MALA REMETA- Biciklizam-bezbedan za rekreaciju i turizam

U malom fruškogorskom selu Mala Remeta, u kom živi tek oko 100 duša, žive ljudi sa inovativnim idejama. Otvaranjem vinarije, zasada voća, ali i etno kompleksa, selo koje je bilo pred zamiranjem danas ponovo živi. I Mala Remeta postaje sve zanimljivija turistima, domaćim i stranim, pa se vikendom, a sada već i radnim danima traži uvek mesto više. Poznato je da je ograničena mogućnost odlaska na inostrana putovanja popunila smeštajne kapacitete u našoj zemlji, a takakv slučaj je i u Maloj Remeti. Sa punim pravom, jer živopisno mesto na južnim obroncima Fruške gore decenijama je bilo nepravedno zapostavljeno. a onda se pre nekoliko godina, tražeći idealno mesto za život ovde doselila i jedna mlada beloruska porodica Stets iz Minska. Živeli su svojim životom ovde Sergej i Natalija, zaedno sa maloletnim sinom svoj miran seoski život.
A onda se u Sergeju probudila davnašnja želja za biciklizmom, kojim se profesionalno bavio u Belorusiji. Rekreativna vožnja mauntin bajka po Fruškoj gori probudila je želju da se ponovo ozbiljnije baci na svog dvotočkaša. Od trka, preko domaćih i međunarodnih takmičenja, Sergej ove godine postajei zvaničan selektoer Biciklističkog saveza Srbije za mauntin bajk, a u novembru je osnovao i Biciklistički klub “Fruša gora Mala Remeta”. Upravo tu dolazi do spajanja zajedničkih ideja Sergeja Stetsa i vlasnika restorana i prenoćišta “Lugarnica” u Maloj Remeti. Zajedno su rešili da udruže snage, ponude ko šta ima, kako bi turisti koji dolaze u ovo selu što više vremena provodili na biciklu i na otvorenom. Sergej u ime kluba daje svoje znanje, a Lugarnica svoje kapacitete, tako da će na ovom mestu biti organizovani biciklistički kampovi, pa će biciklizam biti samo deo veće priče u kojoj će se posetioci učiti zdravim stilovima života i u oblasti turizma.
-Klub je zamišljen i da se ovde odvijaju i standardni treninzi, ali i da održavamo kampove. Svesni smo da je situacija sa epidemijom nepovoljna. A biciklizam je u tom pogledu prilično bezbedan i za sport i za rekreaciju. Zato želimo da organizujemo kampove ovde u smeštajnim kapacitetima Lugarnice. Tu bismo voleli da prvenstveno dolaze deca, ali i roditelji koji će imati priliku da borave na otvorenom, da se pored samog sporta nauče i pravilnoj ishrani, životnom tempu, ali pre svega da borave šti više na otvorenom jer su tu bezbedni, kaže Sergej Stets.
Lugarnica u Maloj Remeti je već nekoliko godina poznat turistički kompleks. Sa smeštajnim kapacitetima i velikom površinom zelenog prostora u svom posedu, kako kaže Belorus iz male Remete, biće idealno mesto i za postavljanje biciklističke staze na kojij će moći da se oprobaju putnici namernici, ili oni koji planski dolaze na kamp. U okolini u šumama Fruške gore već su aktivne mauntin  bajk staze Fruškogorskog maratona, a plan je da se formiraju i nove za poterbe ovog vida turizma. Treba podsetiti da je u prethodnim godinama uspostavljena i biciklistička ruta Srem, koja je rezultat projekta koji je realizovala Regionalna razvojna agencija Srem i koja se naslanja na dunavsku biciklističku rutu Euro-velo 6.
-Biciklizam može da donese prihod koliko i golf, a poznato je da je golf izuzetno skup sport. Biciklista sa sobom može da ponese samo minimalno, dok najveći deo novca mora da potroši u regionima u kojima vozi i to je velika šansa, rekla je još pre nekoliko godina Sanja Stupar, projekt menadžer Regionalne razvojne agencije Srem prilikom uspostavljanja ove biciklističe rute koja se najvećim delom pruža duž Grebenskog puta na Fruškoj gori.
Upravo se na takvu priču može nasloniti i ova o osnivanju biciklističkog kluba “Fruša gora Mala Remeta”.
-Svuda u svetu rekreacija ili profesionalni biciklizam su jako popularni. Biciklizam je izuzetno zdrav sport i rekreacija, unapređuje zdravlje, štiti zglobove i psihu, a u vreme epidemije je izuzetno bezbedno, jer biciklista vreme provodi napolju na svežem vazduhu. Fruša gora ima oizuetnu klimu, lepe pejzaže, odlične staze i zajedno sa Lugarnicom možemo napraviti nov pomak kada je turiam u pitanju, dodao je Sergej Stets.
Inače ovaj Belorus je u svojoj zemlji bio profesionalni sportista, a čak je 1998.godine osvojio i jednu etapu na Biciklističkoj trci kroz Srbiju. Tada nije ni pomišljao da će jednog dana upravo u Srbiji naći svoj dom i da će biciklizam ponovo biti njegovo najznačajnije opredeljenje.
  redakcija balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama