SRBIJA: Manastir „Šišatovac”

Manastir se nalazi u blizini fruškogorskog sela Ležimir. Sam postanak ovog manastira, posvećenog svetom Nikoli, vezan je za monahe iz Žiče, koji su u 16. veku došli na prostor Srema i na ruševinama starije pravoslavne crkve svetog Nikole podignut je manastir. Ne zna se tačna godina kad je iguman Teofil sa monasima iz Žiče stigao i osnovao manastir, ali ime Šišatovac sigurno nosi od polovine 16. veka.

Manastir je imao veoma bogatu istoriju, u njemu je sahranjen srpski despot Stefan Štiljanović koji je i kanonizovan. Njegove mošti su ovde stigle najverovatnije 1543. godine iz mesta Šikloš u Baranji, na granici Mađasrske sa današnjom Republikom Hrvatskom. Manastir je bio darivan i od Vuka Isakoviča (glavnog junaka Seoba Miloša Crnjanskog), njegovog brata Trifuna, a bio je čuven i po manastirskoj biblioteci. Oslikao ga je čuveni ikonopisac iz Čalme, kod Sremske Mitrovice, Grigorije Davidović Obšić.

U 19.veku u manastiru je boravio Vuk Karadžić i tu slušao i zapisivao pesme guslara Filipa Višnjića i Tešana Podrugovića, a ovde je bio i arhimandrit Lukijan. U manastiru se od kolere lečio i Nikola Tesla ,a sin njegove sestre Angeline, doktor prava i bogoslovije Petronije Trbojević, je ovde sahranjen gde je službovao kao arhimandrit za života. Manastir je preživeo požar 1849. godine,ali je mnogo gore postradao u Drugom svetskom ratu.

 

tosmomi.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama