SRBIJA: Stara planina – majka svih planina

Planina Balkan kako je nazivaju Bugari i Turci, a mi sa  EX YU prostora Stara planina, zbog samog imena prestavlja veliki izazov za nas. Iz tog razloga ovaj put bićemo malo opširniji pa tako na samom  početku krećemo od nekih opštih informacija potrebnih za svakog turistu. Jedan manji, tačnije zapadni deo “Balkanske majke” prelazi u Srbiju na kojoj se prostire deo granice sa Bugraskom. Park prirode “Stara planina” udaljen je od Beograda oko 320 KM, ili možemo dodati info da je dva sata vožnje od Niša preko Svrljiga ka Bugarskoj. Zbog izgradnje SKI centra i hotela Stara Planina krajem 2011 godine, o kojem ćemo nešto kasnije, ova magistrala je pravo otkrovenje za nas. Premda je dalek put od naše početne tačke, saobraćajnica je odlična barem u vremenskim uslovima pre zimskih padavina.

photo: www.balkan-turizam.net

Najviša tačka u Srbiji je Midžor sa visinom od 2169 m, dok je zaista najviši vrh u Bugraskoj 2376 m, vrh Botev. U blizini se nalazi planinski vrh “Babin zub” na 1758 m. nadmorske visine, gde je i početak skijaške staze, odakle počinje uspon na Midžor, e do te tačke smo nažalost imali samo snage, po jakom vetru da se popnemo, zabeležimo i vratimo u smeštaj baš,baš umorni. Planinari znaju da se u ovakve putešestvije ne sme kretati  barem bez minimum neke opreme, ma koliko bili povoljni vremenski uslovi. Iako je bilo oko 20°C, “obavezne” su duboke cipele ili patike, a bez kape, bolje da ne krećete! Iskreno, imajući na umu da je toplo, krenuli smo lagano obučeni, pa iz tog razloga ovo i napominjem. Bolje se raskomotiti u putu, nego dobiti “upalu mozga” pa sve da Vam presedne. Nije baš toliko strašno, ali mislm da smo se razumeli. POGLEDAJ VIDEO: Stara Planina – oktobar 2018.

 

photo: www.balkan-turizam.net

 

Resort “Stara planina” hotel -SPA****

photo: www.balkan-turizam.net

Pošto se bliži sezona skijanja, možda je sada prilika da razmislite o ovom mestu. Na 1470 mnv na Staroj planini, ušuškan u netaknutoj prirodi ,nalazi se Hotel Stara Planina.U samom srcu istoimenog ski centra, udaljen svega 20 m od ski staza, pruža jedinstven doživljaj aktivnog odmora i potpunog opuštanja, navedeno je na oficijalnom sajtu hotela http://www.hotelstaraplanina.com.

photo: www.balkan-turizam.net
photo: www.balkan-turizam.net

Mi samo možemo da potvrdimo ove reči. Hotel sa četiri zvezdice, luksuzno opremljen sa dovoljnim brojem smeštajnih kapaciteta(146 smeštajnih jedinica). Gostima je na raspolaganju, otvoren i zatvoren bazen(welness spa) sa relax zonom, saunom, turskim kupatilom, teretanom,đakuzijem. Nekoliko sala za kongrese, dva restorana, prodavnicom, bankama, apotekom, podzemnon garažom, savršenim internetom(koji ne koči), dečjom igraonicom, bilijar salom i dr. Uz hotel je smeštena gondola koja prevozi skijaše do vrha staze, na “Babin zub”. Hotelska usluga nudi prebogatu trpezu. Potrošene kalorije  u prirodi, sigirno ćete brzo nadognaditi. Samo reči hvale imamo za ljubazno osoblje, a pored dobre hrane u ponudi su i odlična vina domaćih poznatih brendova. Osim na sajtu hotela, cenovnik možete pogledati i na BOOKING -u.

photo: www.balkan-turizam.net
photo: www.balkan-turizam.net
photo: www.balkan-turizam.net
photo: www.balkan-turizam.net

Van skijaške sezone, za turiste koji maksimalno žele da se odmore upravo je ovde mesto. Ovde stresa nema…

photo: www.balkan-turizam.net
photo: www.balkan-turizam.net

 

Hajmo kući…

E tako, nahvalismo mi hotel, ali je stvarno fenomenalan. Fotografije govore same…i nije lako vratiti se u realnost. Pomisao da treba da vozim 7-8 sati do kuće pomalo je “ulivalo” dozu stresa u meni. Međutim, povratak kući nisam ni osetio. Na delovima uz magistralu nalazi se nekoliko letnjokovaca porede reke. Sasvim slučajno na jednoj lokaciji, iskreno nemam baš informaciju o nazivu, stalli smo, napunili već pune baterije i uhvatili odličan kadar.

photo: www.balkan-turizam.net

Treba napomenuti da od hotela Stara planina, najbliže veće mesto je Knjaževac na 50km udaljenosti, Pirot je za koji kilometar još dalji. To vam govori da se morate dobro obezbediti, gorivom pogotovo. Područje Parka prirode “Stara planina” je pod zaštitom države tek od 1997, godine kao područje od izuzetnog značaja za biljni i životinjski svet.

photo: www.balkan-turizam.net
photo: www.balkan-turizam.net

 

 

S. Bjelkić

www.balkan-turizam.net

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama