BiH: Sarajevo-Vrelo Bosne – fantastičan spoj čoveka i prirode

Ne možete biti pravi balkanski turista ako niste išli u Sarajevo, a na Vrelu reke Bosne da ne govorimo. Sarajevo je top turistička destinacija na Balkanu, sa punim pravom, a tome doprinosi i ovaj jedinstven park prirode. Jednodnevni izlet iz srca Srema u Sarajevo, posle šestočasovnog puta, počeo je na mestu koje govori da čovek i priroda mogu i treba da idu ruku pod ruku. To je prvi utisak kada se kroči na zaštićeno područje Vrela Bosne, nadomak Sarajeva. Nema smisla otići u Sarajevo, a ne obići Ilidžu i Vrelo Bosne. Stare Sarajlije kažu da to više nije isto, ali meni, kome je ova lokacija bila nepoznanica, sve je bilo savršeno. Tačnije, što se mene tiče, Baščaršija i Vrelo Bosne su mesta vredna posete, sve ostalo, manje-više možete videti bilo gde. Ovo, nigde.

Vrelo Bosne – www.balkan-turizam.net

Dovde možete kolima ili tramvajem, čuvenom kružnom sarajevskom linijom koja će vas dovesti do Ilidže. Postoji i jedan prilaz automobilom, ali poseban i potpun doživljaj je kada sednete u fijaker na Ilidži, pa alejom platana se dovezete do ulaza na Vrelo. Ako se dobro sećam, 5 maraka je vožnja, a 2 marke ulaz. Na evre ne pomišljajte, plaćanje je isključivo u konvertibilnim markama.

Vrelo Bosne – www.balkan-turizam.net

Vrelo reke Bosne se nalazi u jugozapadnom delu Sarajevskog polja, u podnožju planine Igman. Reka Bosna izvire na nadmorskoj visini od 492 metra, iz nekoliko jakih izvora, a kako je odličnog kvaliteta, koristi se i za sarajevski gradski vodovod. Ovaj kompleks se prostire na 603 hektara zemljišta, a od centra Sarajeva udaljeno je svega 15 kilometara. Skupština Kantona Sarajevo je 2006.godine donela Zakon kojim je Vrelo Bosne proglašeno Spomenikom prirode. Ulaz u ovo zaštićeno staniše se naplaćuje dve konvertibilne marke, sasvim opravdano, kada vidite koliko je područje održavano, čisto.

Vrelo Bosne – www.balkan-turizam.net
Vrelo Bosne – www.balkan-turizam.net

Ono što posetiocu ostavlja najveći utisak je savršen sklad prirode i čovekovog delovanja. Ne može se reći da je priroda netaknuta, ali u ovom slučaju čovek joj je uzvratio istom merom koliko je od nje i dobio. U pitanju je zaštićen kompleks, kultivisan i uređen tako da posetiocu pruži maksimalan doživljaj. Preko mnoštva potoka prelaze drveni pešački mostići, uređene su pešačke i trim staze, kultivisana flora, a opet nenarušena. Izvorište reke krase prelepa jezera, kojima plivaju ribe, plove labudovi, ostrva su obrasla zelenilom, povezana drvenim mostićima. Kompleks je uređen, ograđen, postavljene su klupe za sedenje, natkrivena su odmorišta, dečija igrališta, a u centralnom delu u restoranu može se pojesti sveža pastrmka upecana na licu mesta.

Vrelo Bosne – www.balkan-turizam.net

Potrudite se da ovde provedete veći deo dana, hrana i piće van ne trebaju, jer ovde imate sve.

Ćevapi – www.balkan-turizam.net

Netaknuta priroda nesumnjivo je nešto što nas samim svojim postojanjem fascinira, savršenstvom stvaranja, oblikovanja i onim što jednostavno jeste. A znajući da čovek u većini slučajeva to savršenstvo unazadi, Vrelo Bosne je mesto koje zaslužuje pažnju i divljenje uzajmnosti delovanja prirode na čoveka i čoveka na prirodu.

 

www.balkan-turizam.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama