Bosna i Hercegovina: Sarajevo, susret kultura

Ako niste do sada bili u Sarajevu, šta čekate???? Možda se radi o najpopularnijoj i najposećenijoj turističkoj destinaciji na Balkanu. Naravno da u jednom tekstu ne mogu da obuhvatim sve, a Sarajevo je toliko bogato turističkim zanimljivostima, da će svako naći neku drugu stvar koja će ga oduševiti. Zato ja prenosim nekoliko svojih utisaka i preporuka, a vama neka je na volju da sami istražujete, ili obnavljate gradivo. Tokom mojih nekoliko skorašnjih obilazaka, uvek sam nailazila na nešto novo i zanimljivo.

photo: balkan-turizam.net

Da preskočimo generalije, da je u pitanju prestonica Federacije Bosne i Hercegovine, top turističkja destinacija Evrope i Balkana, još više da preskočimo blisko-istorijske momente, već da se bacimo na stvar. Lično me u ovom gradu fascinira Baš-čaršija i Vrelo Bosne. A o Vrelu smo već pisali. Sve ostalo je relativno nova grdanja, posebno ona nakon poslednjeg rata, koju možete videti bilo gde. Ali Baš-čaršiju ili, recimo Vratnik(stariji deo grada, naslanja se na Baš-čaršiju) ne možete naći bilo gde. Za mene je to najveća zanimljivost. Stari deo grada, izrazito orijentalnog šmeka, nastao je negde u 15.veku. Rekonstruisan je u nekoliko navrata, ali i dalje to je Orijent u malom, sa mnogo prodavnica, suvenira, ćevabčinicama, kafanicama i slično.

photo: balkan-turizam.net

Nema šta nema i nema visokih cena. Samo da napomenem, obavezno nosite konvertibilne marke- domaću valutu, evre ne primaju( možda u strogom centru grada), ali zato menjačnice imate na svakom koraku. Spojiću je sa glavnim šetalištem Ferhadijom, jer se nekako ova dva dela grada, iako kulturološki i arhitektonski potpuno različita, sasvim prirodno nadovezuju. Odnosno, kada se našetate po Baščaršiji, izlazite na moderno gradsko šetalište, gde je arhitektura izrazito austrougarska. Susret ova dva dela grada simbolično je obeležen na pločniku natpisom „Sarajevo meeting cultures-Sarajevo- susret kultura“. Na ovom mestu se fotografišite dva puta. Prvi put leđima okrenuti Baš-čaršiji i pozadina će biti iz turskog perioda. Potom se okrenite za 180 stepeni, pa neka vam iza leđa bude Ferhadija, tada ćete biti u austrougarskoj priči. To je Sarajevo, susret kultura. Zašto sam ih povezala, praktično u jednom kvartu na maloj površini nalaze se četiri bogomolje vredne pažnje- Begova džamija i objekat nekadašnje sinagoge(na Baš-čaršiji), zatim katolička katedrala i pravoslavna crkva(Ferhadija i okolina). Fascinira, bez obzira na ne tako slavnu prošlost sa naših prostora, da se sva četiri verska objekta nalaze na tako malom prostoru, a svaki od njih govori o istoriji, kulturnom bogatstvu i lepoti različitosti.

Ćevapi – www.balkan-turizam.net

Ćevapi, sastavni deo užitka

Baš-čaršija i ćevapi, naravno da ih nećemo razdvajati. Možete kod Muje ili kod Želje, ili bilo gde, meni se najviše dopao Morića Han. Nije na glavnoj džadi, ako se odlučite za to mesto, sedećete u hladovini ispod drveta u jednom od pasaža, malo izdvojeni od vreve, a opet u centru dešavanja. Od kafića, a ima ih koliko vam duša želi, meni je najslađi Miris dunja. Možda i nije najlepši( mada sve je to relativno), ali govorim o svom subjektivnom osećaju.  Pekara Bosna…takođe na Baš-čaršiji… ovde mi se čak i zeljanica svidela, iako nisam njen ljubitelj. O ostalim pitama i bureku neću ni da govorim. Pokušaću da skrenem pažnju onima koji nisu sa ovih prostora, kao što nisam ni sama, burek je sa mesom, a sve ostalo su pite, sirnica, zeljanica, krompiruša…Jedan je burek i kada se kaže burek, podrazumeva se da je sa mesom. Nije da se pravim mnogo pametna, i meni su na to skrenuli pažnju u Sarajevu.

photo: balkan-turizam.net

Za smeštaj ne mogu mnogo toga reći. U svojim putovanjima uvek sam odsedala u jednom od mnogbrojnih hostela u centru grada, ja sam bila prezadovoljna hostelom Mak, na šetalištu Ferhadija u neposrednoj blizini katoličke katedrale. Lično mi je bilo šteta da koristim hotel ili usluge sa pansionom, jer je hrana na ulici fenomenalna, pite, burek, ćevapi i ostali specijaliteti, baklave, tufahije, urmašice…( a ponuda je više nego dobra), sve ostalo imamo i kod kuće. Postoji i nekoliko dobrih obeleženih i ograđenih parkinga u neposrednoj blizini, pa kad se parkiram, više ne razmišljam o vožnji kroz grad, parkiranju, vremenu i slično. A i šteta je otići u Sarajevo, a ne provozati se kružnom tramvajskom linijom koja ide kroz ceo grad, čak do Ilidže.

photo: balkan-turizam.net

Kafenisanje u Sarajevu

Rekoh ja, kao ljubitelj kafenisanja po kafićima,  da i kafića ima na sve strane, od retro do ultra modernih varijanti. Svuda su cene i više nego pristojne, posebno što je reč o prestonici jedne države. Tako mi se desilo da sam jedno jutro na glavnom šetalištu u Ferhadiji sela na kafu(kao kad bih sela u Knez Mihajlovu u Beogradu ili Zmaj Jovinu u Novom Sadu), pa kad je stigao račun nisam znala šta se dešava. Espreso kafa sa mlekom- jedna marka! Da, jedna konvertibilna marka, odnosno oko pola evra. Doduše, praksa je da ta cena važi do 10 ujutro, a posle deset kafa košta marku i po ( opet manje od jednog evra).

Mogla bih pistai svašta, ali toliko je toga lepog i zanimljivog, da ću odlutati. Zato evo još nekih predloga, pa vi samo izvolite posle i istražujte dalje:

photo: balkan-turizam.net

Miljacka, reka koja protiče pored starog grada, Gradska vjećnica u strogom centru pored Baš-čaršije, danas radi i kao muzej, Kuća sevdaha na Baš-čaršiji(da se malo podsetite velikih umetnika- Safeta Isovića, Nedžada Salkovića, Nade Mamule….), Begova džamija, Sahat kula, Muzej Sarajeva(mesto gde je ubijen Franc Ferdinand, nakon čega je počeo Prvi svetski rat), Večni plamen( spomenik nastao posle Drugog svetskog rata, na kraju ulice Ferhadije prema novom delu grada, plamen koji neprestano gori od završetka tog rata, a jedini prekid bio je tokom rata devedesetih, na mene je ostavio velik utisak, pokazavši širu sliku da smo svi mi ipak ljudi bez obzira na sve), katolička katedrala, pravoslavna crkva, Dnevni avaz( toranj- zgrada- čudo, gde je smešten ovaj medij), naselje Vratnik( stari deo grada, tamo se penjete sa Baš-čaršije, gde  šetajući uskim uličicama nailazite na malu, neupadljivu, ali najstariju džamiju u Bosni i Hercegovini), Vidikovac, brdo iznad grada odakle se pruža fantastičan pogled na Sarajevo…Posle sedite na tramvaj i vozite se na drugi kraj grada, do banje Ilidže. Tamo ćete videti dobro očuvane i još uvek u funkciji stare austro-ugarske vile i vikendice, hotele, parkove, pa odatle fijakerom do Vrela Bosne. I ako možete, Sarajevo posetite u drugoj polovini avgusta, kada se održava Sarajevo film fest. Fenomenalan događaj, na kom možete sresti čak i Roberta de Nira, ili nekog od poznatih svetskih glumaca.

photo: balkan-turizam.net

Sarajevo evropski Jerusalim

Ne kaže se badava da je Sarajevo evropski Jerusalim, ali to ću posmatrati sa one bogate kulturološke i religijske strane, gde na jednom mestu čovek može da se upozna sa lepotom različitosti. To je jedan živ grad, koji vrca od energije, turista, raje, dobrih starih sevdalinki, sarajevskog roka, hrane, starog, novog. Desiće vam se čak da ćete proćaskati sa nekim lokalcem na jutarnjoj kafici, koji će vas posle toga sprovesti po celom gradu…Desilo se i nama, više puta… Stare Sarajlije kažu da to više nije isti grad, ali meni, koja sam ga upoznala tek pre par godina je sjajan, pa na proleće opet put pod noge, na ćevape u Morić han i na kafu u Miris dunja, a onda i sve ostalo.

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama