@balkan-turizam

Crna Gora: Petrovac – odličan izbor letovanja sa malom decom

Nekako svih ovih godina nije mi se dalo da posetim Petrovac na crnogorskom primorju. Uvek je to bila ili Boka Kotorska, pa prema Budvi, ili na južnoj strani prema Baru i Ulcinju. Petrovac je  svih ovih godina ostao između.

@balkan-turizam

Na popularnom Airbnb -u pronašao sam smeštaj i odlučio da ga posetim s porodicom. Zanimljivo je da se Petrovac  razlikuje od drugih takođe prelepih mesta u Crnoj Gori, prvenstveno po plažama. Gradska plaža se prostire uz šetalište i dužine je oko 600 metara. Sigurno je jedna od najposećenijih  na Budvanskoj rivijeri, tako da veliki broj turista boravi ovde čak i u septembru. Uglavnom je “porodičnog tipa” i jedna je od najpogodniji za letovanje sa malom decom.

@balkan-turizam
@balkan-turizam

Lučice, najlepša u Crnoj Gori

Druga i meni omiljena je plaža Lučice na kojoj sam najviše vremena provodio. Nalazi se na 10 minuta pešice od gradske i stvarno izgleda fantastično. Na ulasku je smešten, sa desne strane u stenama, predivan kafić u borovoj hladovini sa odličnim pogledom kako na plažu tako i na otvoreno more. Cene pića i hrane su korektne. To je mesto, (ako se kojim slučajem probudite pre ostatka ukućana), gde se može popiti jutarnja kafa baš onako na miru, bez buke, stresa, ali i dok deca ne dobiju ubrzanje i razne ideje koje im samo na moru padaju na pamet. Iskreno se nadam da moju konstataciju vrlo dobro razumete – došli smo i mi matorci malo na more, barem pre doručka.

@balkan-turizam
@balkan-turizam.net

Na kraju plaže na uzvišenju u hladovini je postavljeno ograđeno dečje igralište sa ljuljaškama, klackalicama, toboganima i drugim igrarijama. Zbog mesta na kome je postavljeno, izuzetno je  pogodno za ljubitelje dobre fotografije.

@balkan-turizam

Iako sam svuda čitao da je peskovita, plaža je sitno šljunkovita…toliko mogu da razlikujem! Možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, ali da bi dobru poziciju zauzeli, morate poraniti. Preporuka je do 10 časova nekako da se “nacrtate” na Lučicama, bilo bi sasvim u redu. Uz plažu, kada gledate prema pučini, sa leve strane se nalazi borova šuma kroz koju se tokom boravka, možete fino prošetati.

@balkan-turizam
@balkan-turizam

Buljarica

Kako piše na fotografiji iznad(dečije igralište), do poznate plaže Buljarice od Lučica trebalo nam je nešto više pola sata, malo uzbrdo, ali i nizbrdo. Ko nije spreman da se oznoji, bolje da se ne upušta u ovu avanturu, nego ipak da se preveze kolima iz Petrovca. Pešačka staza preko brda vodi do početka ove, potpuno drugačije plaže u odnosu na predhodne dve. Treba napomentu da je ogromna, dugačka nešto više od 2 km. Skromno je opremljena i zato treba poneti što više stvari, po mogućnosti i lični suncobran koji smo mi zaboravili poneti. U jednom delu, podloga je krupniji kamen, ali na nekim segmentima plaže ima sitnog kamenja i peska. Iskreno, u poređenju sa Lučicama i Gradskom plažom, malo sam se i razočarao, ali je to samo moje skromno mišljenje. Buljarica i nije Petrovac kako mnogi misle. To je malo klasično turističko mesto sa ne više od 50 domaćinstava,  kroz koje prolazi magistralni put Budva -Bar. Idealno je  za ljubitelje camping turizma, a to je onda sasvim neka druga priča. Možete kampovati i uživati  uz miris mora i na taj način pokušati da izvučete maksimum od ovog mesta.

@balkan-turizam.net – put ka Buljarici
@balkan-turizam.net Buljarica

Nazad u Petrovac

Posebnu čar Petrovcu daju kamene fasade na kućama koje upotpunjuju onaj poznati morski šmek koji svi volimo. Ovaj relativno mali gradić nosi ime u čast Kralju Petru I Karađorđeviću. Mesto je prepoznatljivo po tvrđavi Kastel Lastva kako je i nosilo ime do Prvog svetskog rata. Što se tiče turista, ima ih sa svih strana sveta, ali  jezik koji dominira tokom letnjeg perioda je ruski.

@balkan-turizam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama