Oaza zdravlja u Maloj Remeti

 

Opština Irig u sazvežđu turističke ponude nudi raznovrsne i atraktivne destinacije u neposrednoj blizini. I sama varoš Irig koja se nalazi na saobraćajnici koja spaja Sremsku Mitrovicu i Rumu sa Novim Sadom ima obeležje voćarsko-vinogradarskog rejona, i na ulazu u Irig kada dolazite sa sremske strane možete videti bogat vinski podrum koji privlači ne samo autentičnom građevinom već i vinima izuzetnog kvaliteta. Irig je prepoznatljiv i po kulturno tradicionalnom delanju, kako Prve srpske čitaonice, tako u okviru kulturnih manifestacija u čast Dositeja Obradovića, zatim Pudarskim danima i mnogim drugim koje samom mestu daju poseban kolorit. Bogat turistički potencijal čine i manastiri koji su u neposrednoj blizini Iriga, kao što su Krušedol, Grgeteg, Velika Remeta, Mala Remeta i drugi. 

Posebnu pažnju pleni eko turizam koji dobija sve više na značaju i baš tu nedaleko od Iriga u Maloj Remeti  nalaze se plantaže jabuka, vinogradi i Vinarija Deurić, kao i turistički kompleks „Ruža vetrova“.  

Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net

Mirko Niškanović direktor i glavni enolog Vinarije Deurić nas upoznaje sa ličnom kartom plantaže jabuka, vinograda i priča nam o Vinariji Deurić:

„Plantaža jabuka  se prostire na oko 120 hektara površine. Veća količina jabuka skoro oko 99%  se izvozi, dok se od određene količine jabuka prave hladno presovani sokovi koji su prirodni bez dodataka i bez konzervansa. Novi projekat je i destilat od jabukovog vina. 

Foto: balkan-turizam.net

 

Pored plantaža jabuka na oko 20 hektara površine nalaze se i vinogradi na kojima se gaji osam sorti grožđa. Primat dajemo domaćim sortama, a to su Morava i Probus i one zauzimaju oko 50 % zasada. Autentičnost vina je u tome što se spravljaju isključivo od grožđa sa naših plantaža, ne otkupljujemo grožđe iz drugih vinograda, a svakako i mikrolokalitet u maloj Remeti se odlikuje sa nekoliko specifičnosti, jedno je jako specifično zemljište koje ima visok nivo kalcijuma, krečnjaka, čak je zemljište dosta lagano što omogućava da dobijemo vina sa karakterom.

Mirko Niškanović

Druga specifičnost je što smo pod samim Nacionalnim parkom Fruška Gora i blizina šume, hladan vazduh koji se u toku noći sliva na vinograde i vinovu lozu i to utiče na aromatičnost naših vina. Na tržištu su naša vina prepoznatljiva kao nešto što je drugačije i posebna zainteresovanost je za vino Morava i Probus.

Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net

Vinarija Deurić radi svaki dan i služi isključivo vina Deurić (Chardonnay, Pinot Noir, Princeps Merlot, Princeps Probus, Severna Morava …) a pored vina nudi i tradicionalna jela na moderan način. Turisti mogu da obiđu voćnjak, vinograde, proizvodnju, vinski podrum i restoran. U poslednje vreme uglavnom su posetioci domaći turisti iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Rume i okolnih mesta,  dok u periodu pre korone dolazili su nam gosti iz Slovenije i Hrvatske. Sve više stranih kompanija pokazuje zainteresovanost za organizovanje poslovnih ručkova, sastanaka menadžmenta, zastupljen je i  kongresni turizam i individualne i grupne posete. Kapacitet je oko 120 mesta u bašti, a oko 100 mesta u restoranu.

Foto: balkan-turizam.net

Što se tiče izvoza, jabuke  se izvoze u Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Englesku, Dansku, Indiju, Mongoliju, a vina se izvoze u SAD, Veliku Britaniju i zemlje regiona.“

Nedaleko od plantaža jabuka i vinograda u zagrljaju vetrova što zdravlje daruju nalazi se eko turistički kompleks „Ruža vetrova“. Razgovarali smo sa Igorom Velemirom menadžerom restorana „Ruža vetrova“ koji svoja stečena iskustva radom na kruzeru i boravak u mnogim stranim zemljama nastoji da iskoristi u svom menadžerskom poslu vođenja restorana „Ruža vetrova“ koji je smešten u eko selu  Ruža vetrova.

Igor Velemir

Dok degustiramo rakiju od jabuka i krempitu sa malinama Igor Velemir nas informiše o eko selu i restoranu i navodi:

 Miša Deurić je prvo napravio plantažu jabuka, pre toga je sa stručnjacima, agronomima obišao slične  plantaže u Evropi da bi implementirao deo iskustva na svojim plantažama. A zatim se rodila i ideja da se grade ekološke kuće. Inicijator izgradnje eko sela koje čine kuće sagrađene od prirodnih materijala, drveta i kamena. I dok su se gradile kuće ljudi su se spontano okupljali na mestu gde je kasnije nastao restoran „Ruža vetrova“. Pored eko kuća i restorana predviđen je bazen, SPA centar sa solarnim panelima, izgradnja oko 20  apartmana i sportskih terena.

Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net

 

U celom naselju se razvode instalacije, struja, voda, kanalizacija. Kanalizacija je ekološka, koriste se separatori kojima se odvaja organski i neorganski otpad. Gradi se i put od kamene kocke u eko selu. U planu su i kočije koje će da voze turiste do vinarije. Najveći broj posetioca čine domaći turisti iz Beograda i Novog Sada. Pored eko sela, restorana „Ruža vetrova“ posetioci mogu obići i manastir Mala Remeta, jezero koje se nalazi u blizini, stazu zdravlja i Lugarnicu.

Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net

Za bicikliste i motocikliste  kompleks Ruža vetrova je veoma primamljiv, te se vrlo često provozaju do njega, jer im je lepo za vožnju i za predah. Restoran „Ruža vetrova“ pored vojvođanske kuhinje nudi i poslastice kao što se spravljaju u Beču, Luksemburgu i zemljama nekadašnje Austrougarske monarhije.“ 

Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net
Foto: balkan-turizam.net

Odlazeći preko Širokih Ledina put Bešenovačkog Prnjavora na tren pogleda uprtog u sremsku dolinu osetili smo neverovatnu sreću što takva lepota je našim očima blizu.

Ako želite da sebi darujete praznik zdravlja krenite prema Maloj Remeti kako biste posetili Ružu vetrova, uživali u vojvođanskoj kuhinji i degustirali vino vinske kuće Deurić!

 

Tekst je realizovan u okviru projekta  “Turistička ruta kroz Srbiju” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija: www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama