Crna Gora: Biogradsko jezero u središtu prašume

Putevima balkanskih turističkih destinacija vodimo vas na jedno interesantno mesto u Crnoj Gori. Na ruti ka crnogorskom primoriju na magistarlnom putu Beograd – Podgorica  između Mojkovca i Kolašina jasno je obeleženo skretanje za Biogradsku goru. Prelaskom mostića na Tari i vožnjom u trajanju od  10-15 minuta od magistrale, nailazite na jednu od poslednjih prašuma u Evropi koja se nalazi u centralnom delu planine Bjelasice i zauzima površinu od 1600 hektara. Imajte u vidu da na ulasku u Nacionalni park “Biogradska gora” morate platiti ulaz 3 evra po osobi, a za decu ispod 7 godina se ne plaća. Verujte nam, isplati se!

@balkan-turizam

Prvi utisak pri dolasku do Biogradskog jezera, zbog čega smo i se i zaputili na ovo mesto je neverovatan pad temperature. Izlaskom iz automobila, sa plus 35°C koliko je bilo tog dana, naravno u “kratkim rukavima” dolazite na prijatnih, ili možemo reći  čak i neprijatnih 15°C. Za taj temperaturni šok morate pripremiti garderobu jer je stvarno sveže. Rashladili smo se za tili čas. U ovoj kišnoj šumi vlažnost vazduha je između 70 i 80%.

@balkan-turizam

Biogradsko jezero

Prilaskom ka jezeru, čeka vas turistički vizitorski centar gde možete dobiti sve potrebne informacije o smeštaju(bungalovi i šatori), iznajmljivanju čamaca, bicikla, informacije o sportskom ribolovu i sl . Centar je opremljen interaktivnom prezentacijom i eksponatima koji predstavljaju prirodne i kulturne vrednosti Parka,  ali tu je i turistički vodič kojeg možete unajmiti. Usluga vodiča košta 60 evra, 4 sata.

@balkan-turizam

Mrki medved

Ako možete, uradite to, jer tek tada ćete dobiti informacije koje sigurno niste znali. Mi ćemo na trenutak preuzeti ulogu vodiča i kazati vam da ovde stanuje oko 200 vrsta ptica, 300 vrsta insekata, preko 80 vrsta leptira. Ima vukova, lisica, srna, ogromnih žaba, ali i da ordinira mrki medved, što je pisalo u medijima prošle godine. Koliko medveda ima, nemamo informaciju, ali jednog medu su uspešno stručnjaci  markirali, dali mu ime Nikola i vratili ga u njegovo stanište, u šumu. Imao je čak 255 kg. Ali, Nikolu ili njegovog brata smo videli samo na slici, dobro je… inače bi bilo kupanja na jezeru.

@balkan-turizam.net

Ribolov na Biogradskom jezeru

Pešačka stazom, kroz šumu pored jezera postavljeni su putokazi sa informacijama o biljnom i životinjskom svetu. Lako se može prići do same vode, odlično je mesto za ljubitelje sportskog ribolova. Dnevna sportska dozvola je 20 evra, a riba koja dominira je pastrmka.

@balkan-turizam.net
@balkan-turizam.net

Duž staze su uređena mesta za piknik i klupe za odmor. Treba napomenuti da je u posebnom objektu toalet i tuš kabine.

@balkan-turizam.net
@balkan-turizam.net

Netaknuta priroda

Biogradsko jezero je netaknuta priroda u pravom smislu te reči. Na 1100 metara nadmorske visine, ovo je najveće planinsko jezero u Crnoj Gori. Na visni i čistom vazduhu, ogladni se brže nego inače. Uz vizitorski centar, pored parkinga  smeštena su dva restorana na uzvišenju sa letnjim baštama koje gledaju ka jezeru. Ako smo se već prevarili za garderobu, za hranu i piće nismo. Suhomesnati proizvodi su nas ovaj put izvadili, a restoran smo ostavili za drugi put.

@balkan-turizam.net

U Biogradskoj gori oseća se onaj pravi prirodni ambijent, drveni bungalovi  tako lepo uklopljeni sa šumskom idilom zaista očaravaju. Definitivno izgleda kao da ljudska ruka ovde nije kročila. Mesto je prilagođeno za sve turiste. Da li porodično, u paru ili individualno, bez razmišljanja dođite na Biogradsko jezero, a preporuka je maj-septembar.

@balkan-turizam.net

 

www.balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama