www.balkan-turizam.net

BiH: Ferhadija – replika džamije iz 16.veka

Banjaluka je mesto gde se ukrštaju sve vere. Zato nemojmo propustiti odlazak na to mesto, tačku na Balkanu u kojoj se nalazi i čuvena Ferhadija, objekat izuzetno cenjen u muslimanskom svetu, nazvan po Ferhat paši Sokoloviću, a o kojem nam govori efendija Sanid Terzić.
Ja sam imam u drugoj džamiji, a obavljam ovde i neku vrstu dužnosti turističkog vodiča. Ovde u Ferhadiji radimo nas trojica na smenu. Dolazi nam velik broj ljudi koje interesuje sama džamija, a mi smo onda tu da objasnimo šta se sve dešavalo s njom tokom istorije. Zove se Ferhadija, a ime je dobila po Ferhad paši Sokoloviću, originalnom graditelju džamije iz 1579.godine. To je bio trenutak kada se vlast u Bosni i Hercegovini, koja je tada bila pod osmanskom vlašću prenosi u Banjaluku i kada on (Ferhad paša) formira grad. Postojalo je tada naselje Gornji i Donji Šeher, međutim Ferhat paša podizanjem džamije, mosta preko Vrbasa, karavan saraja, hamama, škole, sahat kule, zanatskog centra formira prvu čaršiju u smislu dolaska ljudi. Ovaj objekat mu je jedina zaostavština. Značajan je istorijski i verski za muslimane, koji redovno borave u Ferhadiji, priča Terzić prelazeći potom na temu rušenja i obnavljanja ovog verskog objekta u daljem toku istorije.

Photo: www.banjaluka-tourism.com

Dva puta rušena, ali odolela vremenu

Ferhadija je 1969.godine preživela rekonstrukciju nakon zemljotresa, a 1993. je u ratnim dešavanjima opet porušena. Godine 2000. i 2001. krenulo se sa njenom obnovom.

Sanid Terzić – efendija

Na gradskom smetlištu u Ramićima smo pronašli dobar deo kamena iz džamije koji je tamo odvezen i istovaren i onda smo ga krenuli dovoziti, prati, polirati i sada se možemo pohvaliti da je 70 odsto unutrašnjosti džamije originalan iz 1579.godine. Zatim smo taj izvorni deo počeli spajati s novim delovima, odnosno materijalima i dobili repliku džamije iz 16.veka.

Zdanje zidano od prirodnih materijala, belanaca i ovčije vune

Najzanimljiviji detalj je što nema cementa, betona, čeličnih armatura i ojačanja, već smo gradili prirodnim materijalima koje su koristili i majstori u 16.veku. Majstori su tada koristili malter od kreča, peska, ovčije vune, belanaca i dobijali ono što je potrebno. To smo i mi radili ugledajući se na vešte graditelje iz onog vremena. Ponosni smo na rezultate, završava efendija Sanid Terzić.

Photo: www.balkan-turizam.net
Džamija Ferhadija Banja Luka – www.balkan-turizam.net

Istorijski izvori govore da je ovaj objekat jedno od najvećih dostignuća graditeljstva, odnosno islamske arhitekture iz 16.veka. Izgrađena je u otomanskom stilu, neimar je nepoznat, ali navodi govore da je bio učenik Mimara Sinana. Izgradnju je finansirao Ferhat paša. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950.godine, a kasnije se našla na listi spomenika svetske baštine pri UNESKO-u.

Džamija Ferhadija Banja Luka – www.balkan-turizam.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama