,,Preduslov su ljudi“ – Slike iz manastira Petkovica u Vladi Vojvodine

Nismo od onih koji započnu, pa zaborave da se u vezi s datom pričom kasnije išta dešavalo. Zato smo i otišli na prezentaciju umetničkih dela nastalih leta 2018. u okviru Likovne kolonije u manastiru Petkovica na Fruškoj gori. A prezentacija je organizovana u holu Vlade Vojvodine u Novom Sadu 3.oktobra, gde je selektor Mr Danilo Vuksanović istakao umetnički, kao i prodajni karakter, odnosno značaj akademskih slika o temi manastira Petkovica. Nije to bila aukcija, niti po bilo čemu karakteristično, marketinški organizovana prodaja, već prilika da se diskretno kontaktira s potencijalnim dobrotvorima i ljudima koji daju prednost hrišćanskoj kulturi, kao i humanosti. Takođe je to bila prilika da se nagrade zaslužni umetnici, slikari i pesnici: Marijeta Sidovski, Danilo Vuksanović, Dunja Nikolija Popov, Kristina Brković, Dragan Bartula, Vidoje Tucović, Nevena Gavrilović, Sunčica Torbica, Miroslav Aleksić.

Pre svega se moram zahvaliti svojim divnim saradnicima, Vesni Radoman Roknić i Filipu Jovanoviću. Ideja je bila kroz jedno lepo pregnuće pokrenuti ljude, naravno uz budžetska sredstva koja su svakako važna, uslov su bez kojeg se ne može, ali preduslov su ljudi. Odabir i selekciju stručnih pojedinaca, njihovu ljubav, koja je glavni pokretač svega moramo staviti na prvo mesto, ističe Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

@balkan-turizam.net

Skupu je prisustvovala i mati Antonina, o kojoj smo na sajtu ,,Balkan turizma“ ranije pisali, a čijim zalaganjem je sestrinstvo ovog objekta na Fruškoj gori, manastira Petkovica zaživelo. Kada je pre više od deset godina stigla, konak nije imao ni vrata ni prozore.

Nešto se sada budi, uz pomoć njenog ličnog entuzijazma, podrške sestrinstva i šire društvene zajednice, pod kapom resornog sekretarijata Vlade Vojvodine. Pojedinci, zaslužni za oživljavanje verskih objekata širom Vojvodine, a među njima i Jadranka Perić iz Rume, došli su da u prisustvu čelnih ljudi iz vlasti i sveštenstva SPC podrže i ovaj projekat ,,Manastir Petkovica – deseti slikarski susreti“. Ovo samo govori da se već deset godina neguje takav model pružanja pomoći manastirima. Imamo ih, prelepi su i zaslužuju da ih sačuvamo od propasti.

 

 

Katarina Filipović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama