Rajačke pimnice čuvari tradicije

Postoje mesta koja vas vraćaju u vremena prohujala i u neku drugu vremensku zonu. Jedno od takvih mesta su Rajačke pimnice-pivnice. Naziv pimnice su lokalni izraz. Pomislili bi ste da su tamo podrumi piva, međutim u Rajačkim pimnicama se nalaze podrumi vina u kućama koje podsećaju na stare srpske kuće iz prohujalih vremena i koje su građene od peščanog kamena. I kao i da vreme u Rajačkim pimnicama nekako sporije teče i čini se čoveku da oseća dah starih vremena o kojima se ispredaju priče i pletu legende. A Rajac postaje sve primamljivije mesto ne samo za naše već i za strane turiste. Nalazi se nedaleko od Negotina, i sa bilo koje strane da krenete, da li od Negotina ili od Zaječara stići ćete do zemljanog puta i kaldrme koja vodi do Rajačkih pimnica gde možete da posetite neka etno zdanja i restorane koji čuvaju tradiciju srpskog sela.

 

Jedno od takvih zdanja je i restoran „Sveti Trifun“ čiji je vlasnik Miroslav Karamančić. Pre nekoliko godina smo imali priliku da boravimo u njegovom restoranu i probamo stare srpske specijalitete po prvi put i ta aroma  nam je ostala u sećanju do današnjih dana i eto povoda da kroz razgovor sa Miroslavom Karamančićem čujemo nešto više o očuvanju tradicije i Rajačkim pimnicama.

Miroslav Karamančić

 

Rajačke pivnice, magične, posebne, jedinstvene, prelepe… Vinske kamene kuće u kojima živi samo vino. Posebna arhitektura, poseban kamen od koga su sazidane, posebno mesto na kome su sagrađene, Sve ih to čini posebnim. Kad uđete u njih, kao da je stalo vreme, ali nije, one i dalje žive svoj život. Davnih devedesetih godina prošloga veka u njima i ja započinjem svoj život. Zidam objekat koji se gradi po posebnim pravilima, tačnije po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, u kojemu kasnije otvaram restoran, koji živi i radi već skoro tri decenije. I isti postaje prepoznatljiv po tradicionalnim jelima ovoga kraju i dobrom vinu. Na našoj sofri između ostalog se može naći i salata od šumskih pečuraka kao i slatko od pečuraka kao i nekoliko vrsta autohtonih sorti vina: bagrina, crna tamnjanika i začinak. Možemo slobodno reći, da sve što radimo, radimo kako Pivnice kažu. One nam kažu koju hranu na meniju možemo imati, koje vino možemo služiti, čak i koju muziku možemo imati.

 

Pivnice su zadnjih desetak godina, postale nezaobilazna turistička destinacija, pravi dragulj Istočne Srbije. Struktura gostiju je šarolika, dolaze nam sa svih strana sveta, a procenat domaćih i stranih gostiju, u zadnje vreme, se izjednačuje… Turisti, pored starih autentičnih podruma, degustacije u njima, kao i razgovora i razmene iskustava sa vinarima, mogu videti i Rajačko groblje, možemo slobodno reći, po vrednosti i značaju, jedinstveno u svetu. Inače i Pivnice i groblje su pod zaštitom države prve kategorije od 1982. godine i kandidati za ulazak na listu UNESKO-a od 2010. godine.

Zbog izuzetne vrednosti i lepote u njima se često dešavaju razni događaji. Svake godine, zadnji vikend u avgustu, postoji manifestacija “Dani vina”, koji nezvanično simbolizuje početak berbe grožđa. Zatim se slavi vinarske slava, “Sveti Trifun”, seoska slava (zavetina) “Sveta Trojica”, Mokranjčevi dani, i mnoge druge svetkovine i Blagdani. Kako očekujemo trend razvoja Rajačkih Pivnica da se nastavi, tako i mi imamo u planu proširenje kapaciteta, jer nam se već pojavio problem odbijanja gostiju, zbog popunjenosti.

Slušajući Miroslava Karamančića sa kakvom ljubavlju zbori o Pimnicama  poželite da posetite to divno mesto i upoznate još jedan dragulj Srbije koji je čuvar tradicije.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta  “Turistička ruta kroz Srbiju” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija: www.balkan-turizam.net

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama