@balkan-turizam.net

SLOVENIJA: Mojstrana i leti i zimi!

Kao što ide u onoj narodnoj: „Umoran sam od života, umoran sam od kafana”…. Ako ste u ovoj fazi raspoloženja, tada je pravo vreme posetiti mesto Mojstrana. Ovo slovenačko selo nalazi se u Opštini Kranjska gora, 10 od Jesenice i 26 kilometara od Bleda. Na tromeđi je Slovenije, Austrije i Italije, a predstavlja primer kako jedno moderno selo treba da izgleda. Leži na dve reke, Savi Dolinki i Bistrici, a poseta turista iz čitavog sveta ne jenjava čitave godine.

Kao što to biva kod Slovenaca, selo je opremljeno odličnom infrastrukturom. U samom centru pored Olimpijskog trga (Trg olimpijcev), parka koji je posvećen učesnicima Zimskih olimpijskih igara kojih je bilo čak 21, iz Mojstrane i susednog sela Dovje, na dohvat ruke je poznati trgovinski lanac Mercator kao i dva restorana.

@balkan-turizam.net

Što se tiče smeštajnih kapaciteta, mahom su to  privatne kuće opremljene u apartmane sa cenama od 40-60 evra po danu(prenoćište). Naš savet je da posetiti sajt Airbnb apartman Pr’ Krofu i pogledate tačno ponudu koja se nudi za ovo sjajno mesto.

Turizam je, kažu meštani vrlo važan jer je Mojstrana polazište za mnoge rute u Julijskim Alpima. Od  2010. godine, u Mojstrani je aktivan slovenski alpski muzej, koji predstavlja tradiciju planinarstva u Sloveniji. Uz selo nalazi se i malena skijaška staza. Do poznatog skijališta i mesta Kranjska gora, automobilom je potrebno dvedesetak  minuta, a za ljubitelje vožnje bicikla, kojih takođe ima da se iznajme u nekom od smeštaja, za ovu avanturu je potrebno oko sat vremena.

Naša preporuka je da se okušate ipak u biciklizmu, jer je to možda jedinstvena prilika da uživate u mirusu i lepoti Julijskih Alpa.

 

balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama