Vesela mašina u Metkoviću

 

Mačvanska ravnica u jesen zlatno zrnevlje i plodove voća sabira pripremajući se za zimske dane koji iza vajata proviruju. U dvorištima mačvanskih sela čardaci i kace se prelivaju bogatim rodom i domaćini vredno sabiraju sve ono što su njihove žuljevite ruke posejale na poljima.

Mačvani čuvaju i nasleđe predaka, starine i tradiciju i jedno takvo domaćinstvo u srcu mačvanske ravnice u selu Metković je turističko domaćinstvo Mačvanski konak. Mijodrag Vujić kao iskusni antikvar i ljubitelj mačvanskih starina i ugostitelj je raznolike stambene objekte u svom domaćinstvu pretvorio u atraktivan turistički kompleks sa obeležjem mačvanske etnografije. Mačvanski konak ima momačku sobu, lovačku sobu, čardak i još nekoliko objekata koji imaju tipičnu mačvansku konstrukciju i koji su opremljeni mnoštvom eksponata koji su stariji od jednog veka. Odnedavno vlasnik Mačvanskog konaka je Goran Vuletić. Evo šta on kaže o Mačvanskom konaku:

Konak sam kupio pre dve godine. Dogradio sam furunu i restoran. Restoran uređujem u etno stilu, kao i vajat Hajduk Stanka koji je na postojećem mestu. Ništa nisam hteo da diram i rušim, samo sam postojeće objekte prigrlio u novi objekat. U planu je izgradnja sedam konaka sa 28 kreveta. Jedan konak je planiran za osobe sa posebnim potrebama, jer će biti njima prilagođen.

Goran Vuletić

Konak je ove dve prethodne godine u fazi renoviranja i uređuje se za turizam. Ipak prošle godine je organizovana manifestacija „Vesela mašina“ koja je obuhvatala takmičenje u pečenju rakije, konjičke trke u sulkama u punom galopu, takmičenje u pravljenju pita sa sirom i gulaša. U manifestaciju je uključena Opština Bogatić, Kulturno obrazovni centar iz Bogatića i MZ Bogatić. Na manifestaciju dolaze gosti iz Beograda, Smedereva, Pančeva, Šapca i cele Mačve. Mačvanski konak je uklopljen u ponudu Turističke organizacije opštine Bogatić.

Za par dana, u nedelju 18.09.2022. godine u domaćinstvu Mačvanski konak organizuje se manifestacija „Vesela mašina“. Planirano je takmičenje u pečenju rakije za koje su prijavljeni takmičari iz Sremske Mitrovice, Beograda i cele Mačve, takmičenje u kuvanju mačvanskog gulaša, pravljenju pite gužvare sa sirom i takmičenje u konjičkim trkama. Predviđen je i kulturno umetnički program. Odigraće se i fudbalska utakmica veterana Smedereva i Mačve. Posetioci mogu besplatno da degustiraju takmičarske proizvode.

U planu je da manifestacija preraste u međunarodnu i da se uključe zemlje iz okruženja koje neguju sličnu tradiciju.“

Ako u nedelju 18. septembra 2022. godine poželite da osetite čari Mačve, probate mačvanski gulaš, zasladite se gužvarom od sira, popijete rakiju od šljive, uživate u konjičkim trkama i ambijentu tipičnog mačvanskog domaćinstva dođite na manifestaciju „Vesela mašina“ u Mačvanski konak u Metkoviću i oživite tren prohujalih vremena.

Tekst je realizovan u okviru projekta  “Turistička ruta kroz Srbiju” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija: www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama