, gde se nalazi obnovljeni manastir Bešenovo, jedina zadužbina Nemanjića na Fruškoj gori(sve ostale dizali su Brankovići). Tu je i čuveno jezero Beli kamen, nastalo iskopavanjem krečnjaka za potrebe beočinske cementare.

Jezero Beli kamen- www.balkan-turizam.net

A u samom selu, od kako je ono ponovo oživelo, počela se održavati i fijakreijada. Svake godine krajem septembra ili početkom oktobra konjari iz sela naprave pravu atrakciju, oko 50 fijakera vozi putnike namernike kroz selo, plantažu jabuka, oko manastira, a poseban doživljaj su domaćini koji vam iznose hranu i kolače, kojih ovde ima u izobilju.

 

Mala Remeta, Lugarnica – www.balkan-turizam.net

Iskoristite vaučere

Moglo bi se tu još mnogo toga reći, naše je da vam otkrijemo i ovaj fruškogorski biser, a na vama je da dalje istražujete sami. Da birate da li ćete svratiti na piće, ručak, na kraći ili duži odmor(Lugarnica je u sistemu podrške turizmu u Republici Srbiji, te ovde važe oni vaučeri od 5.000 dinara i mnogi su koristili tu pogodnost), ili čak da na ovom mestu organizujete seminare, obuke, team building, slavlja, venčanja, krštenja.

Mala Remeta, Lugarnica – www.balkan-turizam.net
Mala Remeta, Lugarnica – www.balkan-turizam.net

Nama se posebno dopalo tradicionalno sremačko venčanje. Ustvari, sve nam se dopalo na ovom mestu. Nadam se da ćemo sa vama deliti iste utiske.

 

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama