@balkan-turizam.net

SLOVENIJA: Bledsko jezero

Ako vas kojim slučajem put navede u Sloveniju, Bledsko jezero obavezno posetite! Zašto ga nazivaju biserom Slovenije uverili smo se u nekoliko navrata. Nalazi se na 40 minuta vožnje od Ljubljane, tačnije oko 50 km, auto-putem prema Kranju, ka Austriji. Jezero leži na nadmorskoj visini od 475 metara, dugo 2120 m i široko nešto više od 1300 m. Najdublja tačka jezera je 30 metara.

@balkan-turizam.net

Čista, ali hladna voda

Što se tiče samog kupanja, treba naglasiti da je voda izuzetno čista zelenkasto plave boje, ali i sa maksimalnom temperaturom od 24°C u najtoplijim letnjim danima. Znači, poprilično je hladna za kupanje, ali to nimalo ne treba da vas sputa. Oko jezera je urađena pešačka i biciklistička staza, tako da normalnim hodom(bicikl nismo iznajmljivali), krug oko jezera obićiće te za otprilike sat i po do dva. Na samom prilazu ka jezeru toplu dobrodošlicu, poželeće vam predivni drveni čamci kojih u sezoni ima dovoljno i sigurno nećete dugo čekati da bi i na ovakav način, ploveći čamcem osetili miris jezera.

@balkan-turizam.net

Turisti sa svih strana sveta

Pošto Bledsko jezero važi za jedno od najposećenijih turističkih destinacija u Sloveniji, obiluje posetiocima iz celog sveta. Prema našem zapažanju, većina turista pored Nemaca su Englezi, ali zapazili smo i  grupu iz dalekog Japana, Južne Koreje i drugih azijskih zemalja što nam govori da je ovo mesto prilagođeno svim nacijama.

@balkan-turizam.net

Kamp Bled

U šetnji, pored predivnih vila nailazimo na auto-kamp koji je 2016. godine proglašen za lidera u Sloveniji- Kamp Bled. Ima oko 300 uređenih parcela, a što se tiče cena možete pogledati na zvaničnom sajtu kampa https://www.sava-camping.com/si/camping-bled/camping-bled. Izlazi na sređenu plažu, pored koje je Mercator i restoran gde možete da ručate ili popijete kafu, što smo mi i učinili.

@balkan-turizam.net

Veslanje na Bledu

Dalje nas  put vodi do sportskog veslačkog kompleksa na kojem je četiri puta održano Svetsko prvenstvo u veslačkim disciplinama 1966, 1979, 1989 i 2011. godine. Na tribine se možete popeti i zabeležiti  odlične fotografije.

@balkan-turizam.net

Odmah potom je Veslački klub “Bled”, a kako bi u žargonu rekli toliko je “ucakan” da prosto i ako niste ljubitelj ovog sporta, sigurno bi poželeli da ste deo njega barem na jedan dan…

@balkan-turizam.net
@balkan-turizam.net

Bledska krempita

Kako se bližio kraj našeg pešačenja, tako nam je i postepeno padao šećer, šalili smo se naravno i tražili razlog za jednu gastronomsku avanturu. Za daleko čuvene bledske krempite, čuli jesmo, ali do tada probali nismo!

Vratili smo se na početak, odakle smo krenuli u šetnju, raspitali se i odlučili za restoran “Park” sa pogledom koji “puca” na jezero. Originalna bledska krempita prema izvornom receptu (tako su nam rekli), može se jesti u ovom, ali i u svim hotelskim i ugostiteljskim objektima “Sava”. Iako je poprilično velika, lagano smo je slistili i pozvali konobara da “obrne” turu. U tom trenutku je u restoranu  sedelo, po nekom skromnom mišljenju pedesetak ljudi. Doneo nam je i u šali rekao: „Vi ste prvi koji ste naručili po dve krempite”. Malo smo se zgledali ali nismo marili, balkanska posla! Pojeli smo lagano po dve.

@balkan-turizam.net

 

Simbol ovog mesta kao iz bajke je prepoznatljiva Crkva Marijina Uznesenja koja je smeštena u središtu jezera na jedinom slovenačkom ostrvu. Posetom Bledskog jezera odlučili ste se za odmor pun, prijatnih doživljaja i najživopisnijih pogleda na čarobni alpski kraj.

@balkan-turizam.net

 

 

balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama