Prvi talas – udar Covida 19 na turizam

Nepredvidivo proleće i  leto 2020

Mart 2020. godine za neke je predstavljao početak kraja, korona virus kročio je i na teritoriju Srbije. Uporedo sa borbom za vazduh, počela je i borba za očuvanje radnih mesta u turizmu. Zabrane putovanja, uopšte kretanja građana, zatvranje granica nagoveštavalo je totalni kolaps u ovoj privrednoj grani. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, realni pad bruto društvenog proizvoda Srbije u prvom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 6,5 odsto. U periodu januar-jun 2020. godine u Srbiji boravilo je ukupno 780.785 turista, što je za 53 odsto manje u odnosu na isti period predhodne 2019. godine, saopštila je tada Turistička organizacija Srbije.

Dok iz zapadne Evrope dolaze informacije o velikom broju inficiraih stanovnika, u turističkom svetu u Srbiji počinje prilagođavanje, kako građana koji će svoje slobodno vreme provesti u svojoj državi, tako i vlasnika smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta, jer sve snage su bile uprte da se “preživi” i animira veliki broj domaćih turista, premda za strane, od kojih je realno dolazio najveći prihod, nije bilo mogućnosti. Nepredvidivo proleće i  leto 2020. godine nije obećevalo…

Prazno Etno selo Suncana reka
Prazno Etno selo Suncana reka- photo: balkan-turizam.net

Ključ u bravu

U maju mesecu 2020. godine iz Ministarstva  trgovine, turizma i telekomunikacija navode da će šteta u turizmu zbog korona virusa, bez ikakve sumnje biti velika. Kako je tadašnji ministar Rasim Ljajić ocenio da  može samo da se  sanja o  turističkoj sezoni kakva je bila 2019.godina. Tada je bilo jasno da će većina delatnosti koja su  pod turistčkim sektorom “staviti ključ u bravu”!

Iako je šteta za Srbiju oko 300 miliona evra zbog manjeg deviznog priliva stranih turista, država pored ogromnih problema u zdravstu, pokušala je na neki način da stimuliše građane kampanjom da provedu godišnji odmor  u svoj zemlji. Tim povodoma,  a po okončanju podele prvih 160.000 vaučera, ubrzo stiže još 400.000 vaučera. Treba dodati da je vrednost vaučera   5.000 dinara. Tada je u turistički sektor u Srbiji ubrizgano nešto manje od 3 milijarde dinara.

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama