photo: www.balkan-turizam.net

Egipat: Sa Balkana pravac u Hurgadu!

Nije da više volimo tuđe u odnosu na naše balkanske turističke destinacije, ali Egipat je ove godine delovao prilično povoljno, pa smo se i mi Balkanci uputili u Hurgadu, najpopularnije letovalište u Egiptu. Povoljno jeste, mada kad se svedu svi računi, bez hiljadarke po osobi nema ni pravog letovanja. Mi smo odseli u Memši, delu Hurgade u kom su smešteni hoteli svih klasa i zvezdica, na oko 10-15 minuta vožnje od samog grada, gde takođe vrvi od hotela.

www.balkan-turizam.net

Smeštaj u Hurgadi

Boravili smo u hotelu sa 4 zvezdice i za oko 600 evra po osobi za 9 noćenja i avionskim prevozom, dobili smo prosečan hotel, pa je računica jasna, koliko para, toliko muzike. Hotel jeste prosečan, ali soba sasvim čista, sobarice vredne, klopa korektna i ukusna. Naravno da nije bilo ptičjeg mleka, što naši ljudi često očekuju u all inclusive aranžmanima, ali sasvim lepa i raznovrsna hrana koja je mene zadovoljila. Tokom dana piće je besplatno u hotelskim barovima i na bazenima, izbor onako, može i bolji, ali opet se vraćam na cenu i na to da moramo biti svesni koliko šta plaćamo. U hotelima sa 5 zvezdica u kojima su menadžeri stranci, sve je daleko pedantnije. Kod dolaska u Egipat najvažnije je da odmah u prvoj apoteci kupite njihov probiotik Antinal, koji ćete preventivno piti jednom dnevno, piti samo flaširanu vodu, čak i zube  prati njome.  Osoblje ljubazno, ulični prodavci često napadni, ali bezopasni. Dovoljno da uživanje u zemlji faraona može da počne.

www.balkan-turizam.net

Čari Crvenog mora

U Egipat se ide zbog Crvenog mora koje ima nestvarno lepu plavu boju, ronjenja i upoznavanja sa koralnim grebenima, kao i zbog istorije ove zemlje o kojoj nema potrebe mnogo govoriti. Kako vreme odmiče, sve mi je više žao što i taj istorijski deo nisam uvrstila, ali se pravdam time što su izleti na piramide u Kairu i hramove u Luksoru izuzetno naporni. Koštaju oko 75 evra po osobi, vozate se celu noć(do Luksora nešto kraće) obavite izlet i nazad.

www.balkan-turizam.net

Naravno, poseta jedinom preostalom antičkom svetskom čudu ili najkopleksnijim svetskim svetilištima u Luksoru nema cenu niti u novcu niti u umoru. Ipak, nadam se da će mi život dati još jednu priliku da recimo u periodu od novembra do marta obiđem propušteno, kada je temperatura vazduha podnošljivija, s obzirom na to da je tamo preko leta nesnosno toplo.

www.balkan-turizam.net

O tome ćemo neki drugi put, sad ću o onome što sam doživela. Crveno more je savršeno. Vetar duva neprestano, temperatura vazduha u septembru do 40, mada se pored vode to prilično lako savlada. Plaže su baš lepe, hotelske, dobijate peškire, te ih ne morate vući od kuće. Ima dovoljno ležaljki i suncobrana. U hotelskim plažama na bazi all inclusive aranžmana imate piće i grickalice, a kvalitet naravno zavisi od zvezdica na hotelu i cene aranžmana. A kako bakšiš nije grad u Turskoj, sa nešto novca za konobara, sobaricu, kuvara ulepšaćete svoj boravak.

www.balkan-turizam.net

Podvodni svet Crvenog mora

Da se vratim Crvenom moru. Plaže u hotelima su dobre, ali je greh biti samo na njima. Ronjenje sa bocom, ronjenje na dah, poseta Gifton- Rajskom ostrvu bili su moja kompenzacija za to što nisam videla piramide i Luksor, iako sam zaljubljenik u istoriju, arheologiju i poznavanje drugih religija i kultura.

www.balkan-turizam.net

Od ove godine zaljubljena sam i u podvodni svet Crvenog mora. Mi smo pronašli lokalnog vodiča, mada svi preporučuju da se izleti organizuju posredstvom naših agencija zarad bezbednijeg putovanja. Navozasmo se brodićima po Crvenom moru, a o prizorima ispod vode ne mogu da pričam. Gledajte fotografije. Upravo je ovo more i podvodni svet glavni krivac što je Hurgada postala top destinacija za ljubitelje ronjenja iz celog sveta. Onda da povučem još jednom, brodić i ronjenje su obavezni. Pod vodu vas vode instruktori i prilično ste bezbedni.

www.balkan-turizam.net
www.balkan-turizam.net
www.balkan-turizam.net

Suveniri, Sarine sveće i dobra Espreso kafa

 Hurgada ima oko 400.000 stanovnika. Za moj pojam ne blista od čistoće, gde god malo čovek dublje da zagrebe, vidite smeće i prljavštinu. Ali jednostavno to je tako, i nekako ti ni ne smeta. Izuzetno lep deo grada je New Marina, šetalište i pristanište za jahte, koje deluje kao bilo koje šetalište u Evropi. Čisto, sa mnogo prelepih restorana i kafića, prodavnica, nenapadnim trgovcima i gde nema cenkanja. Na svim ostalim mestima cenkanje je obavezno. Upravo sam u New Marini kupila sveće od jedne predivne Sare koja ih sama pravi, pa eto i male preporuke za suvenire.

www.balkan-turizam.net

I samo šetalište u delu grada Memša je lepo, osvetljeno, popločano, okruženo hotelima i prodavnicama. Opet jedna preporuka, jedina dobra espreso kafa na koju sam naišla u Hurgadi je u egipatskog restoranu Nubian u blizini hotela Hilton i Grand plaza. Restoran je presladak, bašta savršena, usluga super, dobra hrana i najvažnije za mene dobra kafa. Cene su kao i kod nas.

www.balkan-turizam.net

Inače, zvanična valuta je egipatska funta, a 21 funta se daje za 1 evro. Sve možete da pazariti i plaćate u lokalnoj moneti, evrima ili dolarima. Bakšiš i cenkanje se podrazumevaju. Alkohola nema u slobodnoj prodaji, možete ga dobiti u restoranu ili kafiću. Još jednom, voda se pije iz flaše, jedite u proverenim restoranima, naoružajte se strpljenjem za ulične prodavce svega i svačega i uživanje može da počne. A sledeći put ću po nešto reći i o istorijskom nasleđu.

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama