foto: www.balkan-turizam.net

Srbija: Turistički vaučeri – stimulans države

Stimulans države da ubrizga novac u domaći turizam postao je gotovo neminovan.  Bez turističkih vaučera za putovaja izgleda neće moći da funkcioniše niti jedna strana. Niti građani željni putovanja, a ni vlasnici hotela,  ugostiteljskih objekata privatnog smeštaja i dr. Pomoć je počela i pre Covida 19, a sada za vreme epidemije je dragocena i nikad potrebnija, kažu obe strane.

foto: www.balkan-turizam.net

Ko ima pravo na vaučere?

Kod građana postoji dosta nedoumica ko, kad i gde? Ko ima pravo da korsiti vaučere, u kom period i na koja mesta mogu da putuje građani. To su pitanja na koja ćemo dati odgovor u ovom tekstu.

Pravo na turističke vaučere imaju nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, penzioneri, korisnici privremene novčane naknade, takođe korisnici prava na dodatak za pomoć I negu drugog lica i korisnici porodične invalidnine. Što s tiče lica koja su radno angažovana, primanja ne smeju da prelaze 70.000 dinara. Civilni I ratni vojni invalidi takođe sa primanjima do 70.000 dinara. Pravo imaju nosioci poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se isključivo bave poljoprivredom . Poslednji u ovon nizu  jesu  studenti koji takođe mogu da koriste ovu pogodnost.

Tara, Banjska stena – foto: www.balkan-turizam.net

Podsticanje razvoja domaćeg turizma sprovodi se kroz dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta trajanju od najmanje pet noćenja.

Vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja. Vaučer se može koristiti na teritoriji Republike Srbije. Po završetku korišćenja usluga smeštaja ugostitelj je u obavezi da korisniku izda fiskalni isečak za pružene usluge –  navodi se na sajtu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija u čijoj nadležnosti je dodeala vaučera.

Reka Vrelo – foto: www.balkan-turizam.net

 

Nurija Bajrić, penzioner iz Zemuna  kaže da bez vaučera verovatno ne bi nigde putovali –

“Supruga i ja svake godine koristimo turističke vaučere i znače nam mnogo jer ukupno 10.000 dinara pokrije sigurno polovinu troškova. Uglavnom idemo u Sokobanju mada smo ove godine bili na Zlatiboru.

Nurija Bajrić

Odmor nam znači mnogo. Problem je što se vaučeri za par sati “razgrabe”- Prijave bi možda  trebalo da se  vrše elektronski. Velike su gužve i dosta građana ostane bez istih.”

 

U slučaju da fizičko lice, kao ugostitelj, ugostiteljske usluge pruža preko posrednika, posrednik je u obavezi da po završetku korišćenja usluge smeštaja korisniku izda  fiskalni isečak, koji mora da sadrži sve elemente propisane Zakonom o fiskalnim kasama.

Gondola Zlaibor – foto: www.balkan-turizam.net

Poseban račun koji izdaje fizičko lice ugostitelj, kao i fiskalni isečak koji izdaje posrednik, u slučaju da fizičko lice pruža usluge smeštaja preko posrednika, ne sadrži podatke o boravišnoj taksi. Vaučerom se ne mogu plaćati ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa i dr.

Zlatibor – foto: www.balkan-turizam.net

Potencijalni korisnici su u obavezi da na šalterima JP ,,Pošta Srbije” podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana odnosno period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne može da bude kraći od 30 dana. Vaučer se može koristiti zaključno sa 20.11.2021. godine.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama