Sremska Mitrovica: Počela nautička sezona – Uplovio kruzer sa 100 putnika

Početak nautičke sezone u Sremskoj Mitrovici obeležen je uplovljavanjem kruzera „Viktor Igo” sa oko 100 putnika iz Švajcarske i Norveške. Turistima je upriličen svečani doček u mitrovačkoj marini, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencije za upravljanje lukama, Grada i Prvog parobrodskog društva.

Dobrodošlicu putnicima poželela je gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, koja je tom prilikom istakla da se sad pokazuju svi potencijali i resursi, pogotovu za međunarodni i domaći linijski vodni saobraćaj. „Prošle godine je u Sremskoj Mitrovici otvoreno pristanište i već se pokazalo kao odlična investicija. Sinoć nam je uplovio, još jednom, turistički kruzer „Viktor Igo” sa 55 puta koji su svoje putovanje počeli u Budimpešti, pa su preko Beograda i Novog Sada došli u Sremsku Mitrovicu, želimo im dobrodošlicu u naš grad. Posebno bih se zahvalila Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, kao i Agenciji za upravljanje lukama na velikoj pomoći u ovom našem radu. Uz njihovu pomoć u narednom periodu ćemo raditi na otvaranju turističke linije Sremska Mitrovica – Šabac – Beograd, od koje će imati benefit, ne samo stanovnici Sremske Mitrovice, nego i Šapca tako da se nadamo da ćemo u narednom periodu i to ostvariti. Ovaj dolazak turista u u naš grad nam puno znači za jačanje naših turističkih potencijala jer u Sremskoj Mitrovici sigurno imamo šta da pokažemo. Putnici su obišli nekoliko lokaliteta u Mitrovici, njihova tura je to i predviđala, a drugi deo grupe je autobusima posetio fruškogorske manastire”, rekla je Milovanović.

Tokom nautičke sezone u Srbiji bilo je oko 1.400 pristajanja kruzera prošle godine, kao i 2022. godine, ali je broj putnika na tim kruzerima prošle godine bio znatno uvećan, više od 30 odsto. Pristalo je više od 180. 000 putnika, prema podacima Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja.

Da je ovo veliki dan za Sremsku Mitrovicu rekao je i pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović.

“Ovo je jedan veliki dan za Sremsku Mitrovicu i veliki dan uopšte za Srbiju, sve više putnika i robe plovi rekama i to je velika šansa za našu zemlju, ne samo za turizam i nautiku, već i za privredu. Ovo jedan veoma dobar primer saradnje države, od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti, na jednom projektu, od lokalne samouprave do nadležnih ministarstava. Kroz projekat „Zaplovi Srbijom” smo prošle godine otvorili ovo međunarodno putničko pristanište, pored njega, tu su Zemun i Šabac, a planirano je da se otvori i u Banoštoru. Pored Banoštora, imamo ideju da napravimo i međunarodno putničko pristanište u Ramu i u Sremskim Karlovcima, što će najverovatnije u toku ove godine biti i započeto, a u Ramu i otvoreno. Cilj ovog projekta je da unapredi nautičku ponudu zemlje i da privuče ne samo domaće, već i strane turiste, investitore i uopšte ljude koji hoće da pogledaju našu zemlju sa reke”, rekao je Petrović.

Ovaj projekat je od velikog značaja jer će uticati na to da se velikom broju ljudi predstave kako turistički potencijali Sremske Mitrovice, tako i čitave Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama