photo: www.balkan-turizam.net

Srbija: Zaštita životne sredine – Koliko se vodi računa o bacanju smeća na izletištima

I pored oznaka i tabli na izletištima na kojima piše da se ne ostavlja smeće van prostora predviđenog za to, apela komunalnih službi, ekoloških organizacija i udruženja, mnogobrojnih pamfleta, brošura, svedoci smo nemarnog odnosa izletnika koji vrlo često smeće bacaju van kanti za otpad ne mareći da ugrožavaju prirodu i zagađuju životnu sredinu. A tek o opasnostima koje vrebaju od ostataka neugašenog roštilja, opušaka, razbijenih flaša, limenki, plastike, kesa i drugog otpada organskog i neorganskog porekla da se ne govori. Vrlo često se putem medija oglasi vest o izbijanju požara i povredama na izletištima. A toliko malo je neophodno da se učini kako bi se sprečili ovi nemili događaji.  Ta loša navika  da se u prikolicama dovozi šut ili raznorazni predmeti koji su odloženi za otpad ( poput delova pokućstva) nikako da se iskoreni. Osim ružne slike sve to šteti okolini i predstavlja potencijalnu opasnost za povrede. Sve to govori i o nama i našoj nebrizi za mesta koja nam pružaju ne samo relaksaciju već su i izvor zdravog života. 

photo: pixabay/freephoto

photo: www.balkan-turizam.net

Ako prođete  Fruškom Gorom, Zlatiborom, Tarom, i mnogim drugim našim planinama videćete na drvenim tablama divne poruke koje su edukativne i koje se odnose na očuvanje prirode. Svaka ta poruka je ujedno i apel da se trgnemo i da shvatimo šta nam priroda i izletišta pružaju i da čuvamo našu oazu zdravog života.

photo: www.balkan-turizam.net

 

Isti slučaj je i sa rekama i jezerima, gde izletnici deo otpada bacaju u vodu ne vodeći računa o zagađenju i štetnosti takvog ponašanja. U rekama i jezerima vrlo često pronalazimo veliku količinu neuništivog otpada poput plastike, najlon kesa, metala i dr. A potrebno je toliko malo vremena da svako za sobom pokupi svoje smeće i odloži ga u obližnje kante ili kontejnere. Svedoci smo mnogih ekoloških projekata koji akcentiraju na zaštiti životne sredine, ali to je još uvek nedovoljno za podizanje nivoa svesti da se odnos prema prirodi promeni. Usvajanje zdravih stilova života povlači za sobom i korektan odnos prema našoj okolini i prirodi koja nas okružuje. Reciklaža je jedan od vidova zaštite životne sredine i mnogobrojni primeri dobre prakse i projekti ukazuju na to kako se otpad može reciklirati i ostvariti njegova primena. 

photo: youtube

 

Svedoci smo da se posle prvomajskih praznika ili nekih kulturnih manifestacija kao što su Egzit, Guča, Folk festivali, komunalne službe danima bave otklanjanjem smeća koje se tih dana nakupilo bez obzira na mnogobrojne apele i upozorenja da se vodi računa o zaštiti životne sredine. 

Hajde u ovom vremenu svetske globalne katastrofe pandemije korone da se potrudimo i promenimo loše navike u vezi očuvanja prirode i da čuvamo naše planine, reke, jezera, parkove, gradove, sela… jer čuvanjem svega toga čuvamo i nas.

Tekst je realizovan u okviru projekta “PROBLEMI U TURIZMU U DOBA KOVIDA 19” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama