@balkan-turizam.net

BOSNA I HERCEGOVINA: Trebinje, destinacija sa najbržim rastom broja turista

Kada je reč o Trebinju, ili zanemim ili mi nedostaje reči da iskažem sve utiske koje taj grad na jugu Republike Srpske ostavlja na mene. I nije samo moja malenkost u pitanju. Ako mi kojim slučajem ne verujete, pitajte bilo koga iz vašeg okruženja ko je posetio ovo mesto šta ima da vam kaže, ili se pak i sami uputite u hercegovački deo Republike Srpske(BIH). Procenite sami i uživajte.
Uživajte u gradu sunca, vina i platana, u gradu sa milujućom mediteranskom klimom, sa 260 sunčanih dana godišnje, u gradu na krajnjem jugu Hercegovine, u centru trougla, ali ne Bermudskog, nego trougla gradova koji se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine-Kotor, Dubrovnik i Mostar. Ako ne planirate ciljano da idete u Trebinje, sigurno ga nećete zaobići ukoliko se uputite u Mostar, od kog je udaljen 120 kilometara, ili Kotor na svega 90 kilometara ili Dubrovnik, na manje od 30 kilometara udaljenosti, ili Herceg Novi na 40 kilometara od Trebinja.

@balkan-turizam.net

Sve veći broj turista

I uglavnom je tako, na proputovanju do hrvatskih i crnogorskim morskih destinacija, u Trebinje se svrati na dan ili dva. Međutim, ovaj grad obara sve rekorde kada je porast broja turista u pitanju, i sve češće je upravo Trebinje mesto gde se provodi godišnji odmor i odakle se posećuju crnogorske i hrvatske plaže i gradovi.
Kao što rekoh, grad je smešten na krajnjem jugu Hercegovine, na obalama reke Trebišnjice, podno planine Leotar, opevane u stihovima i prozi čuvenog Jovana Dučića, koji potiče sa tih prostora i čiji se grob nalazi u manastru Hercegovačka Gračanica , o kom ću nešto kasnije napisati još koji red.
Iako se ne nalazi na obali Jadranskog mora, u centru Trebinja imate utisak da se nalazite u nekom od primorskih gradova, s obzirom na to da je centar i stari deo grada izgrađen u prepoznatljivom kamenitom mediteranskom stilu. Upečatljiv utisak ostavlja centralni plato koji je do 14 časova živopisna gradska zelena pijaca, na kojoj se možete snabdeti svim hranjivim proizvodima iz ovog kraja. Ambijent je prepoznatljiv po viševekovnim platanima, koji prave prijatnu hladovinu dok vi uživate u razgledanju grada ili u nekoj od mnogobrojnih bašti kafića ili hotela “Platan”. U samom srcu grada može se videti spomenik Jovanu Dučiću, Stari grad opasan zidinama, park u kome se nalazi pravoslavna crkva monumentalnog izgleda, zatim katolička katedrala iz devetnaestog veka, prvi spomenik Njegošu, džamija, brojni kulturno istorijski spomenici, parkovi, šetalište. U strogom centru se nalazi i trebinjski turistički Info centar gde ćete dobiti sve informacije i preporuke kako da provedete vreme u ovom gradu.

Hercegovačka gračanica

Najposećenija lokacija, koja se vidi iz svakog dela grada je kompleks Hercegovačka Gračanica, na 2,5 kilometra od centra. Ovaj verski kompleks je izgrađen kao ispunjenje želje Jovana Dučića da bude sahranjen na jednom od brda koja okružuju Trebinje. Izgradnja kompleksa je završena 2000. godine. Na praznik Blagovijesti , 47 godina nakon smrti pesnika, 2000. godine, Dučićevi zemni ostaci su preneseni u Hercegovačku Gračanicu. Sa desne strane crkve se nalazi pesnikov grob sa skromnim natpisom “Jovan Dučić – pesnik”, ispisanog po njegovoj želji. U sklopu kompleksa se pored crkve nalaze i zvonik, vladičanski dvor, amfiteatar, suvenirnica i letnji resotran sa kog se pruža pogled vredan milion dolara.

 

@balkan-turizam.net

Stari grad

Stari grad u centru Trebinja je sagrađen na desnoj obali Trebišnjice iznad najdubljeg mjesta u reci, tzv. Ban-vira, koji nosi naziv po legendi o banu koji se utopio u viru.
Manastir Tvrdoš na 5 kilometara od grada je priča za sebe, sada već širom Evrope poznata po vrhunskim vinima. Izgrađen na temeljima crkve iz IV veka spade u red najstarijih kulturno istorijskih spomenika u Republici Srpskoj. U ovoj svetinji je Sveti Vasilije Ostroški primio monaški postrig i sveštenički čin. Ovde je preneta i ruka Svete kraljice Jelene Anžujske, majke kraljeva Milutina i Dragutina. Dugu tradiciju proizvodnje vina, čiji počeci sežu u XV vek, manastir uspešno održava i danas zahvaljujući obnovljenim vinogradima, vinskom podrumu i savremenoj vinariji.

Hercegovačka vina

A kada već govorimo o hercegovačkim vinima, nikako nemojte zaobići Vinsku galeriju “Vukoje”, jedinstvenog modernog i luksuznog ambijenta, odakle se pruža pogled na grad i vinograde, sa vrhunskim vinskim i gastronomskim užitkom.

 

@balkan-turizam.net

Smešaj u Trebinju

A kako grad turistički raste, raste i turistička ponuda ovog kraja, i kada su u pitanju smeštajni kapaciteti, restorani, i svi sadržaji koji opravdavaju činjenicu da je Trebinje jedna od top deset destinaciju u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Svakako preporučujemo Hotel “Platani” u centru grada, Motel “Studenac” na Trebišnjici, vinske podrume, gradski bazen, kao i novootvoreni akva park, koji će svakako ubrzati turistički razvoj ovog područja. I svi prateći sadržaji su na zavidnom nivou, te se ne brinite za menjačnice, bankomate, benzinske pumpe, prevoz ili smeštaj, primereno bilo kojoj dubini džepa.

Uvek nešto novo

I tako se o Trebinju može pisati u nedogled, ipak, nešto ću ostaviti i za vas. Navela samo deo onoga što možete doživeti na Trebišnjici. Moje iskustvo kaže da svakim dolaskom, a dolazim često, uvek postoji nešto novo da se otkrije u relativno malom gradu koji broji oko 30.000 stanovnika. Provedite ovde neko vreme, ako je ikako moguće krajem avgusta, kada se slavi Preobraženje slava grada. Stvarajte svoje utiske, verujem da ćete imati o čemu sa osmehom da razmišljate do ponovne posete Trebinju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama