Bugarska: Trojan srce Balkana

Trojan je grad u Republici Bugarskoj u središnjem delu zemlje na oko 160 km od Sofije. Drugo po veličini gradsko naselje Lovečke oblasti koje se nalazi u blizini istoimenog grada Loveča. U zagrljaju Stare planine- Balkan planina i reke Osam Trojan ispreda priču o šljivi i šljivovici koja je pored keramike zaštitni znak ovog lepog grada i okolnih sela. Jer ako ste bili u Trojanu, a niste probali njihovu čuvenu šljivovicu to je kao da niste grad ni videli.

I ove godine od 21. do 24. septembra u Trojanu tradicionalno je obeležen Praznik šljive i trojanske šljivovice u okviru koga je upriličena i Nacionalna izložba starih zanata i umetnosti u selu Orešak.
Manifestacija posveđena tom sladokusnom plodu šljive i vatrenoj tečnosti koja je njen produkt je upotpunjena bogatim kulturno-umetničkim programom, šarenim koloritom keramike, zanatskih umotvorina i kulinarskih đakonija.
Tradicija proizvodnje šljivovice je prisutna više od 100 godina. Prema jednom od predanja prvu destilaciju šljivovice su izvršili monasi u Trojanskom manastiru koji se nalazi nedaleko od grada Trojan. Kasnije se postupak proizvodnje ovog eliksira raširio u celom Trojanskom kraju koji se i dan danas neguje. A za trojansku šljivovicu se zna van granica Bugarske i vrsni poznavaoci kažu da je to rakija specifične arome i boje starog zlata.

A Praznik šljive i trojanske šljivovice je povratak u bajkovito prošlo vreme. Uz zvuke etno muzike uz igru trojanskog folklora i stihove Hrista Boteva bugarskog pesnika i revolucionara oživljava tradicija kroz demonstraciju veštine kuvanja šljivovice u autentičnim kazanima, pravljenja keramičkih posuda od strane posetilaca uz pomoć poznatih umetnika čija keramika je izložena u Galeriji umetničkih zanata u Orešaku i rukotvorina, narodne nošnje sa tradicionalnim bugarskim ornamentima.


I sve to uz užitak koji pružaju raznovrsne đakonije od šljive, šljive punjene dimljenom slaninom, slanina spremljena na tradicionalan način, teletina sa plavim šljivama, kuvano žito na svadbarski nači, šljiva na štapiću, poslastičarski proizvodi, vrsta bestilja koji je još poznat kao trojanska čokolada.“ Naravno sve uz čuvenu trojansku šljivovicu i gde nego u Trojanu srcu Balkana.

 

 

 

 

Mirjana Marković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama