Orange beach - photo: balkan-turizam.net

GRČKA: Sitonija – divlji kamp na Orange beach

Putevima balkanskih turističkih destinacija vodimo vas na daleko poznati drugi prst Halkidikija, Sitoniju u Grčku, a sve u cilju razbijanja ovog depresivnog decembarskog sivila . O ovom poluostrvu ima dosta informacija na netu, ali o nekim skrivenim, ne baš uređenim mestima koja su u suštini i najlepša, vrlo slabo. Na samo 6 km pre Sartija na istočnoj obali Sitonije nalazi se poznata plaža “Orange beach”. Šta treba da znate? Velika gužva, nema kafića uređenih(možda jedan), smeštaja, znači u potpunosti nesređena obala. Ali to i jeste adut koji privalči turiste. Priroda je opet svoju snagu pokazala upravo na ovom mestu.

Sitonija – photo: balkan-turizam.net
Sitonija – photo: balkan-turizam.net

Iako smo letovanje proveli na Tasosu, usput smo morali da svratimo ovde. Smeštaj nam je bio plaćen od ponedeljka, ali ko će čekati ceo vikend. Adrenalin raste, u petak posle posla pakovanje i pravac na Orange beach u “divlji” kamp. Dva dana narodski rečeno da se “uštine” gratis…

DIVLJI KAMP NA ORANGE BEACH

 

Kamp na Orange beach – photo: balkan-turizam.net

Parolom, dva dana duže na moru pa makar i bez vode i struje…može naravno. Kamp se ne plaća jer to nije legalan, registrovan kamp , tako da jednostavno dođete i stacionirate se gde ima mesta.  Ipak najlepše pozicije zauzimaju Grci koji tu borave čitavo leto, ali nađe se i za nas. Vode za piće nema! Montažni toaleti su dostupni, ali neretko se desi da vidite kampere kako se sa ašovčićem udaljavaju u šumicu. Jasno vam je za koju namenu je ašov!!! Šalu na stranu, kampersko letovanje ima posebnu čar, uz more 24h, izlazak i zalazak sunca,ribolov, a ko ima i čamac gumenjak pa to je kako kažu, san snova. Ali u ovakvim uslovima boraviti po našoj preporuci ne više od par dana. Sve zavisi koliko ste opremljeni i koliko volite ovakav tip letovanja. Kao i što sam pomenuo na početku, gradić Sarti je na 10 minuta automobilom, tako da do civilizacije ste vrlo brzo. Još jedan savet da ne zaboravimo, ko je smešten u Sartiju a planira da dođe ovde neka porani i zauzme mesto na plaži, jer ga posle neće naći.

Sitonija – photo: balkan-turizam.net
Sitonija – photo: balkan-turizam.net

Tirkizno čisto more

Sitonija – photo: balkan-turizam.net

Naše fotografije baš i ne mogu da pokažu boju mora kakva zaista jeste, bilo je dosta oblaka kada smo boravili, ali ono što krasi ovaj deo Egejskog mora jeste mirna, topla i čista voda. Plaže su raznovrsne, od peščanih do onih sa sitnim, ali i krupnim kamenjem tako da za svakoga po nešto. Ulaskom u vodu na prvih dvadesetak metara je većinom plićak. Šetnjom kroz borovu šumu prilika je za istraživanje i beg od gužve. Sigurno ćete naći mesto koje vam se sviđa.

Sitonija – photo: balkan-turizam.net

Od Soluna do ovog poznatog letovališta Kavourotripes kako je naziv  ove kompletne obale koja je dužine oko 5 km,  potrebno je nešto više od 2 časa vožnje automobilom ili oko 140 km. Obratite pažnju za skretanje za plažu jer je poznato da u Grčkoj putokazi i baš nisu jača strana, s obzirom na  veliki broj posetilaca tokom sezone.

Sitonija – photo: balkan-turizam.net

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama