ALIBUNAR DRAGULJ BANATA

 

Ako želite da pobegnete iz vreve velegrada u ove blagorodne avgustovske dane spakujte kofer sa par neophodnih sitnica i zaplovite banatskom ravnicom kako biste stigli do Alibunara. Varoš koja vam pruža kolorit doživljaja i u koju ćete poželeti ponovo da dođete ima svoju istorijsku genezu još od neolitskog doba, mada se u spisima mesto pominje prvi put u XVI veku kao naselje pod turskom vlašću po imenu Alijina voda. Postojao je tu Ali pašin bunar, te mesto kasnije dobija naziv Alibunar koji je zadržan do današnjih dana. Dok se smenjuju gospodari mesto se iz godine u godinu menja i nedri hrabre ratnike i radnike koji vojuju bitke za bolji život. Miloš Crnjanski je život svojih sunarodnika maestralno opisao u svojim delima i bilo bi prigodno da je i neka od njegovih knjiga u vašem koferu.
Sada je neko drugo vreme i pre ulaska u Alibunar vaše oko će privući vetropark i vetrenjače koje se okreću brzinom vetra, te će vam se učiniti na tren da ste možda u nekoj zapadnoevropskoj zemlji.


I ako u Alibunar dođete u jutarnjim časovima preporuka je da skrenete do kafea „Office“ koji je u samom centru grada preko puta gradskog parka gde možete popiti najbolju kafu ili neki osvežavajući napitak. Sava Diklić vlasnik kafea sa posebnom emocijom i sjajem u očima priča o kafi koju ponekad i on sam priprema. Po njegovim rečima kafu nabavlja iz uvoza iz 29 zemalja. Od 56 vrsta kafe prave se blendovi i zato dobijate kafu fantastičnog ukusa. Probala sam je, izvrsna je, verujte na reč. Ne samo o kafi, Sava priča i o horu Sveta Tri Jerarha čiji je član. Hor je u mnogim manastirima Srbije nastupao izvodeći duhovne pesme.

Sava Diklić

Nedaleko od kafea je hotel Grand gde možete rezervisati sobe i odložiti vaše kofere. Nakon toga dovoljno je da pređete preko puta hotela u gradski park i put vas vodi do Srpske pravoslavne crkve Blagovesti koja je podignuta 1796. godine. U dvorištu crkve se nalazi masovna grobnica iz drugog svetskog rata gde je sahranjeno oko 500 ljudi, mada po nekim svedočenjima taj broj je mnogo veći.

Rumunska pravoslavna crkva Svetih apostola Petra i Pavla
Pravoslavna crkva Blagovesti

Pored crkve Blagovesti nalazi se Rumunska pravoslavna crkva Svetih apostola Petra i Pavla koja je sagrađena 1896. godine.
Posle razgledanja unutrašnjosti, oltara, freski obe crkve ako želite da se više informišete o samom mestu i manifestacijama koje ono nudi uputite se do Turističke organizacije opštine Alibunar.

 

Tatjana Đurđević

Tamo sam od direktorke Tatjane Đurđević i koordinatorke manifestacija Katarine Opančine dobila informacije o manifestacijama i lokalnim dešavanjima koje organizuju Mesne zajednice i Udruženja žena, za koje je Turistička organizacija takođe zadužena. A to su sledeće manifestacije:

 

„Lov na banatsku lisicu“ se organizuje u januaru u saradnji sa udruženjem lovaca opštine Alibunar „Srndać“. Bude oko 600 učesnika, mnogi dolaze iz drugih mesta, čak i iz inostranstva.
„Uskršnji bazar“ se organizuje za uskršnje praznike, uključena su udruženja žena i one pored izložbe uskršnjih jaja izlažu ručne radove i promovišu tradicionalnu kuhinju .
„Sabor pčela“ se održava u junu na izletištu „Devojački bunar“ koje je u blizini Alibunara. Pored pčelara učestvuju i drugi privrednici iz opštine Alibunar. Zanimljiv proizvod je jestiva
kašičica koja se proizvodi u Banatskom Karlovcu i koju kad
promešate med ili šećer u čaju i kafi možete da pojedete.

A ako želite da degustirate dobru rakiju ili liker tu je destilerija Arsenijević, Banatski Karlovac.
„Muzički festival“ se organizuje u julu mesecu na Devojačkom bunaru. Ove godine je gostovala pop – rok grupa „Amadeus bend“.
„Miholjski susreti“ se organizuju u saradnji sa Sportskim savezom i Centrom za kulturu.
Manifestaciju  „Novogodišnja čarolija“, organizuje  Turistička organizacija opštine Alibunar. U susret Božićnim i Novogodišnjim praznicima organizuje se prigodan program za najmlađe, animacija dece, predstava i poseta Deda Mraza uz dodelu slatkih paketića.

Promovisanje Turističke organizacije i njenog značaja za Opštinu Alibunar je kroz sve vidove manifestacija i kulturnih događaja.
I sad kad ste informisani o manifestacijama možete da krenete na dobar banatski ručak uz degustaciju banatskog rizlinga u hotel Grand ili da se provozate do Devojačkog bunara. Na Devojačkom bunaru, kao i na ulazu u Alibunar nalaze se bazeni na kojima u vrelim avgustovskim danima možete naći osveženje. Takođe možete čuti i legendu o bunaru i devojci koja je okončala svoj život zbog nesrećne ljubavi. I kažu da je ona baš na tom mestu ostavila ljubav kao amanet koja je večna i neuništiva. Zamislite želju i ubacite novčić u bunar, možda vam se želja ostvari.
Na izletištu Devojački bunar posebnu pažnju pleni drvena crkvica „Svete Ognjene Marije“ zadužbina Turističke organizacije Alibunar koja je posvećena Ognjenoj Mariji.
Prilikom posete Alibunara možete posetiti i Deliblatsku peščaru specijalni rezervat prirode koji je pod zaštite UNESCO-a. Peščara koja je neobična kombinacija peska, stepe, šume i močvarne vegetacije pogodna je za Foto safari, posmatranje ptica, peščarenje, sakupljanje lekovitog bilja, lov i ribolov, kao i za afirmaciju eko turizma.

Ljubitelji prirode mogu posetiti i jezero Beli bager koje se nalazi 64 km od Beograda na međunarodnom putu Beograd –Temišvar u mestu Banatski Karlovac u opštini Alibunar.
Priča o jezeru počinje sredinom 80-ih godina kada je industrija građevinskog materijala na ovom prostoru počela iskopavanje zemlje. Nakon završene eksploatacije 1990. godine i pojavom podzemnih voda u iskopanom koritu formiralo se jezero. Sredinom 1990. grupa ribolovnih entuzijasta donosi u jezero prve primerke visoko kvalitetnih vrsta riba. Jezero je pogodno za sportski ribolov na plovak, dubinski ribolov i lov varalicom, pristup pecanju koji se ogleda u sloganu „uhvati i pusti“ koji je sve prihvaćeniji i popularniji među pecarošima. Okolina jezera je obrasla travom i pošumljena je sadnicama Sibirskog Bresta, oko jezera ima postavljenih kućica – nadstrešnica napravljenih od prirodnog materijala sa izvorom pijaće vode. Idealna destinacija pored jezera na kojem ostvarujete svoj dodir s prirodom omogućiće vam relaksaciju, odmor, kvalitetno provedeno vreme, a spretnost baratanja roštiljskom aparaturom ostavljamo vama. Sve su ovo dobri razlozi da posetite ovo divno mesto.

I kad sve ovo obiđete ako ostajete više dana u Alibunaru i želite da osetite čar banatskih sela koja snevaju u zagrljaju trske i šaša provozajte se do Seleuša, Ilandže, Kozjaka, Dobrice…
I ta sela su kao i Alibunar dragulji banatske ravnice.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta  Turistička ruta kroz Srbiju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama